Magyar Néphadsereg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Eléggé összehordott írás, sértettség érthető. Ugyanakkor abban az időben ,sajnos valóság volt részben, az amit Ruszin tábornok elmondott. Persze, az általánosítás nem volt szerencsés.
Nos, volt alkoholista tiszt elég (nálunk - 2. lépcső - az ezrednél pl. Kecses Lajos és Punciszájú századosok, illetve az ütegünknél volt egy már akkor alkesz hadnagy), de volt olyan is, akit tisztelni lehetett. Például a kiképző rajparancsnokom (Zalkás légvédelmi tüzér szakos hallgató) egész életében katona akart lenni. Egerben tanult, katonai középiskolás volt (így ismerte az egyik osztálytársamat, gyerekkori barátomat). Kedveltük, mert nem az a "most megszívatlak" gyökér volt, mint az évfolyamtársai közül többen, hanem értelmes és normális: ezzel elérte azt, hogy bármit adott parancsba megcsináltuk a tőlünk telhető legjobban. Pár évvel később a Spiegel-ben volt egy cikk a "Magyar Néphadsereg orosz felügyelet alatt", vagy valami ilyen címmel. A cikkhez a nyitókép az előző évi augusztus huszadikai tiszti esküt ábrázolta, ahol a kép előterében egy fiatal főhadnagy mondja éppen előre az eskü szövegét. Gondolom kitaláljátok kicsoda.... A nevét nem írom ide, de 40+ év után is emlékszem rá....
Az alakulathoz Győrből vezényeltek egy új törzsfőnököt (gondolom látták, hogy nem árt rendet tenni). Magas, sportos, ~35 éves fickó volt. Mondtuk is: végre katona kinézetű is van a parancsnokságon. Heti kétszer 3.000 m futás reggel a laktanya körül, ht testnevelés, rendesen megtartott kiképzés a tervnek megfelelően, kiváló célkövetési gyakorlat és kiváló éleslövészet (az igazság kedvéért megjegyzem, hogy a fiatal ütegparancsnokok, tisztek és a - nem alkesz - altisztek azért értettek a szakmájukhoz).
Az egyik legjobb barátom apja is alezredesként szolgált az OLP-n, hála istennek a mai napig jól van, pedig 83. A fiát százon simán, röhögve lefutotta, amikor versenyeztek....
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 077
113
@Green Leader te írtad?
Van magyar vonatkozás:
Az Operation Dropshot készítői viszonylag kevésszer említik meg hazánkat; azon négy szovjet szatellit ország közt szereplünk, melyek az USA szerint 1957-re megfelelő ipari kapacitással fognak rendelkezni a szovjet érdekszférába tartozó országok közül, hogy érdemi támogatást nyújtsunk Moszkvának gazdasági szinten. Hadászati képességeink viszont elmaradnak a többi szatellit-államtól, Amerika szerint 1957-re mindössze 5 mozgósítható hadosztállyal fog rendelkezni Magyarország, amely nagyjából Albánia erejének megfelelő. Amerika megjegyzi: ennek oka a második világháborút lezáró párizsi békeegyezményekben keresendő.
 
  • Tetszik
Reactions: Green Leader

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113

A miénkben már volt egy Motorola rádió is, űrtechnika volt a többihez képest! :p :D
érdekes a mai fiatalok az eredeti verzióra mondanák hogy ürtechnika bár nem a modernsége miatt sokkal inkább hogy még hasonlót se látott azt se tudná hogy hogy kapcsolja be
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
Lehet, hogy betettem már ide, lehet, hogy nem.

Nézegetem át a könyvjelzőimet (persze; az internet nem felejt, oszt' egy rakás honlap megszűnt...), s bukkantam erre a linkre, benne a videóra.

Itt szolgáltam az első időszakomban 1989 őszén-telén.
A videón látható az egykori légvédelmi század parancsnokom is (tiszta fiatalkori John Cleese). Sajnos nem emlékszem a nevére, pedig megérdemelné, hiszen annak ellenére, hogy a hosszútávú menetgyakorlaton a laktanyába érve a 49 kilómmal összeestem (s nem a Gaz-66 platón fejeztem be, mint több igazolt sportoló is...), így az esküre felkészülést a gyengélkedő ablakából néztem.
De az eskün már részt vettem!
Az eskü utáni parancskihirdetéskor az eltávozást kapottakat név szerint szólította ABC sorrendben.
Velem kezdte, pedig I betűvel kezdődik a vezetéknevem.

