Magyar Néphadsereg

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 679
2 129
113
Fotók a Fortepan-ról:
(Homokkomárom, 1986)

Az a szép, hogy az első kettő kép készülhetett volna 1994ben is amikor mi voltunk ott állandóan gyakorlatozni. (Kanizsa Határvadász század)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
6 872
11 754
113
74 éves korában, 2021. augusztus 3-án elhunyt Furkó Kálmán nyá. ezredes, 7 danos kyokushin karatemester.

Nyugodjon békében, Ezredes úr!
Shihan Furkó Kálmán temetése…
B8987827-C764-40FF-AFC6-FA2FFCF8C226.jpeg
Shihan Furkó Kálmán búcsúztatója augusztus 26-án 10:00-tól lesz Szolnokon a Tiszaligeti Sportcsarnokban. Majd 14:30 tól katonai tiszteletadással temetés a szolnoki városi temetőben.
 

hotib

New Member
2021. szeptember 19.
1
2
3
A RUBIN FELADAT

Az MNVK főnöke 1986. szeptember 11-én kiadta az MNVK Szervezési Csoportfőnöksége által jóváhagyásra felterjesztett 00225/1986 nyilvántartási számú Intézkedés a „RUBIN”-feladat végrehajtására című dokumentumot.

Új hadrendi elemként alakult meg a 6. Önálló Rakétaosztály Előkészítő Törzs, az 5. Hadsereg közvetlen alárendeltségében. Helyőrsége Nagykanizsa. Átcsoportosítás: átvette a 13. Harckocsi Felderítőzászlóalj osztálytörzsét.

A 13. Harckocsi Felderítőzászlóalj megszűnt, állományát és technikáját átcsoportosították:
− átadta a 28. Rakétaosztálynak három R–70 Luna-M ütegét,
− az osztálytörzse Nagykanizsán megalakította a 6. Önálló Rakétaosztály Előkészítő Törzset.

A 28. Harckocsi Felderítőzászlóalj megnevezése 28. Rakétaosztályra változott, a 2. gépesített hadtest alárendeltségébe került, helyőrsége Szentes maradt. Új szervezetre tért át, ami a következő fontosabb átcsoportosításokat igényelte:
− átszervezték 6 indítóállványos osztálynak,
− átvette a 13. Harckocsi Felderítőzászlóalj technikáját, három R–70 Luna-M üteget.

A 31. Harckocsi Felderítőzászlóalj megnevezése 31. Rakétaosztályra változott, az 1. gépesített hadtest alárendeltségébe került, helyőrsége Tata maradt. Új szervezetre tért át, ami a következő fontosabb átcsoportosításokat igényelte:
− átszervezték 6 indítóállványos osztálynak,
− átvett a 38. Harckocsi Felderítőzászlóaljtól három R–70 Luna-M üteget.

A 38. Harckocsi Felderítőzászlóalj megszűnt, állományát és technikáját átcsoportosították:
− átadta a 31. Rakétaosztálynak három R–70 Luna-M ütegét,
− az osztálytörzsét az 5. Önálló Rakétadandárhoz csoportosították át.

A 92. Harckocsi Felderítőzászlóalj megnevezése 92. Rakétaosztályra változott, a 3. gépesített hadtest alárendeltségébe került, helyőrsége Jászberény maradt. Új szervezetre tért át, ami a következő fontosabb átcsoportosításokat igényelte:
− szervezete négy indítóállványos osztályra változott,
− átvett a 94. Harckocsi Felderítőzászlóaljtól két R–70 Luna-M üteget,
− szervezetében hallgatói üteget alakítottak meg.

A 94. Harckocsi Felderítőzászlóalj megszűnt, állományát és technikáját átcsoportosították:
− átadta két R–70 Luna-M ütegét a 92. Rakétaosztálynak,
− egyéb technikai eszközeit központi készletbe leadta.

A 147. Fegyverbázis megnevezése 147. Mozgó Rakétatechnikai Bázisra változott, az 5. Hadsereg közvetlen alárendeltségében maradt, helyőrsége Kaposvár. Új szervezetre tért át, szervezetét kibővítették.


