M2 Bradley (USA)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 335
33 840
113
Orosz elemzés: a Bradley jobb mint a BMP-3

Nnna igen, ez van akkor, amikor az Objekt 685 könnyűtank protót próbálták átkalapácsolni egy teljesen más kategóriát képviselő lövészpáncélossá, miközben juszt is erőltették az úszóképességet, amit ahogy azt már @dudi jelezte, 3 év alatt minimálisan sem használtak ki. Nem véletlen, hogy se a Manul, se az élőhalott módon lebegő Kurganyec esetében nem erőltették ezt.
Nem kisebbítendő a Bradley-t, annak részegységeit tervezők/fejlesztők érdemeit mégis ott tartunk, hogy az is ugyanolyan sérülékennyé vált ebben a konfliktusban, mint az orosz ellenpárja.
Probléma megint csak onnan indul, hogy a PT-76 utódjának kiszemelt protót kalapálták át IFV-vé. Így viszont a körkörös védelme jóval rosszabb, a belső elrendezése gyakorlatilag egy IFV ellentétje - megint csak a Manult nem véletlen belezték ki gyakorlatilag - és a többiről nem is beszélve. Majd talán jövő héten részletesen átnyálazom, de egyelőre végezzek azzal a szerencsétlen MiG-35-el végre
Nem tűnik nekem túl életszerűnek hogy egy ilyen tesztet egy éppen zajló háborúban ilyen nagy nyilvánosság elé tárnák.Pl katonák morálja stb,
Pedig már a háború előtt is részben ismert volt az elégtelen páncélzat jelentette probléma, ami aztán élőbe szó szerint az arcukba robbant. Megint csak egy dolog a Sojgu-féle tank biatlonokon parádézni és más élőben a technikát kipróbálni

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 092
87 806
113
Az ODS leírásánál van egy érdekes dolog:

" a missile countermeasure device designed to defeat first-generation wire-guided missiles "

Na ez mit takar? Vezetékes rakéta ellen fellépni.
Azt el nem tudom képzelni, hogy mivel akarják zavarni a vezetékes rakétákat.
Bár a cuntermeasure nem kizárólag zavarás inkább ellenintézkedés ami azért tágabb jelentesű.

• Tetszik
Reactions: beta

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
295
1 204
93
Ha felrakod a pótpáncélt rá akkor a BMP-3 sem úszik. Azt látjuk az elmúlt 3 évben, hogy hány folyón akartak átúszin az oroszok, holott lett volna bőven lehetőség (helyette gázlókon próbáltak átkelni és pontonhidakon).

Az a 100mm-es ágyú egy lószar. A T-55 lőszeri közül kizárólag a repeszt használhatja, gyakorlatilag nulla lőportöltettel (ezért lehet lehet olyan kis csenevész az az égyú, nem pedig egy akkora batár, mint T-55 harckocsiágyúja).
Igen, de nemcsak, ez így félinfó.

A BMP-3-as 2A70 100 mm-es harckocsi ágyúja nemcsak a repeszgránát 3OF32 és 3OF70-est használhatja, de kélpes kilőni az ágyuból a 9M117 Bastion ATGM-et, és fejlesztett utódait is.

A leírás összefoglalójában ezt direktben nem is tagadják, inkább az aTGM azonnali bevethetőségét éri a kritika.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 092
87 806
113
Igen, de nemcsak, ez így félinfó.

A BMP-3-as 2A70 100 mm-es harckocsi ágyúja nemcsak a repeszgránát 3OF32 és 3OF70-est használhatja, de kélpes kilőni az ágyuból a 9M117 Bastion ATGM-et, és fejlesztett utódait is.

A leírás összefoglalójában ezt direktben nem is tagadják, inkább az aTGM azonnali bevethetőségét éri a kritika.
Az ATGM nem különbség, mert az a Bradley-nek is van és a szovjeteknek sem kellett volna löveg az ATGM-hez.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 780
54 454
113
Azt se felejtsd el, hogy sokkal kevésbé hajlamos atomjaira robbanni a Bradley. Az ár pedig olyan dolog, hogy jót olcsón nem adnak, lassan már szart sem. BMP-3-at pont nem tudsz venni se olcsón se drágán, mert az orosz hadiipari export keves kivételtől eltekintve gyakorlatilag leállt az elmúlt 3 évben.
Pont a páncélvédelmet nem is vitattam, arról nem beszéltem hogy melyik elérhető, az tény hogy a Bradley nagyobb, védettebb és kényelmesebb, ergonómiailag jobb, csak drága, és a tűzerőn csodálkoztam, hogy jött ki a BMP3 nál erősebbnek ebben?