A laktanyából ennyi maradt, meg a gyengélkedő épülete:

Az öreg, elavult épületekért tán nem kár, de videón is látható szerviz épületét, stb. pár évvel korábban építették. Azokért azért ökölbe szorul a kezem...
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG and Venom85

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Az MN "kihízott, alkoholista hivatásos" állományáról néhány gondolat. Sértő, degradáló, bunkó módon fogalmazó, (karrierista) parancsnok, akiből én sok jót nem nézek ki. Olyan a modora, amilyen a kinézete. S@gget biztosan jól tud nyalni, dolgozni már kevésbé.
1. Nagyon nem helyénvaló általánosítás.
2. Voltak ilyenek is, mint ahogyan most is vannak.
3. Akkoriban egyenruhában kellett a hivatásos állománynak munkába járni, ezért rögtön kirívó volt, ha valakit megláttak részegen. Ráadásul a fegyvernemek között is óriási volt a különbség.
4. Általában a volt sorállományúak egy része magyaráz utólag, amikor közöttük sokkal többen alkoholizáltak és a tisztesek "szopatták" leginkább a többieket, főleg a "kopaszokat". Hivatásosként nagyon nehéz volt kezelni, belenyúlni ezekbe a dolgokba, mert nem mertek felfelé panaszkodni.
5. Nem csak az MN hivatásosok ittak, hanem az orvosok, vezető beosztásúak (Bank, vállalat, párt, stb.) melósok, rendőrök és még lehetne sorolni, mint ahogyan manapság is.
6. Mivel folyamatos hiány volt a csapatoknál a hivatásos állománynál, szinte állandóan több helyett kellett dolgozni. A családjukkal sokkal kevesebbet tudtak lenni, mert a feladatokat meg kellett oldani mindenáron, a feleségek, gyerekek általában nagyon nehezen kezelték a távollétet. Emiatt is nyúltak sokan a pohárhoz, akiknek nem volt elég tartásuk. Nagy volt a nyomás mindenkin. Most ez a kirakat hadsereg annyiból más, hogy szerintem sokkal kevesebb az azonnal végre hajtandó feladat, minimális a készültség, nincs sorállomány, akikre azért nagyon oda kellett figyelni.
7. Lehet itt nagyképűsködni a mostani hivatásosoknak, vezetői állománynak, de nagyon kíváncsi lennék, hogy mennyire tudnák oda tenni magukat, ha olyan körülmények, terhelések lennének, mint akkor voltak.
8. A jelenlegi, kötelező kiküldéseknek is meg van a maga hozama. A válások, alkoholizálások még talán sűrűbbek, mint régen.
9. Jellemző volt (talán most is ez a helyzet), hogy a minisztériumban lévő "pizsamások" lenézték a csapatoknál lévő tábornokokat, noha azok vitték a hadsereget a vállukon helyettük. Kicsit többet is dolgoztak.
10. A volt szakasz társaim közül néhányan még aktívak, magas beosztásúak, de nagyon lehet látni rajtuk (illetve, amit elmondanak), hogy nagyon nehezükre esik már (okádnak tőle, pedig Ők még nagyon is tudnak alkalmazkodni), hogy megfeleljenek az adott "párt" elvárásainak, az általuk odatett, szemellenzős, s@eggnyaló főnököknek.
11. Szinte örülök neki, hogy nem vagyok már ennek a mostani hadseregnek az aktív tagja.
12. A tudásról csak annyit, hogy évfolyam elsőként végezve, kint a csapatnál a gyakorlati élet kicsit más volt, jelenleg is az.