1990-ben a GERECSE során törölték a 6. Önálló Rakétaosztály Előkészítő Törzset, az osztályokat Tapolcán összevonták, majd a még azévben kivonták a rendszerből.
6. Önálló Rakétaosztály Előkészítő Törzs sor állományú katonáit 1989 márc 15 én áthelyezték más alakulatokhoz addigra már a csapatzászló ,titkos térképek , gépjárművek mind átadásra kerültek.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and Hpasp

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
10 673
14 191
113
Az a szép, hogy az első kettő kép készülhetett volna 1994ben is amikor mi voltunk ott állandóan gyakorlatozni. (Kanizsa Határvadász század)
Naaa, nehogy mar Gazotok volt...? Mi voltunk a legeslegelso az orszagban es mar 91-ben normalis hatos Ifakat kaptunk.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
10 673
14 191
113
2002-ben voltak még BM-21-ek?? Ezekkel mi lett? Eladtuk vagy ment a kohóba?
Azert nem mindent baszarintanak a kukaba, amit kivontak, emlekezz. A cuccok jo resze szerintem "le van tarolva", csak ugye, gondolom, szabad eg alatt... :( hogy aztan ezekkel mit lehetne kezdeni egy konfliktus eseten, fene tudja, de, ismet csak gondolom, a policy az, hogy inkabb legyen valami hulladek, mint semmi. (Mondjuk a 140 ezres Nephadseregtol eszmeletlen sok vas maradt volna, szoval a nagyjat azert biztos kikukaztak vagy eladtak, erthetoen.)
 
 • Tetszik
 • Szomorú
Reactions: Pogány and Venom85

Hpasp

Well-Known Member
2018. január 28.
4 397
20 461
113
XXXL méretű légifotók
:D

11/3 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1159, Zsámbék, 1984


11/2 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1059, Pilisszentkereszt (Pilis), 1990


104/1 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1124, Sárbogárd, 1980


104/2 légvédelmi rakéta osztály MN2026, Szabadszállás, 198011/10 légvédelmi rakéta osztály Nyeva MN4213, Tinnye, 1984
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
413
1 578
93
Szerintem a „körkörös védelem” doktrínán nem azért "nevetgéltek" meg vált kvázi szitokszóvá, mert azt, hogy egy ilyen mértékű geopolitikai változás közepén a régió ilyen mértékű destabilizációja között - ugye még NATO nélkül - ne esett le volna akár a laikus "gyökkettő" utolsó traktorosnak is, hogy a lehetséges fenyegetettség immáron több irányból is érkezhet illetve máshogy kellene az alakulatokat diszlokálni ...

Hanem pl. ezen kívül nem volt semmilyen intézkedés ami ezt hatékonyan alátámasztaná. Most egy gyors hülye példa - haderőfejlesztés folyamán mennyire vettük figyelembe ezt? A már akkor is elhanyagolt terület fejlesztése a későbbiek folyamán kb. csak azzal az oroszok által levetett technikával történt meg amit az államadósságuk fejében "hozzánk vágtak" ... Azaz kaptunk amit kaptunk meg annyit amennyit. Gyakorlatilag a gombhoz próbáltuk a kabátot varrni. Semmilyen koncepció nem volt követve és ez csak egy szempont a sok közül.

Nem mellesleg időben ezt követően indult meg egy minden idők legkomolyabb haderőleépítése amihez fogható kb. a világon nem volt sehol. Minden szempontból. Ehhez képest ez a még megmaradó alakulatokat ide-oda tili-tolizzuk dolognak eléggé "pótcselekvés" szaga volt már akkoriban ... Persze aztán jöttek a későbbi politikai formációk is, amik szintén nem voltak jobbak egy fikarcnyival sem - sőt ...

