Mivel nem ismerem a legújabb Leopárdok páncél összetételét, így csak feltételezéseim vannak nekem is. De mivel nem homogén hengerelt acélról van szó (RHA), így a HEAT egyenérték eléggé viszonylagos.
Ezért használnak kerámia és kompozit elemeket a rétegezésnél, mivel ezek jobban tűrik a kumulatív sugarat, mint a fém.
Ez a nyíl lövedékekre is igaz, hiszen volt olyan nyíllövedék amelyet még a NERA is eltört, és van olyan is, amit még az ERA is csak kis eséllyel tud eltörni
Amelyik hosszú nyillövedéket nem tör el a NERA / ERA, az feltehetően köppenyes (jacketed) APFSDS, ahol a köppeny óvja magát a penetrátor rudat a széttöréstől. Ettől még elgörbülni el tud, de törni (esélyesen) nem fog. Az összes modern nyugati APFSDS (DM-63, M829A3, CHARM 3, stb.) ilyen.
Így, csak akkor derülne ki a Leopárd páncéljának a valós képessége, ha egy háborúban valaki rálőne egy adott lövedék típussal.
Ez minden harceszközzel így van.
Példának ott a Merkava, amelynek a páncélzatát kifejezetten a HEAT lőszerek ellen optimalizálták, mégis a Kornet-E szemből képes volt átlőni...
Nem véletlen, hogy utána nagyon gyorsan megjelent az APS (Trophy) az izraeli Merkavákon.
Azért a történet több téren is mellékvágány:
- 120/125mm-es Harckocsi HEAT gránátoktól indultunk. A Kornet 152mm-es és rakéta. A becsült RHA átütési értéke 1200mm körül van, tehát másfélszer akkora, mint a felhozott 125mm-es harckocsi HEAT becsült RHA értéke.
- Amennyire én ismerem a Kornet-E vs. Merkava Mk.4 történetet, 22 Kornet talált el Markava Mk.4-et, és csak két Merkava Mk.4 lett elpusztítva Kornet-E-től. Azok oldalról kaptak be találatot, és nem szemből. Szóval én azért finomabban fogalmaznék...
- A fentiek alapján egyébként nem csoda, hogy a Thropy mellett döntöttek, csakhogy nem a szemből, hanem az oldalról / hátulról érkező pct. rakéták elleni védekezés jegyében, szóval az én olvasatomban azért eléggé más a történet.
- A modern harckocsik páncélzata a modern harckocsik által indított pct. eszközöket (legyen az APFSDS vagy HEAT) alapvetően szemből képesek "lekezelni" megbízhatóan. Oldalról / hátulról a történet már erősen sokesélyes...