• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Holnap írja alá a szerzodést a finn védelmi miniszter Hollandiában a 100 drb használt Leo2A vételérol.
0_dbaba_44b40e59_XXL.jpg
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 537
5 042
113
Mondjuk nekem érdekes hogy a németek nem használnak kiegészítő páncélt, meg aktív védelmet. Vagy csak nem árulják el. A torony elejében a löveg két oldalán lévő doboz csaknem üres belülről, csak valami keresztlemez van benne, a becsapódó lövedék tördelésére. Semmi kerámia meg egyéb a . a kommutatív lövedékek ellen. Lehet hogy rosszul tudom de töltőgép sincs. Az aknavédelem az biztos hogy jó hiszen arról volt is cikk. Ehhez képest a Dél Koreai tank pont az ellentettje, pedig a másológép működött.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 518
113
A Lengyelek ugye most vesznek A5-ösöket, és az A4-eseket meg modernizálják. Arra leszek kiváncsi, hogy amikor az A4-esek modernizálásakor kerülnek-e majd ERA kockák is rájuk.
A Lengyelek imádják az ERA-t, sok harcjárművükre felrakják, van hozzá szakértelmük, háttériparuk is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 065
113
comandante

"Mondjuk nekem érdekes hogy a németek nem használnak kiegészítő páncélt, meg aktív védelmet. Vagy csak nem árulják el. A torony elejében a löveg két oldalán lévő doboz csaknem üres belülről, csak valami keresztlemez van benne, a becsapódó lövedék tördelésére. Semmi kerámia meg egyéb a . a kommutatív lövedékek ellen. Lehet hogy rosszul tudom de töltőgép sincs. Az aknavédelem az biztos hogy jó hiszen arról volt is cikk. Ehhez képest a Dél Koreai tank pont az ellentettje, pedig a másológép működött."

Én ezt a leírást találtam a neten:
"2A6: 3. generációs kompozit, beleértve a nagy keménységű acél, wolfram és műanyag töltőanyag kerámia komponens."
(Angolból fordítva)

Most amennyire én tudom a 2A4-től kezdve a torony egy spéci titán-wolfram ötvözet. Erről többet nem tudni csak, hogy nagyon spéci, és, hogy a franciák is vásároltak belőle a saját harckocsijukba.

Ezen felül a 2A4 utáni típusokba felhasználták a komplett AMAP páncélzatcsaládot. Tudtommal az AMAP-ADS is integrálva van, csak béke időben nem szerelik fel. (Aktív védelem)
http://en.wikipedia.org/wiki/AMAP-ADS

Illetve integrálva van a MUSS nevű "soft kill" rendszer is.
http://en.wikipedia.org/wiki/MUSS_(countermeasure)

leopard_2ng_l2.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 376
77 057
113
comandante

Az az ék alakú páncél pont a kumulatív dolgok ellen lett kitalálva,a benne lévő ferde lapokkal együtt(az APFSDS lövedékek ellen annyira nem hatékony mert ma már nem törnek olyan könnyen a keresztirányú erők hatására mint régen).
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Mondjuk nekem érdekes hogy a németek nem használnak kiegészítő páncélt, meg aktív védelmet. Vagy csak nem árulják el. A torony elejében a löveg két oldalán lévő doboz csaknem üres belülről, csak valami keresztlemez van benne, a becsapódó lövedék tördelésére. Semmi kerámia meg egyéb a . a kommutatív lövedékek ellen.
A hatáshoz elég egy fél kézigránátnyi trotil. A többiben sincs több.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
További info a lengyel leopard üzletről.

http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/151114/poland-details-leopard-2-buy-from-germany.html
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 065
113
A másik topikban már beígért képek:
800px-Leo2sideLOS.jpg


Leopardo2E_armour.jpg


36323847.jpg


Meg a linkek ha nem nyitná meg:
http://img34.imageshack.us/img34/715/36323847.jpg
http://www.steelbeasts.com/sbwiki/images/b/be/Leopardo2E_armour.jpg
http://www.steelbeasts.com/sbwiki/images/thumb/0/0e/Leo2sideLOS.jpg/800px-Leo2sideLOS.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Visszatérve az osztrák Leo2-re, ott a háttérben ha jól látom egy Leo2 torony pihen. Ez a hozzáállás pedig nen jellemző rájuk hogy a technikát így kezeljék. Számomra a Bundesheer mindig az iskolapéldája volt hogy kezeljék és tartsák hadrendben kitűnően a technikát. Még a 30-40 éves Styer teheerautóik is ragyogtak mindig amiket rendszeresen láttam. Nem beszélve a Drakenjeikről,Kürasszír tankjaikról. A matuzsálemi cuccaik is jó állapotúak voltak. Meglepő az hogy 20 tankjuk már a rendszeresítés után kb 10 évvel "rohad" egy réten. Ezek szerint mára a 127 (?)-ből jó ha 100 tankjuk van egyben. Ez 10 év alatt nem semmi amortizáció. azt sem értem miért? Pénz van dögivel, és gyakorlatuk, eszük is a karbantartáshoz. Az sem tiszta miért adnának el 57-et? Alig 10 éve rendszeresítették , akkoriban vették az Eurofightereket is. Mi változott a szomszédaikat ,fenyegetettségüket illetően? Semmi. Az osztrák államnak 57db 80-as évekbeli tank ára bagatell összeg, még ez sem indokolná az eladást. (_Nálunk meg komoly bevételt álmodnak a roncsokból. Az összes roncs szemét nem ér annyit mint ez az 57 tank.)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://www.military.com/video/combat-vehicles/combat-tanks/awesome-leopard-tank-brake-test/3113383343001/