Aztán ez még kiegészült "az itt a NATO - minek nekünk hadsereg" doktrínával is. Ugye kvázi a Vadai volt a csúcs az "a víztisztító képességen kívül elég néhány kommandós meg pár vadászgép" doktrínájával ...
Ez két, sőt három külön téma. Mármint az Antall-kormány működésének honvédelmi szemlélete, aminek része a "körkörös védelem" elve, - ez az elmélet (amiről a Leopard topikban írtam), aztán az már más téma, hogy az elméletből mi valósult meg a gyakorlatban, az pedig már egy harmadik, hogy mit alakítottak a következő kormányok, pontosabban hogyan erodálódott el kezeik alatt a Honvédség.

Hogy a hidegháborús arzenált csökkenteni kellett, ahhoz kétség sem fér. A térségben nemcsak fölösleges, de veszélyes is volt a felhalmozott fegyverek mennyisége és a felduzzasztott hadseregek létszáma. Ugyanakkor nem csak a méreteket, az egész szervezetet is újra kellett szervezni, Néphadseregből Honvédséggé alakítani át. Az 1991-ben megfogalmazott célok szerint:
"...ki kell alakítani egy módosított területi eloszlású, egyszerűbb irányítási rendszerű, az új struktúrának megfelelő anyagi-technikai ellátottságú védelmi jellegű haderőt."

Ennek az átalakítási tervnek volt a fedőneve a GERECSE, ami azonban nem volt előzmények nélküli koncepció, az 1987-ben elkezdett átszervezés (RUBIN), 1989-ben új irányt vett (BAKONY) folytatása volt, bár sokszor módosították, és végül GAMMA néven fejeződött be 1993 elejére.

Miközben az ország gazdasága megroppant és a védelmi költségvetés felére-kétharmadára zuhant, világos volt, hogy bár "A honvédség mennyiségileg rendelkezik az alaprendeltetésének ellátáshoz szükséges főbb fegyverrendszerekkel, technikai eszközökkel és anyagi készletekkel. Ugyanakkor a rendszerben lévő eszközök döntő többségének korszerűségi szintje elmarad a mai követelményektől, mintegy 60%-a pedig technikailag elhasználódott, üzemideje vége felé jár."
Ezért maradt a régi (és azóta is jellemző) félmegoldás, azaz a tervezett új haditechnika bevezetésével párhuzamosan a régit is rendszerben tartani és csak fokozatosan kivonni.

Alig ismert adat, hogy míg az új kormány a békelétszámot az addigi 120 ezerről 90 ezerre (majd nagyjából 70 ezerre) kívánta csökkenteni, addig a korábban előirányzott háborús létszámot 300 ezerről 350 ezerre növelte volna - ezzel ellensúlyozva, hogy egy instabillá váló biztonságpolitikai környezetben maradt magára az ország (melynek a VSZ már, a NATO még nem jelent védelmet).

Az alábbi alapos tanulmány bőséges adattára a témának:
http://www.mek.oszk.hu/20200/20247/20247.pdf

Meglátásom szerint az Antall-kormány alapvetően nem állt rosszul a katonai kérdéshez, koncepciójának gyakori módosítására részben a biztonságpolitikai helyzet kiszámíthatatlansága, részben az anyagi lehetőségek drasztikus romlása nyújt érthető magyarázatot. Miközben 18-ról 12 hónapra csökkentették a sorkatonai szolgálat időtartamát, 28 db. MiG-29 formájában erősítették a honvédelmi képességeket. A haderő ijesztő és esetenként szégyenletes lepusztítása emlékeim szerint a későbbi kormányokhoz köthető.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
10 673
14 191
113
R-142 rádióállomás kezelő voltam 2 hónapig :p
Az valami radios kocsi volt, ugye?
Nalunk meg ilyesmi nem volt, az undorito, dognehez R-107esek alatt izzadtak az altalaban kistermetu radiosok, plusz a PSZHban volt egy kicsivel fejletebb modell, ugy remlik. :cool: Az egyik, egy igazi kis gomboc, dugodani roma gyerek radiosom, kabe felora alatt (!) orokre elrontotta a radiojat, egy napig ultunk total kukan valahol Old alatt a susnyasban miatta. :D Estefele tunt csak fel valakinek, hogy az oke, hogy latcsovon minden rendben van velunk, de egy kukkot nem radioztunk meg a hajnali kitelepules utani bejelentkezes ota... :D :D