Magyar Néphadsereg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Valahol Magyarországon, a 80-as években...

80.jpg
 
T

Törölt tag 1945

Guest
"... a nukleáris csapások végrehajtásának tervezésekor a legpontosabb becsléseket kell készíteni, figyelembe kell venni azok lehetséges utóhatásait, a domborzatot, a növényzetet, a meteorológiai viszonyokat és egyéb tényezőket."

Az egyéb tényezőnek számít, hogy a hátország atomsivataggá válik? :rolleyes:



Vagy csak feltételezem, hogy nem szuicid barmok a vezetők és felismerik, hogy akkor próbáljuk meg az atompetárdákat azért ne használni, ha nem kell.
Mert a mai tudásunk szerint szovjeteknek rohadtul nem volt szüksége atomfegyere a 70-es évek végéig, hogy a szart is kiverje a nyugati erőkből. Őket meg legfeljebb azzal állították meg volna. De azok bevetését atomcsapással se nagyon tudták volna megállítani.

Az egész FoFA ennek felismerésén alapult, vagy legalábbis és így gondolom.

A 70-es években a szovjet spec fegyverek jelentős részét nem megerősített objektumban tárolták!!!
Az ellenfél csapásai ellen eredetileg MRT (mozgó technikai bázis) próbáltak kibújni.
(bemozog a spec. fegyvert tároló alakulat az erőbe, stb)

Persze a legbiztosabb eszköze a spec. töltetek ellenséges csapások alól való kivonásának a bevetésük volt.

A helyzet a 80-as években fajult el igazából, amikor a NATO műszaki és technikai fölénye nyilvánvalóvá vált.
Ekkoriban a "Páncélelhárítás Tiszteknek" magyar kiadvány a Leo-2 ellen egyértelműen spec. gránát bevetését ajánlotta.

A spec. tárolók száma Magyarországon, és a bennük tárolt töltetek száma folyamatosan sokszorozódott.
60-as években 3 tárolóban 50-nél kevesebb töltetet tároltak.
70-es években 4 tárolóban 200-nál kevesebb töltetet tároltak.
80-as évek elején 5 tárolóban több mint 200 töltetet tároltak.
80-as évek végén 6 tárolóban több mint 500 töltetet tároltak.
 
M

molnibalage

Guest
A 70-es években a szovjet spec fegyverek jelentős részét nem megerősített objektumban tárolták!!!
Az ellenfél csapásai ellen eredetileg MRT (mozgó technikai bázis) próbáltak kibújni.
(bemozog a spec. fegyvert tároló alakulat az erőbe, stb)

Persze a legbiztosabb eszköze a spec. töltetek ellenséges csapások alól való kivonásának a bevetésük volt.

A helyzet a 80-as években fajult el igazából, amikor a NATO műszaki és technikai fölénye nyilvánvalóvá vált.
Ekkoriban a "Páncélelhárítás Tiszteknek" magyar kiadvány a Leo-2 ellen egyértelműen spec. gránát bevetését ajánlotta.

A spec. tárolók száma Magyarországon, és a bennük tárolt töltetek száma folyamatosan sokszorozódott.
60-as években 3 tárolóban 50-nél kevesebb töltetet tároltak.
70-es években 4 tárolóban 200-nál kevesebb töltetet tároltak.
80-as évek elején 5 tárolóban több mint 200 töltetet tároltak.
80-as évek végén 6 tárolóban több mint 500 töltetet tároltak.
Ez tök jó, de az akkori célzási és egyéb idők mellett mindig jön a kérdés, hogy mondjuk egy pc dd. két ezredére, ami mozog hogyan kívántak időben csapást mérni úgy, hogy mondjuk pl. átkelésre szánt hidat ne vigye el?

Vagy szép dolog a mindent szétatomozás, de üzemanyag nélkül meddig jutott volna a nagy szovjet haderő? Mert hidak itthon szinte semmi, ha azokat szétkapod, akkor kívánok sok szerencsés a néhány ezer tonna anyagot tároló kis bázistelepekből ellátni a több száz km-re levő haderőt.

