Egy mai tandem fejes atgm ezt is nyitja?
Elég sok irányból. Szerintem egy sima tandem fejes RPG-7VR is kilövi bárhonnan a teknő és a torony frontot leszámítva.
(Illetve a nagyon lapos, 20 foknál kisebb oldalsó beesési szögeket leszámítva)
A páncélteknőt szemből szinte biztos, hogy egy nagyobb kaliberű, de régi tandem fejes ATGM is átviszi, pl. HOT-3.
A svéd mérés szerint ennek a tanknak a páncélteknő elejének a fő része (nem a felső 7 fokban döntött lemez), 968 mm CE HEAT védelmet ad.
Ez nagyjából az az érték amit annak idején a HOT-2 (1985) és a TOW-2 (1983) tudott. De ezek nem tandem fejesek.
A TOW-2A (1989) elvileg 50+850 mm-t tud, de ez becsapós, mert az előtöltett ha kárt tesz a NERA-ban, akkor annak védelmi szintje csökken. Ez talán kategóriás a gyenge előtöltett miatt.
A HOT-3 (1998) előtöltetét nem ismerem, de elvileg annak elműködése után 1200-1300 mm RHA-s páncélátütésről beszélünk. Ez messze fölülmúlja ennek a tanknak a páncél védelmét a teknő első ívén.
Az ezeknél modernebb orosz Kornet-nek az E export verziónál elvileg 100+1200 mm RHA a páncél átütése.
A Kornet D verzióra 100+1300 mm RHA-t írnak.
A könnyű ATGM-ek:
Az eredeti Metis-M (1992) tudtommal 100+800 mm RHA-t lő át, ez talán átviszi. Erre nem fogadnék.
A mostani Metis-M1-ek esetén ez a szám 100+950 mm RHA. Ez át fog menni ha stimmelnek az adatok.
A francia Milan 2T (1993) esetén 80+800 mm-t szoktak írni, esélye ennek is van, de ez is talán kategória.
A Milan ER esetén összesen 1000 mm-t ír a legtöbb forrás, az mivel tandem fejes szinte biztos, hogy elegendő az átütéshez.
RPG-k közül a sima RPG-7VR nem elég ehhez.
Az RPG-29V (a kis kedvencem) papíron nem megy be elvileg, 100+650 mm RHA-val, gyakorlatilag meg erősen NERA páncél ellen készült fegyver.
A mérések alapján megverte átütésben az összes orosz pct. fegyvert a 90's években végzett pct. teszten, beleértve az akkori még új Kornetett is....
Háborúkban is simán átment eddig bármin akár szemből is, szóval én ezt talán kategóriába tenném.
RPG-28: Ez egy korszerű mai cucc, 300+1000 mm RHA átütéssel, ez szinte biztos, hogy gond nélkül átmegy.
PZF-3 tandem fejes az elvileg 150+750 mm RHA-t tud, szerintem ez is átmegy a páncélteknő ezen részén.
A harckocsi tornyának az elején az ék alakú NERA páncél betét viszont nagyon hatékony. Elvileg 1700 mm CE értéket ad ha pont szemből találják el.
Persze ez feltételezi, hogy 1 db töltet robban.
Én ennél azt mondanám, hogy a legtöbb megoldás szinte biztosan nem megy át.
Egyedül az RPG-28-nál érzek elvi potenciált a nagyon erős előtöltett miatt. Az felnyitja az éket, a főtöltett pedig megnövelt fókusztávolsággal támogatva átmehet. De ez csak spekuláció.
A Leopárd 2A5-től kezdve a torony ék előtétpáncélja nagy erőssége a típusnak.
Hátránya a röhejes oldalvédelme, merőleges találatok esetén.
Pl. A svédek szerint, merőlegesen a torony oldalvédelme 379 mm CE.
A dudi által Istenített megvastagított kötényezésnél ez 310-340 mm CE.
Ez elvi síkon már az 1972-es RPG-7VS (orosz BC) ellen sem elég. (400 mm RHA)
Gyakorlatilag meg az 1977-es RPG-7VL, a maga 500 mm RHA-s átütésével elég szép szabadság fokkal képes leküzdeni.
Az RPG-7VR (1988) pedig még 30 fokos oldalszögnél is szinte biztos, hogy átüti. (100+650 mm RHA)
Véleményem szerint az első két RPG-7 típussal szemben egy Kontakt-1-el felszerelt T-55-ös is jobb oldalvédelemel rendelkezik.
És az se véletlen, hogy minden valamire való harckocsizó nemzet rakott robbanó reaktív páncélt a harckocsikra, legalább az oldalára. A teljesség igénye nélkül: SZU, Oo, USA, GBR, Fr, Kína.
Konklúzió:
Az STRV-122 saját korában a legjobban páncélozott nyugati harckocsi volt, és az eredeti Leopárd 2 Konstrukció sok hibáját kijavította.
De az alapvető hátránya, a harckocsi gyenge oldal páncélzata szerintem megmaradt. Nem tudták eléggé fejleszteni.