A magam nevében kikérem magamnak ennek a bunkó parancsnoknak a szavait.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Az MN "kihízott, alkoholista hivatásos" állományáról néhány gondolat. Sértő, degradáló, bunkó módon fogalmazó, (karrierista) parancsnok, akiből én sok jót nem nézek ki. Olyan a modora, amilyen a kinézete. S@gget biztosan jól tud nyalni, dolgozni már kevésbé.
1. Nagyon nem helyénvaló általánosítás.
2. Voltak ilyenek is, mint ahogyan most is vannak.
3. Akkoriban egyenruhában kellett a hivatásos állománynak munkába járni, ezért rögtön kirívó volt, ha valakit megláttak részegen. Ráadásul a fegyvernemek között is óriási volt a különbség.
4. Általában a volt sorállományúak egy része magyaráz utólag, amikor közöttük sokkal többen alkoholizáltak és a tisztesek "szopatták" leginkább a többieket, főleg a "kopaszokat". Hivatásosként nagyon nehéz volt kezelni, belenyúlni ezekbe a dolgokba, mert nem mertek felfelé panaszkodni.
5. Nem csak az MN hivatásosok ittak, hanem az orvosok, vezető beosztásúak (Bank, vállalat, párt, stb.) melósok, rendőrök és még lehetne sorolni, mint ahogyan manapság is.
6. Mivel folyamatos hiány volt a csapatoknál a hivatásos állománynál, szinte állandóan több helyett kellett dolgozni. A családjukkal sokkal kevesebbet tudtak lenni, mert a feladatokat meg kellett oldani mindenáron, a feleségek, gyerekek általában nagyon nehezen kezelték a távollétet. Emiatt is nyúltak sokan a pohárhoz, akiknek nem volt elég tartásuk. Nagy volt a nyomás mindenkin. Most ez a kirakat hadsereg annyiból más, hogy szerintem sokkal kevesebb az azonnal végre hajtandó feladat, minimális a készültség, nincs sorállomány, akikre azért nagyon oda kellett figyelni.
7. Lehet itt nagyképűsködni a mostani hivatásosoknak, vezetői állománynak, de nagyon kíváncsi lennék, hogy mennyire tudnák oda tenni magukat, ha olyan körülmények, terhelések lennének, mint akkor voltak.
8. A jelenlegi, kötelező kiküldéseknek is meg van a maga hozama. A válások, alkoholizálások még talán sűrűbbek, mint régen.
9. Jellemző volt (talán most is ez a helyzet), hogy a minisztériumban lévő "pizsamások" lenézték a csapatoknál lévő tábornokokat, noha azok vitték a hadsereget a vállukon helyettük. Kicsit többet is dolgoztak.
10. A volt szakasz társaim közül néhányan még aktívak, magas beosztásúak, de nagyon lehet látni rajtuk (illetve, amit elmondanak), hogy nagyon nehezükre esik már (okádnak tőle, pedig Ők még nagyon is tudnak alkalmazkodni), hogy megfeleljenek az adott "párt" elvárásainak, az általuk odatett, szemellenzős, s@eggnyaló főnököknek.
11. Szinte örülök neki, hogy nem vagyok már ennek a mostani hadseregnek az aktív tagja.
12. A tudásról csak annyit, hogy évfolyam elsőként végezve, kint a csapatnál a gyakorlati élet kicsit más volt, jelenleg is az.
A magam nevében kikérem magamnak ennek a bunkó parancsnoknak a szavait.
Az a te problémád, hogy fáj az igazság. A Néphadsereg tisztjeinek és altisztjeinek egy jelentős része alkoholista volt és ez tény.