Számomra a tömeges atommal lövöldözése mindenféle realitást mellőző ötlet. Látványos az, hogy szétlősz esetleg valamit, csak közben a hátország megszűnik, logisztika meg sehol. Se tiszta víz, se kaja, se semmi.

És akkor még vegyi fegyverek erre rá?
Whoa...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Szabó Tibor, a Szombathelyi dandár tüzér osztályától, újabb története mesélt el a facebookon. Én is írtam már a sztorit, de én úgy emlékezem, az önjáró tarack, egy ház falának men,t úgy állt meg. Tibor szerint, ledobta a láncot és úgy. Mondjuk a történet lényegén nem változtat, idézem...

"
RENDKÍVÜLI ESEMÉNY: 1987. június 30-án az önjáró osztály 2. önjáró ütegénél súlyos rendkívüli esemény következett be. Az üteg állománya háromnapos komplex foglalkozást tartott a helyőrségi gyakorlótéren. A dandár parancsnoka úgy intézkedett, hogy az őrzésvédelem megszervezése mellett a technikai eszközök éjszakára maradjanak kint a gyakorlótéren. Az őrség parancsnoka, a 2. önjáró üteg állományába tartozó tartalékos tiszti hallgató a közeli, Söpte faluból nagy mennyiségű szeszt hozott a táborba. Az állomány leittasodott és az egyik lövegirányzó beindította, majd vezetni kezdte az egyik önjáró löveget. Mivel vezetési rutinnal nem rendelkezett, hamar elvesztette az önuralmát a jármű fölött, és Söpte falu több kertjét és gazdasági építményét megrongálta. A veszélyes „éjszakai ámokfutásnak” az vetett véget, hogy az önjáró löveg menetközben ledobta a láncot, így mozgásképtelenné vált. Az osztály és a dandár parancsnoki állománya azonnal jelentette az eseményt az elöljáró szolgálatoknak. Természetesen minden ügyeleti szolgálat a jelentését kissé eltúlozta és kiszínezte. A Honvédelmi Minisztériumban az ügy már úgy csapódott le, hogy éleslőszerrel bemálházott önjáró löveg tart a gyakorlótértől légvonalban csupán 8 kilométerre lévő osztrák–magyar államhatár felé. A dandár parancsnoka az ügy kivizsgálását követően 2 fő ellen (őrparancsnok és a vétkes lövegirányzó) katonai ügyészségi eljárást kezdeményezett, három főt megrovás, illetve szigorú megrovás fenyítéssel sújtott. A bekövetkezett rendkívüli esemény az osztály fegyelmi és kiképzési helyzetének megítélését negatívan befolyásolta. Az önjáró osztály, amely 5 éven keresztül, megszakítás nélkül ezüstkoszorús élenjáró osztály kitüntető címet ért el, kiesett a SZVM-ból!! Egyedül a báziskiképzést végrehajtó 3. önjáró üteg állománya érte el az ezüstkoszorús élenjáró üteg címet. Az 1. önjáró üteg parancsnoki szakasza (pk. Toldi József hallg. törm.) és a 2. önjáró üteg parancsnoki szakasza háromszoros (pk. dr. Németh László tart. törzsőrmester), míg a 2. önjáró üteg 1. tűzszakasza (pk. Bakonyi Lajos alhadnagy), és a törzsszakasz (pk. Börzsönyi István zászlós) ezüstkoszorús élenjáró szakasz címet ért el. A képen: A 31. önjáró osztály (Rétság) önjáró lövegei a „Bazalt-87” gyakorlaton. A Bazalt-87 bemutató gyakorlaton, az új katonai szervezet, a gépesített hadtest védelmi hadműveletét mutatták be. Az első lépcső gépesített lövészdandár védelmi harcát a 33. gépesített lövészdandár (Zalaegerszeg) a várpalotai lőtéren, míg a hadtest 2. lépcső ellencsapását a 25. harckocsi dandár (Tata), a „0” ponti lőtéren mutatta be. A két dandárt több, elsősorban műszaki egységekkel erősítették meg. A hadtest tüzérdandár csak törzseivel vett részt a gyakorlaton. Az alakulatokat a gyakorlat időtartamára teljes „M” állománnyal feltöltötték. Mivel a 25. önjáró osztály (Tata) 1986 decemberében tartalékos állománnyal rendszerbe állító éleslövészetet hajtott végre, az akkor hatályos rendelkezések szerint, az állományt 1987-ben már nem lehetett behívni. Ezért az önjáró osztály 3. önjáró ütegét a 31. harckocsi dandár önjáró osztályából (ÜPK: Raczkó János hadnagy, ÜETI: Sándor András hadnagy) jelölték ki.
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

