M113 járműcsalád

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
M132 Zippo
tumblr_poc7vu7fbR1w636mro1_1280.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 185
13 707
113
Legyen még itt is:
Fejlett pilóta nélküli földi harci robotika család

4801433_1000.jpg


Az M-113-as páncélozott személyszállító jármű alvázán fejlesztett fejlett pilóta nélküli harci robotrendszerek családja, amelyet a török FNSS Savunma Sistemleri vállalat - a török Nurol holding és a BAE Corporation közös vállalata - fejleszt.

Colonelcassad
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 802
74 968
113
A BAE Systems Australia 20 darab, távolról irányítható M113AS4 páncélozott szállítójárművet adott át az ausztrál hadseregnek.

BAE Systems Australia has delivered 20 autonomous M113AS4 APCs to Australian army

M113AS4 Optionally Crewed Combat Vehicles (OCCV)


 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Negan

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Pont az ilyen barkácsmegoldásokat hiányolom a gondolkozásból manapság.
Ez valahol félúton van a barkácsolás és a harcjárműfejlesztés között, nem a norvégok ötlötték ki.
Nem kevés tapasztalatot, időt, energiát tett bele a cég ami mögötte van, ők tartják karban a Bundeswehr M-113 járműveit évtizedek óta, innen indultak (FFG Flensburg).
Régebben már linkeltem az oldalukat, illetve említettem, hogy költséghatékony, kompromisszumos láncosként nekem tetszene, szigorúan kiegészítő feladatokra.

https://www.ffg-flensburg.de/en/products/ffg-developments/acsv-g5/

Az oldalukon körbenézve látszik, hogy az M-113 felújításától, kisebb átalakításától kezdve (https://www.ffg-flensburg.de/en/products/modernizations/m113-upgrade/) a típuson alapuló teljesen új jármű gyártásáig (https://www.ffg-flensburg.de/en/products/technology-demonstrators/pmmc-g5/) bármit bevállalnak, csak a pénztárca és a képzelet szabhat határt. :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 942
81 994
113
Ukrán kézben lévő M113 nem tudott megbírkózni a helyi klímával és a földbe fagyott.