Ami pedig az én személyes véleményemet illeti: Az, hogy a Honvédségről még most is az az általános vélemény ami, azt köszönhetjük a Néphadsereg majd Honvédség sorkatonai rendszerének. Nagyob pusztítást végzett megítélés szempontjából a társadalomban a sorkötelezettség, mint bármi amit el tudunk képzelni. ÉS ennek a pusztításnak az egyik pillére a nagy arányú alakoholista parancsnoki állomány volt.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Még egy dolog. A Cooper tesztet (főleg a 3.000m futással) akkor is teljesíteni kellett az állománynak, nem volt kibúvó, papíron ki pipált dolog.
A kiképzésen a sor állomány csak akkor volt hajlandó felmászni a kötélre (függeszkedve), ha előtte én is felmentem tisztként. Nekem 6-8 másodperc volt az átlagom.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Az a te problémád, hogy fáj az igazság. A Néphadsereg tisztjeinek és altisztjeinek egy jelentős része alkoholista volt és ez tény.

Ami pedig az én személyes véleményemet illeti: Az, hogy a Honvédségről még most is az az általános vélemény ami, azt köszönhetjük a Néphadsereg majd Honvédség sorkatonai rendszerének. Nagyob pusztítást végzett megítélés szempontjából a társadalomban a sorkötelezettség, mint bármi amit el tudunk képzelni. ÉS ennek a pusztításnak az egyik pillére a nagy arányú alakoholista parancsnoki állomány volt.
TE már csak tudod, nagy tudású, fiatal titán, hogy, hogyan éltek, milyen háttérrel, mit csináltak, hányan voltak. A sorállomány azt csinálta, amit kint a civil életben. A hadsereg a társadalom tükre, ma is.
Nekem nem fáj az igazság, csak azt írtam le, ami igaz volt. Neked fáj az igazság! Ne képzeld már, hogy Ti különbek vagytok, sőt... Azt ajánlom, olvasd el többször figyelmesen, amit írtam. Nézzél meg néhány külföldi katona filmet, tájékozódjál, ott is mit csinálnak a katonák, katonanők.
Ne féltsd a jelenlegi "alakoholista parancsnoki állományt" sem, olyan, mint a társadalom. A sorkatonákat meg nem a parancsnokok itatták, ittak ők maguktól.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
TE már csak tudod, nagy tudású, fiatal titán, hogy, hogyan éltek, milyen háttérrel, mit csináltak, hányan voltak. A sorállomány azt csinálta, amit kint a civil életben. A hadsereg a társadalom tükre, ma is.
Nekem nem fáj az igazság, csak azt írtam le, ami igaz volt. Neked fáj az igazság! Ne képzeld már, hogy Ti különbek vagytok, sőt... Azt ajánlom, olvasd el többször figyelmesen, amit írtam. Nézzél meg néhány külföldi katona filmet, tájékozódjál, ott is mit csinálnak a katonák, katonanők.
Ne féltsd a jelenlegi "alakoholista parancsnoki állományt" sem, olyan, mint a társadalom. A sorkatonákat meg nem a parancsnokok itatták, ittak ők maguktól.
Nem érdekel! Semmilyen mentség nincs az alkoholizmusra. Nagyon egyszerű a helyzet: aki alkoholista el kell küldeni elvonóra, ha nem teljesíti le kell szerelni. Nem lehet fegyveres testület tagja egy alkoholista. És már akkor sem lehetett volna, főleg nem annak tükréban, hogy folyton az az érv, hogy a Néphadsereg egy állandó háborús készenlétben lévő erő volt bezzeg a mai az meg mi.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
A mai, az egy kirakat hadsereg, ahogyan írtam, egy feleslegesen fenntartott pénz temető. Nem háborús készenlétben volt az MN, hanem bizonyos csapatok készültségben, legalább Neked tudnod kellene a különbséget. Ahány alkoholista, idegbeteg, depressziós férfi és nő volt van és ezeket elkellene küldeni elvonóra, akkor a társadalom nagyobb része ott volna. Sajnos egyre ropsszabb a helyzet. A munkában piás, alkoholista hivatásosokat, sorkatonákat én sem szerettem! A főiskolán és utána is kimentünk haverokkal piállni, (még néha a katonáimmal is), de egyálltalán nem voltunk alkoholisták. Nem voltam és nem vagyok anti alkoholista, jó társaságban mértékkel ittam, iszom. A fiaim több, mint 30 év alatt kétszer láttak spiccesen (nem részegen), de nem ítélem el, aki szereti az alkoholt. A régi hadseregben lévő munkatársaimmal (hivatásos, civil) is néha összejövünk még, dumálni, iszogatni. Az egyetemen hajdanán aludtam én a kolesz előtt lévő csillében is, egy nyáron lévő esküvőn két láda sört megittam, mégsem voltam részeg. A három üveg sör kb. 10 perc volt, most ez a maximum. A cégemben, aki ivott munkában, vagy előtte, az rögtön repült is, nem volt kivételezés. Úgy hogy ez nem fekete-fehér valami.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A mai, az egy kirakat hadsereg, ahogyan írtam, egy feleslegesen fenntartott pénz temető. Nem háborús készenlétben volt az MN, hanem bizonyos csapatok készültségben, legalább Neked tudnod kellene a különbséget. Ahány alkoholista, idegbeteg, depressziós férfi és nő volt van és ezeket elkellene küldeni elvonóra, akkor a társadalom nagyobb része ott volna. Sajnos egyre ropsszabb a helyzet. A munkában piás, alkoholista hivatásosokat, sorkatonákat én sem szerettem! A főiskolán és utána is kimentünk haverokkal piállni, (még néha a katonáimmal is), de egyálltalán nem voltunk alkoholisták. Nem voltam és nem vagyok anti alkoholista, jó társaságban mértékkel ittam, iszom. A fiaim több, mint 30 év alatt kétszer láttak spiccesen (nem részegen), de nem ítélem el, aki szereti az alkoholt. A régi hadseregben lévő munkatársaimmal (hivatásos, civil) is néha összejövünk még, dumálni, iszogatni. Az egyetemen hajdanán aludtam én a kolesz előtt lévő csillében is, egy nyáron lévő esküvőn két láda sört megittam, mégsem voltam részeg. A három üveg sör kb. 10 perc volt, most ez a maximum. A cégemben, aki ivott munkában, vagy előtte, az rögtön repült is, nem volt kivételezés. Úgy hogy ez nem fekete-fehér valami.