20Tibor Varga és további 19 ember
25 hozzászólás
Látszik,hogy mennyit ért az a fokozat...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Látszik,hogy mennyit ért az a fokozat...

Na, már akkoriban mi is csak vigyorogtunk, a sok élenjáró, meg kiváló, fokozaton. Mindenki elérte, aki nem volt fogdán ,adott időszakban. Már, amit vállalt. Kiválót, vagy élenjárót. Az nem kapta meg, aki fegyelmi vétséget követett el és fenyítették valamilyen mértékben. Nagyon komolytalan volt az egész.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Elvileg ez a Bazalt '87.

evmy6hq.png

Ez a fotó a tábori telephelyen készülhetett. Magán a bemutatón, amikor felsorakoztunk, Vonalban állt minden és pld., a BMP-1 harcjárművek bal oldalán ott állt oszlopban minden lövész raj is. Illetve, a harckocsik, önjáró tarackok, egyéb harc és gépjárművek kezelői, szintén a harc és szállítójárművek bal oldalán álltak. A képen elől látható BMP-1, ha a toronyszámát jól látom, ( 611 ? ) akkor a szombathelyi dandár, 2 glz., 6. századának 1 szakasz, szakasz pk gépe.
 
  • Tetszik
Reactions: éber

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A képen elől látható BMP-1, ha a toronyszámát jól látom, ( 611 ? ) akkor a szombathelyi dandár, 2 glz., 6. századának 1 szakasz, szakasz pk gépe.

Bocs nem, rosszul emlékezem. A szombathelyi gépek toronyszáma 7-el kezdődött.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 980
113
Bocs nem, rosszul emlékezem. A szombathelyi gépek toronyszáma 7-el kezdődött.
Én is így emlékszem. A második szám mutatta a századot. Ez inkább az első század első szakasz első raj. De szerintem ez csak addig volt így, amíg nem lett dandár az ezredekből. Én a 739 - ben ültem. :D
 
  • Tetszik
Reactions: honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Én is így emlékszem. A második szám mutatta a századot. Ez inkább az első század első szakasz első raj. De szerintem ez csak addig volt így, amíg nem lett dandár az ezredekből. Én a 739 - ben ültem. :D

Igen, igaz, én a 767-ben voltam. 6. szd, 3 szksz., szkszpk gép.
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
orbat_MN_63.png

A Magyar Néphadsereg általános, sematikus felépítése a hatvanas évek elején (1963-68, hadrend. Elméletileg 760db T-54 harckocsival kellett volna rendelkeznie a honvédségnek, valójában a legtöbb hk. még T-34/86 volt és még ezekkel is csak töredékes volt a feltöltés.
T-55-Hu-fb_1816291034_o.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed
T

Törölt tag 1945

Guest
orbat_MN_63.png

A Magyar Néphadsereg általános, sematikus felépítése a hatvanas évek elején (1963-68, hadrend. Elméletileg 760db T-54 harckocsival kellett volna rendelkeznie a honvédségnek, valójában a legtöbb hk. még T-34/86 volt és még ezekkel is csak töredékes volt a feltöltés.

Húúú, ezzel az ábrával nagyonsok gond van. (múltkor pont gondolkoztam hogy kellene egy részleteset rajzolni)
MN 7. csapat légvédelmi rakétaezredről 1963-ban nem is álmodtunk még
MN 5. harcászati-hadműveleti rakétadandár kimaradt
3.hdt csak 66-ban alakult meg
stb...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
118 oldalon keresztül, minden amit az AMD/AMP-ről nem is gondoltál...

