• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Úgy gondolom minden harckocsit ki lehet lőni, ha akár a magasabegység, akár szakasz, rajszinten rosszul vezetik. A Leo2A4-esekről tudták a törökök is, hogy oldalról érzékenyek az ATGM találatokra. Ez nem újdonság, a 80-as évek harckocsijai közül szinte mindegyik páncélzata elsősorban a szemből érkező támadás ellen volt kihegyezve. És most keresztre fog feszíteni sok tankfan.

Alapvetően a harckocsi arra van,hogy támadj vele aki másként használja az rosszul csinálja. --- Dudi amikor leírta, akkor az orosz harcalkalmazásra gondolt, bár Kurszknál azért jócskán volt beásott T-34.

A harckocsikat eredetileg mélységben tagolt védelmi vonalak áttörésére találták fel. Lényegében mozgásképes védett géppuskafészkek és tüzérségi állások voltak. Később rájöttek, hogy leginkább az ellenség harckocsijai ellen kell alkalmazni őket. -- Blogen.. Ez eleje rendben van. Azonban aki például olvasta Gudreian-t, vagy Mansteint, azt tudja, hogy a németek egyáltalán nem harckocsikat állítottak szembe tankkal, hanem azoknak a 88mm pctörő ágyúk elé kellett csalni az ellenséget.

A II. vh. után a szövetségesek rájöttek, miután meglátták a bazi nagy ISZ-3 hk-kat Berlinben parádézni, és látták az oroszok sorozatgyártási képességét, hogy egyrészt összefegyvernemi fegyvereket kell az orosz páncélosaramada ellen kifejleszteni, másrészt nehézharckocsikat.
Minden nyugati hatalom másként reagált. A britek lassú nehézpáncélosokat gyárottak 120mm-es ágyukkal, VÉDEKEZŐ harckocsinak. A tankok szerepe, az rövid távú ellenlökések végrehajtása és távolról az orosz tankok legyakása volt Centurionm, Congueror, Challanger, I-II
A frnanciák impotenskedteka lengőtoronnyal, de sikert nem értek el, először még a német Párducokat gyárották, aztán a lengőtornyú AMX-3, és közben különféle furcsa nehéztankokat terveztek. Még az AMX30 és 40-is gyengébb volt a T-64/72-nél.. (bár a T-55,62-öket megállították az Öböl háborúban Khadjinál.. Aztán jött a Leclerc, a guruló számítógép, amely dögös kinézet, gyors, jó tűzerő a védettsége megfelelő, Komoly Csatában nem vett részt még.

Amcsik. Szntén nehéztankok, közbe egyetlen könnyűhk, de shillelag rakétalövgggel, ami viszont kurva drága volt. És utána mikor a M48-60 sorozatból is lemaradt fejlettségben, jött a németekkel közös XBT70, amely után mégis külön utakon létrhozták az M1-est és a leo2-t. Az amcsi tank nehezebb volt, az elektro optikai eszközei és a löveg német. Viszont a merített urán az elején szinte áttörhetetlenné tette. Az amcsik mellett kitaltáták a tankelhárító helikoptereket, és egy rakás páncéltörő rakétát, utobbit többi nyugati nemzet is favorizálta. Ja és nem feledkezzünk el az atomaknákraól, amivel meg akarták állítani elsősorban az orosz tankokat.

Németek: hát ők értetnek talán legjobban a mozgó háborúhoz és a védekező harckocsi hadmozdulatokhoz. Manstein fő teoretikusa volt a NATO-nak ebben a kérdésben.
Nos ők csináltak új rohamlövegeket még rakétást is (jaguár sorozat) ezek gyakorlatilag a Stug IV. újragondolt változata volt, kicsit Szu-100-assal keverve. És mikor látták, hogy az amcsi tankok alulmaradnának, feltalálták a Leo-t, amely a leginkább hasonlított az orosz tankokra (T-62, T-64) gyors,és viszonylag gyenge védettség, viszont az oroszoknál jobb löveg, és amihez igazán értenek, kiváló optika, célzóberendezés. Aztán a XBT-70 után a Leo II. hasonlóra készült. könnyebb az M1-nél, sebessége egyenlő, az USA jobban gyorsul, de annak hatótávja minimális a gázturbina miatt - mert az M1 is VÉDEKEZŐ harckocsinak készlt ellenlökésekre, tüzelőállás váltásokra, és távolharcra. A leo viszont hasonlóan az oroszokhoz, nagyobb hatótávra, és hagyományos tankcsatára is alkalmas, a védekező jelleg mellett. Az oldalpánclozásra már a mozgékonyág fenntartása mellett nem nagyon futotta.

