Elnézést, szerintem mi nagyon elbeszélünk egymás mellett. Egyáltalán nem védem a régi "átkos" rendszer piszkos dolgait. Különböző időszakok komoly bűnei. Nem is szabad szemet hunyni felettük. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy
a nukleáris robbanó fejeket hordozó ballisztikus rakéta csapatok voltak a béke záloga mind a két oldalon, harcászati hadműveleti és hadászati szinten. A kölcsönös elrettentést alapvetően ezek a csapatok biztosították. Azon ne lepődjünk meg, hogy a média már akkor is olyan volt, hogy a politikai vezetés irányvonala szerint működött. (Ma még jobban ilyen.) Mind a két oldalon és most is. Előveszek akkor írt katonai ismeretterjesztő könyveket és megmosolygom, hogy a nagy részükben milyen képek és leírások vannak, a hazafias nevelés céljából (Kultúrszoba, versenyek, beállított képek a technika mellett, stb). Már abban az időben is ezeket a részeket gyorsan átlapoztuk és nagy ívben kihagytuk, igazából nem is vettük komolyan. Na, ennyit ért a nagy hitbuzgóságunk. A konkrét technikai és harcászati részek érdekeltek, a "rizsa" nem kellett.
Azért annyira nem volt ez az ország "élhetetlen". Ha aktívan nem szervezkedtél, a kutya sem foglalkozott veled. A nagy többség nem politizált, nyugodtan élt és gyarapodott. Nyugaton és sehol a világon sem szerették, ha valaki aktívan politizál és szervezkedik az elit ellen. Pl. volt fekete lista, aki arra felkerült, nem kapott munkát.
A hidegháború kezdetéről ezt érdemes tudni.
"1946. március 5-én mondta el Winston Churchill brit politikus híres fultoni beszédét, melyben kijelentette, hogy „vasfüggöny ereszkedik le Európára.” Az általa használt kifejezés később a hidegháborús korszak szimbóluma lett, melynek kezdetét sokan éppen Churchill szónoklatában vélik felfedezni."
1945 után sokszor repültek be NATO felderítő repülőgépek és röpcédulás ballonok Magyarország légtérbe is. Főleg az RB-57D felderítő gépek voltak bevetve, mert azokra nem volt képes a magyar légierő ellen tevékenységet folytatni. Az egyik esetben egy ballonnal való ütközés következtében egy MiG-15 és pilótája le is zuhant. "
1955 nyarán egy kalocsai MiG–15-ös nekirepüléssel akart megsemmisíteni egy amerikai léggömböt. A gép felrobbant, pilótája (Kósi József százados) meghalt."
https://combatant.blog.hu/2021/05/28/kameraval_a_hideghaborus_egen
Vitatkozni vitatkozhatunk azokról az időkről, veszekedni nem kellene.