AMD-65 Automata Módosított Deszantfegyver / AMP Automata Módosított Puskagránátlövő

A magyar fegyvergyártás száz évre visszavezethető múltjában kevés olyan egyedi és egyben megosztó fegyvert alkottak meg, mint az 1960-as években megszületett AMD-65 és AMP típusokat. Az alkotást itt szó szerint értendő, hiszen minden fegyver egyedi, idomul valamely formában az adott korhoz, tervezője személyéhez ráadásul kialakítására és funkcionalitására hatással van számos más egyedi tényező is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
118 oldalon keresztül, minden amit az AMD/AMP-ről nem is gondoltál...

AMD-65 Automata Módosított Deszantfegyver / AMP Automata Módosított Puskagránátlövő

A magyar fegyvergyártás száz évre visszavezethető múltjában kevés olyan egyedi és egyben megosztó fegyvert alkottak meg, mint az 1960-as években megszületett AMD-65 és AMP típusokat. Az alkotást itt szó szerint értendő, hiszen minden fegyver egyedi, idomul valamely formában az adott korhoz, tervezője személyéhez ráadásul kialakítására és funkcionalitására hatással van számos más egyedi tényező is.
Tolja felfelé a vérnyomásom :D
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
118 oldalon keresztül, minden amit az AMD/AMP-ről nem is gondoltál...

AMD-65 Automata Módosított Deszantfegyver / AMP Automata Módosított Puskagránátlövő

A magyar fegyvergyártás száz évre visszavezethető múltjában kevés olyan egyedi és egyben megosztó fegyvert alkottak meg, mint az 1960-as években megszületett AMD-65 és AMP típusokat. Az alkotást itt szó szerint értendő, hiszen minden fegyver egyedi, idomul valamely formában az adott korhoz, tervezője személyéhez ráadásul kialakítására és funkcionalitására hatással van számos más egyedi tényező is.
Remek írás, jó képanyaggal. Néhány olyan lényeges információ közöl, ami remekül megvilágítja az AMD-65-tel kapcsolatos ellentmondásokat, illetve azok okait.

1.) Az AMD-65 géppisztolynak készült az alább megfogalmazott követelményeknek megfelelően:
" - alkalmazható legyen deszantos és ejtőernyős alakulatok, hivatásos állomány egyéni fegyvereként
  • alapuljon a gyártásban lévő AKM-63 fő elemein a költséghatékonyság okán
  • tartozékai, lőszere, kezelése egyezzen meg a rendszeresített AKM-63 fegyverekével
  • a fegyver legyen összecsukható, ekkor mérete az AKM-63-nál legalább 30%-kal legyen kisebb
  • tömege legyen legalább 10%-kal kisebb, rendelkezzen kisebb kapacitású 20-as tárral"


2.) Sokkal olcsóbb volt, mint az AKM-63:
"Ekkoriban egy AKM-63 ára 5100 Ft, míg az AMD-65 ára ennek alig fele 2235 Ft volt."

3.) Általános lövészfegyverként nem vált be, mégis jó konstrukció:
"...nem egy általános lövészfegyvernek készült, így tervezésekor másodlagosak voltak azok a kritériumok (kialakítás, működés, komfort), amik egy ilyen fegyvernél előnyt élveztek volna. Ez vezetett oda, hogy hazánkban a fegyver megítélése elég negatív, külföldön pedig, mivel tisztában vannak a fegyver eredeti rendeltetésével, ennek pont az ellentéte, rendkívül pozitív."

Tehát (szélsőséges hasonlattal élve) megalkothatták volna a magyar tervezők az SzuperUzi-t vagy a MegaHKMP5-öt is, általános lövészfegyverként azt is a pokolba kívánták volna a lövészek - joggal.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A tanulmányból az is kiderül, hogy az AMD-65-ből 1990-ig 655.808 db-ot exportált Magyarország, ebből 1986-88 között 131.600 db-ot az USA-ba! Így a teljes legyártott mennyiség jócskán meghaladta az egymilliót! :eek:
Van, akik a mai napig imádja! :D