Az általánosítás volt buta dolog a parancsnok részéről. Az akkori viszonyokban, az társadalom egészében volt az alkoholizmus és a munkahelyi lopás, mint az életvitel része. Nem mindenki, logikus. Talán nem is lett volna kirívó a Néphadseregben tapasztaltak, ha nem fordul meg ott a társadalom férfi tagjainak a zöme, lényegében mindenki. Valamint az a haderő nem a haza védelmére volt hivatott elsősorban, hanem úgy gondolta a nép, hogy a szovjet birodalmi érdekek oltárán feláldozható valaminek kell tekinteni. Így is volt lényegében. Kivéve talán pont a hivatásos állományt, akik jelentős része szerintem hitt a kommunizmusban, még a 80-as évek végén is. Biztos vagyok benne hogy a negatív megítélésnek csak egy szelete az alkoholfogyasztás akkori mértéke. Inkább a társadalom a kommunista rendszert utálta miközben annak kiszolgálójának tekintette a Néphadsereget és a benne szolgáló hivatásosokat is. Itt van a kutya elásva, úgy gondolom, nem abban, hogy ki mennyit ivott, vagy nem ivott, akkor. A civil munkahelyeken is ugyan úgy ittak akkoriban. Egyszerűen rühellte mindenki azt a rendszert és kiszolgálóit. Kivéve akik meggyőződésből voltak azok amik, vagy kiszolgálták a rendszert és ebből megéltek. Viszont az akkori viszonyok miatt meglévő félelem okán, ezt a szemükbe nem mondta senki, ezért hihették hogy ők milyen fasza gyerekek.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and misinator

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Az unokatestvérem, akivel csak nagyon laza kapcsolatban voltam, alezredes volt, nem csapatszolgálatban, hanem valamilyen
irodában dolgozott. Mint alkoholista, májzsugorodásban halt meg kb 1995-ben. De az alkoholizmus akkoriban elterjedt volt a seregen kivül is.
Igazán részegen soha nem láttam, de mindig volt benne "nyomás". Tragikus.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Pogány

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
Munkám során - fogalmazzunk úgy - találkoztam katonákkal.