Később mindegyik nyugati tanknál a városi harc és az ATGM-nek fejlődésével a passzív kittek kifejlesztése lett a cél, amely oldalrl, hátulról, és némileg felülről is védi őket de jelentős a sulya, tehát a mozgékonyság az európai hadszintéren csökken. Igaz nincs ellenfél, mert már nem kell az orosz tankhadaktől tartani.. A cél a városi túlélés és éppen ismét a városi harcban a gyalogság támogatása mozgó erődként..

Nos a törökök is ezt akarták, mozgó erődökkel támogatni a gyalogságot, mint közelt már két évtizede csinálják a nyugatiak Irak, Afganisztán területén, csak elfelejtették megerősíteni előtte az A-4eseket a kittekkel.. ennyi. Ettől még jó tank a LEo, csak meg kell hozzá venni, azokat a kiegészítőket, amellyel ilyen feladatkörben akarják használni..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Azt írod védelező.De,hogy védekezik?Lövöldöz messziről majd ellentámad ebben a lényeg a támad.Azaz a harckocsi védelemben is támad!
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
Nem biztos, hogy ellentámad. Lehet visszavonul egy újabb előkészített tüzelőállásba. Az igaz, hogy előbb utóbb úgy is ellentámadni fog, de csak akkor ha az ellenfél már legyengült annyira, hogy érdemes is legyen.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
a leo jó tank. Attól hogy ki lőttek belőlük rakétával, még nagyon is jó tank. A Challenger II. és az Abrams is került már veszteséglistára, ehez pl a páncélvédelemnek aránylag kevés köze van, de a kiegészítő kitekkel lehetett volna csökkenteni az esélyét a veszteségre.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Amennyiben az ellenség megsemmisítése a cél akkor gyakorlatilag a pld Sztálingrádban a folyópartnak szorult fegyverét elvesztő lövészárokba kuporgó katona is támadz, ha pofánvágta a német ellenfelet. De ha valaki kiépített lövészárokban várja az ellenfelét, mégha tüzel is közben akkor is védekező hadmozdulatot végez. Nos a nyugati nem oroszországba akartak benyomulni a hidegháború alatt, hanem stratégiai védelemben megtizedelni a támadó VSZ erőket és ellentámadás inditani. Harcászati szempontból a hackocsizó fegyvernem a mozgó tartalék volt, és a veszélyes helyeke, szárnyakon ellentámadásokat indítottak volna. A veszélyes helyeken harckocsi lesállásokat, tüzelőállásokat ástak volna és egyikből másikba gyorsan manőverezve lőtték volna a támadó VSZ/orosz harckocsi ékeket.. Persze összfegyvernemi környezetben. Ezért lett a szentháromságból amerikai és brit oldalról, védelem, tűzerő, mozgékonyság a sorrend, kivéve a németeket akik a Leo1-vel nem nehéztankot, hanem MBT-t gyártottak mint az oroszok. Az oroszoknál a mozgékonyság, tűzerő, védettség volt a sorrend.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Ehez persze az is hozzájött, hogy a VSZ fő támadási iránya pont Németországon keresztül ment volna, így arra kellett számítani, hogy a klasszikus kiépíthető védelmi rendszer helyett, mozgó (blitzkrieg) harcmodor lett volna, találkozó tankcsatákkal, mint a keleti fronton vagy Magyarországon a II VH-ban. Kiépített komoly védelemre csak kb. Franciaország területén lett volna esély, miután oda beérkezett a britt-amerikai erő, és a németek visszavonultak Franciaország közelébe/területére. Remélték, hogy ez a késleltető-hátráló harcmodor eléggé meggyengíti a kommunista erőket ahhoz, hogy a kiépített, megerősített Francia határ mentén megállítsák őket.

Most nincs előttem térkép az elképzelésről, de emlékeim szerint ilyesmiről volt szó. Németországot ütközőzónaként szépen feladták.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
A NATO erők a Fulda szorosnál tervezték megállítani a VSZ egységeit. Persze hozzá kell tenni, hogy irgalmatlan számokkal terveztek. Akik voltak már Saumurban a Museum les Blindes-ben (harckocsimúzeum) ott a VSZ technikák mögött van egy táblázat amelyen a VSZ harckocsik számát mutatták be. Nos annyit írtak, hogy abba a világ összes üzemanyaga nem lett volna elegendő.

Ország Ho.száma. hk.száma

Lengyelország 15 3.000

Kelet-Németország 6 1.500

Csehszlovákia 10 2.600

Magyarország 15 1.800

Bulgária 13 2.500

Románia 14 28.00

Szovjetunió 220 55.300
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and fishbed

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Mitől A7+ ? A7-esből sincs valami sok, nem hiszem, hogy tovább kellett volna fejlesszék.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Leopard 2A4 terepen
8N8d3Mn.jpg


Leopard 2PL
E_5RBCaDAR0.jpg
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
hát miután utólag telepakolták minden jóval és felrobbantották...na igen....úgy nem