• Tetszik
Reactions: fip7

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 780
54 454
113
A Bmp hez nincs nyíllövedék ezt is említik mint nagy hátrányt
Ezt értem, de amire 25 mm-es nyíl elég, azt viszi talán a 100mm csőből kilőtt ATGM gyanúsan, nem?

Minden másra meg ott a repeszromboló, kb. legnagyobb valószínűséggel olyan célra fog lőni sokat, amire elég a sima 30mm nem nyíl, meg a 100mm malac.

• Tetszik

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 066
10 266
113
Pont a páncélvédelmet nem is vitattam, arról nem beszéltem hogy melyik elérhető, az tény hogy a Bradley nagyobb, védettebb és kényelmesebb, ergonómiailag jobb, csak drága, és a tűzerőn csodálkoztam, hogy jött ki a BMP3 nál erősebbnek ebben?

Hát konkrétan írja, hogy a Bradley 25 milisét hasonlította össze a BMP3 30-asával. És a minőségi különbözet ott jött elő. A 100 milissel nem foglakozott ezek szerint.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 092
87 806
113
Az nem páncélvédettség kérdése, hogy átütésnél szétrobban.

Az a 100mm-es ágyú egy nagyon korlátozott fegyver. Oké ott, ez tagadhatatlan, de szerintem többet árt mint használ. Ha már nagyon ragaszkodtak ehhez a járműhöz, akkor kipaterolhatták volna a 100-as löveget és nyertek volna helyet, hogy legalább esély legyen értelmesen elhelyezni a deszantot.
Az ATGM pedig mehetett volna külső indítóra.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Ocses

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 092
87 806
113
Ezt értem, de amire 25 mm-es nyíl elég, azt viszi talán a 100mm csőből kilőtt ATGM gyanúsan, nem?

Minden másra meg ott a repeszromboló, kb. legnagyobb valószínűséggel olyan célra fog lőni sokat, amire elég a sima 30mm nem nyíl, meg a 100mm malac.
A 25mm-es nyilaknak nagyon magas az átütésük, a 100mm-es repeszgránátnak pedig kb semmi, mert orrgyújtós így késleltetni se lehet érdemben.

Ne kösd össze az rakétát az ágyúval, rakéta létezhetett volna ágyú nélkül is.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 432
113
Az ODS leírásánál van egy érdekes dolog:

" a missile countermeasure device designed to defeat first-generation wire-guided missiles "

Na ez mit takar? Vezetékes rakéta ellen fellépni.

0QaKjcM.png

• Tetszik

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 780
54 454
113

Az a 100mm-es ágyú egy nagyon korlátozott fegyver. Oké ott, ez tagadhatatlan, de szerintem többet árt mint használ. Ha már nagyon ragaszkodtak ehhez a járműhöz, akkor kipaterolhatták volna a 100-as löveget és nyertek volna helyet, hogy legalább esély legyen értelmesen elhelyezni a deszantot.
Jó, ezt te így gondolod, ők meg úgy. Tudjuk be hogy igazad van, ergonómiának árt, de még mindig nem ezt vitattam, azért hogy tűzerőben nem vesznek figyelembe egy IFV- n egy 100mm -es akár csak ilyen rövid csövű bármit is, nekem fura. Ha meg negatívan számít hogy van, az meg már vicc kategória.

• Tetszik

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 780
54 454
113
A 25mm-es nyilaknak nagyon magas az átütésük, a 100mm-es repeszgránátnak pedig kb semmi, mert orrgyújtós így késleltetni se lehet érdemben.

Ne kösd össze az rakétát az ágyúval, rakéta létezhetett volna ágyú nélkül is.
De a 100mm-repeszgránát puha célok ellen van. Miért akarnám apfsds átütést elvárni töle, nem arra van! Lefogni egy árkot, belőni egy ház ablakán szerintem pont jó.

• Tetszik

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 837
3 906
113
Vedd hozzá a tuzvezrto rendszert, optikakat, stabilizátor minőséget, stb...
A 100mm meg csapda, amibe bele esetek rendesen. Papíron teljesen jól néz ki, de úgy nagy összességében amiről itt beszélünk, az egy nagyobb 73mmes a bmp1bol.
Cserébe legalább van egy szép rakás töltet a küzdőtéren, mert az jó...

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 837
3 906
113

Ott a test is el van kakalva, kb mint a btr esetében. Valami volt abban az időszakban a tervezők vodkajaban.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 092
87 806
113
De a 100mm-repeszgránát puha célok ellen van. Miért akarnám apfsds átütést elvárni töle, nem arra van! Lefogni egy árkot, belőni egy ház ablakán szerintem pont jó.
Puha célok ellen ott a 30mm-es gépágyú a fene se tudja hány fajta lőszere.