...na..úgy látom, van ami nem változott...
Maradjunk ennyiben.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Az unokatestvérem, akivel csak nagyon laza kapcsolatban voltam, alezredes volt, nem csapatszolgálatban, hanem valamilyen
irodában dolgozott. Mint alkoholista, májzsugorodásban halt meg kb 1995-ben. De az alkoholizmus akkoriban elterjedt volt a seregen kivül is.
Igazán részegen soha nem láttam, de mindig volt benne "nyomás". Tragikus.
Valóban (volt olyan mondás az átkosban, hogy az értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan). Azért az is elgondolkodtató, hogy a svédek és finnek is elég alkeszek, az oroszokról nem is beszélve....
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Pogány

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Valóban (volt olyan mondás az átkosban, hogy az értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan). Azért az is elgondolkodtató, hogy a svédek és finnek is elég alkeszek, az oroszokról nem is beszélve....

Általános volt a munkahelyi alkohol fogyasztás, minden területen. Valamint a munkahelyi lopás. A szocialista életvitel része volt. Az már a katonák szerencsétlensége, hogy pont őket kapta ki a társadalom, mint negatív példa, hogy azok alkeszok. Szerintem átlagban annyi lehetett ott is, mint máshol, akkoriban.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Általános volt a munkahelyi alkohol fogyasztás, minden területen. Valamint a munkahelyi lopás. A szocialista életvitel része volt. Az már a katonák szerencsétlensége, hogy pont őket kapta ki a társadalom, mint negatív példa, hogy azok alkeszok. Szerintem átlagban annyi lehetett ott is, mint máshol, akkoriban.
A szocialista életvitel helyett a hiánygazdálkodás eredményének közvagyon kárára történő csökkentését mondanám. Az életvitel nem volt nagyon más, mint most, csak az igények és az anyagi valóság között volt elég nagy szakadék.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ugyan már Honvédség, de eléggé a rendszerváltás idején, így ide rakom. Az akkori köztársasági elnök, megnéz egy szombathelyi BMP-1 harcjárművet az egyik bakonyi gyakorlaton.

258869545_412204647170439_7378959880698642366_n.jpg
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Életem során nagyon sok, rendkívül tehetséges, kiváló képességű szakembert ismertem és ismerek, akik sajnos nem vetették meg, nem vetik meg az alkoholt. A mostani társadalomban, a világban is nagyon sok a piás, alkoholista, csak ráadásul még a depresszió is egyre jobban terjed. Az egész világ iszik, az indiánoknak több halottja volt az alkoholtól, mint fegyverektől. Az MN hivatásosai úgy nagy átlagban lesz@rták a pártot, nem a kommunizmusban, hanem még a szocializmusban (amit csak megpróbáltunk építgetni) sem nagyon hittek. Voltak szemellenzősök, karrieristák, mint ahogyan most is vannak. Ilyen az élet.
Akkor a VSZ.-ben voltunk, most a NATO-ban. Ez sem jobb semmivel. Most a hazánkat védi az MH, nevetséges csúsztatás. Kitől is védjük, kinek az érdekeit szolgáljuk? Ideológia most is van, mindig is lesz. Semmi sem változik, csak más lesz egy kicsit. A dili házban mások lettek az ápolók.
 
  • Dühítő
Reactions: jimkirk

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113

 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Általános volt a munkahelyi alkohol fogyasztás, minden területen. Valamint a munkahelyi lopás. A szocialista életvitel része volt. Az már a katonák szerencsétlensége, hogy pont őket kapta ki a társadalom, mint negatív példa, hogy azok alkeszok. Szerintem átlagban annyi lehetett ott is, mint máshol, akkoriban.
Nem csak volt.
Én amikor 2003-ban átvettem elődöm irodáját, egy külön üvegesszekrénye volt az alkoholos italoknak, az ablakában a fan coil tetején pedig az előző két felbontott öt literes söröshordó sorakozott (nyilván az irodában tartott alkoholfogyasztási rituálékra emlékeztető talizmán)... az átvétel alatt pedig szóba került, hogy melyik másik kollega issza még "béléssel" a kávéját az irodán, mert hogy az bezzeg már azzal indítja a napot... pfff mondta .... Neeem ez nem a messzi távolba vesző szocializmus múló emléke... és nem szorítkozik a néphadseregre, vagy honvédségre, ez sajnos maga a beteg "néplélek".