Egyébként a tudomány mai állása szerint kb. 4000 éve vált külön a finn és ugor nyelv, szóval ne csodálkozz azon, hogy kevés a szóegyezés.
Ne dobd el olyan messzire a Finn baltát, még nem lesz mivel vágni a fát. Azaz a 4000-ből vegyél le egy nullát!
- Mint látod a zöld nyíl mentén haladtunk hogy találkozzunk a hőn-vágyott Finnekkel. Ám a Karelian népcsoportba botlottunk! Igen velük találkoztunk! A Finnek majd csak utánuk következtek volna.
Nézd csak, kik a Finn-Ugrik! Nem én találtam ki!
- Mint olvasható az íráson ők a Finn-Ugrik! Nem pedig mink, vagy a Hantik-Mansik.
Alapból látszik a képen hogy támasztják a nagy Umlautos Á betűt! Azaz a németekhez, Osztrákokhoz lesz közük.
Nyelv:
- "A karél nyelv a finn nyelvcsoporthoz tartozik. Jelenleg két írott nyelv létezik: az észak-karél és a livvi karél. Átmeneti forma a livvi karélról a vepsre a dél-karél nyelv. Az észak-karél nyelvjárásokat beszélik a Karél Köztársaság északi részén a Fehér-tenger térségében, valamint a központi részén, valamint a Tver és Novgorod megyékben. A livi és dél-karél nyelvjárást a Karéliai Köztársaság déli részén, a Ladoga-tó és az Onéga-tó közötti területen beszélik.Az észak-karél nyelv sok orosz kölcsönszó miatt különbözik a finntől. A livvi karél jobban különbözik a finntől, de jobban hasonlít az izhorihoz. A legrégebbi ismert finn nyelvű írott szöveg,
amely a 13. századból származik, karél nyelven íródott nyírfakéreg betűre."
Leírása itt található.
Az ÁBC-jük:
A Wikipédiás link.
Akkor melyik a bővebb ABC?
Terület:
- A karélok ősei a mai Karél Köztársaság délnyugati részén, a Finn-öböl és a Ladoga-tó közötti Karél-szorosban éltek Leningrád megyében, illetve attól északra. Ez volt a skandináv mondák „Kirjalalandja”, az orosz krónikák „Korelája”.
- Stratégiai fekvésének köszönhetően a hagyományos karél terület a Nyugat és a Kelet határvonala. Ennek eredményeként nem egy, hanem három Karélia létezik: Finn Karélia, Orosz Karélia és Tver Karélia.A karélok a Karél Köztársaságban (az Orosz Föderációban) élnek, amelynek fővárosa Petrozsény. A svéd hódítók elől menekült, vagy a 17. században deportált karélok Tver földjére települtek, így a tveri karélok etnikai csoportját alkották. A második világháborúig Oroszország egykori finn területein is éltek karélok. Utódaik ma többnyire Finnországban és Svédországban élnek.
- Megpróbáltam neked összeszedni azt az anyagot ami a Finn-Ugorokhoz köthető!
Én inkáb az Osztrákokhoz kötném őket. Ha az Osztrák-Magyar monarchiából ellátogatott a fővadászúr s tudott velük beszélni, akkor ők mondhatták nekik, hogy igen itt suhantak el a Magyarok!
Megitatták lovaikat, táncoltunk velük egyet, ám mentek utána tovább!
Mint látható a népviseletük is egyszerű, egyszínű. Fekete, sárga, piros, kék s fehér.
Szóval nem tudtál meggyőzni a
mi Finn-Ugri -ról.
Mint már mondtam: Az lehet hogy az ott tartózkodásunk alatt vettek szavakat át tőlünk, ám nem mi vettünk át szavakat tőlük. Ha csak a lélekszámot is nézed sem mi vettünk át szavakat.
A Finnek sem emlékeznek ránk hogy ott jártunk volna!