T
Törölt tag 1945
Guest
Remek írás, jó képanyaggal. Néhány olyan lényeges információ közöl, ami remekül megvilágítja az AMD-65-tel kapcsolatos ellentmondásokat, illetve azok okait.
1.) Az AMD-65 géppisztolynak készült az alább megfogalmazott követelményeknek megfelelően:
" - alkalmazható legyen deszantos és ejtőernyős alakulatok, hivatásos állomány egyéni fegyvereként
- alapuljon a gyártásban lévő AKM-63 fő elemein a költséghatékonyság okán
- tartozékai, lőszere, kezelése egyezzen meg a rendszeresített AKM-63 fegyverekével
- a fegyver legyen összecsukható, ekkor mérete az AKM-63-nál legalább 30%-kal legyen kisebb
- tömege legyen legalább 10%-kal kisebb, rendelkezzen kisebb kapacitású 20-as tárral"
2.) Sokkal olcsóbb volt, mint az AKM-63:
"Ekkoriban egy AKM-63 ára 5100 Ft, míg az AMD-65 ára ennek alig fele 2235 Ft volt."
3.) Általános lövészfegyverként nem vált be, mégis jó konstrukció:
"...nem egy általános lövészfegyvernek készült, így tervezésekor másodlagosak voltak azok a kritériumok (kialakítás, működés, komfort), amik egy ilyen fegyvernél előnyt élveztek volna. Ez vezetett oda, hogy hazánkban a fegyver megítélése elég negatív, külföldön pedig, mivel tisztában vannak a fegyver eredeti rendeltetésével, ennek pont az ellentéte, rendkívül pozitív."
Tehát (szélsőséges hasonlattal élve) megalkothatták volna a magyar tervezők az SzuperUzi-t vagy a MegaHKMP5-öt is, általános lövészfegyverként azt is a pokolba kívánták volna a lövészek - joggal.
Én is nagyon vártam a megjelenését.
AMD szurony, éjjellátó, hangtompító, bogár, műanyag tár, jópár korábban kevéssé ismert dolog, plusz az ezerféle kiegészítő felsorolása (tártáskák).
Az éves szinten részletesen megadott darab és gyártási számok, illetve az AMP kifejlesztése körüli variálások is érdekesek voltak. (cső alól indítható gránát, stb)
Szerintem is nagyon szépen összeszedett anyag.