Rosszul tettem fel a kérdést.
Arra gondoltam, hogy nézd meg ezeket, meg nézd meg a mai katonákat a sok extra felszereléssel. Azok a régiek is jól ellátták feladatukat. Jobban teljesit egy mai katona, mint ők?
Komolyan kérdem.
Szia,
Valoszinuleg ugyanaz az ellenfel ellen a mai (felszerelesu) katonak
sokkal jobban teljesitenek, mint a regiek.
Talan a legkezenfekvobb pelda: a regi katonak ejszaka ugy tamadtak, hogy vilagito lovedekeket lottek fel. Amik valogatas nelkul megvilagitottak mindenkit, azokat is, akik kilottek ezeket.
Ezutan jottek az aktiv ejjellatok: szabad szemmel nezve nem rikitott messzirol a sugarvetojuk, de ok ellattak valamekkora tavolsagra. Tehat ha olyan ellen hasznaltak sotetben, akinek nem volt ilyenje, akkor folenyben voltak.
Aztan jottek a passziv ejjellatok, ahol mar nem kellett sugarvetot hasznalni. Vicces modon a nagyon elavult ellenfellel szemben ez nem adott nagyobb elonyt, mint a aktiv. De az aktiv ejjellatos ellefellel szemben hatalmas elonyt adott: az aktiv ejjellato sugarvetojet ugyanolyan messzirol lattak, mintha egy normal reflektort viselt volna az aktiv ejjellatos, mikozben az aktiv ejjellatosok nem lattak a passzivak sugarvetojet - hiszen az nem letezett/nem volt bekapcsolva.
Most pedig vannak a hokamerak, ami egy hasonlo szintu ugras, mint az elozoek.
Tehat pl. egy aktiv ejjellatossal szemben az ejjellato nelkuli katona ejszaka eselytelen, a passziv ejjellatos meg konnyeden legyozi.
A masik fontos pelda: 65M zubbonyban levo katonanak mindegy volt, hogy pisztollyal, repesszel, gepkarabellyal, nehezgeppuskaval lovik mellbe: mindegyikbe belehalt. Akin van egy modern Level IV-es plate, azt ha mellbelovik pisztollyal, vagy (kisebb) repesszel, akkor harcol tovabb. Ha gepkarabellyal, akkor egy kicsit gyengelkedik, aztan harcol tovabb. De ezek mindegyiket siman tuleli! Ez szinten hatalmas kulonbseg.
Persze biztos letezik ellenpelda is, de olyan sokkal kevesebb, es sokkal kevesbe realis. Pl. egy masodik vilaghaborus katona ha bement rendet tenni egy koolajfinomitoba, akkor rutinszeruen valthatott szorunyharcra, mert arra jol kikepeztek. Egy mai katona vagy rosszul, vagy egyaltalan nincs kikepezve szuronyharcra. De ahogy kezdtem a bekezdest, ez valosagban nem nagyon szamit, mert nem nagyon all elo ilyen helyzet.
Ami talan fontosabb, hogy 50 eve egy tiszt iranytuvel es tajoloval nem tevedt el, mert minden gyakorlaton igy gyakorolta a navigaciot. Ma, ha megzavarjak a GPS-t, akkor valoszinuleg a tisztek zome zavarban van, mert olyat kell tennie, amit minimalisan es nagyon regen gyakorolt.
Osszefoglalva: szerintem igen, jobban teljesit egy mai katona az esetek zomeben.