Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 349
34 058
113
ne essetek az e betűs szavak hibályába a magyar nyelv kapcsán lehet ö vel á val é vel mondták régen (csak ugye ma a budai/pesti dialektust használjuk. ami e zős vólt. (a heger pont höngör volt szerte az országba é zős tájegységekben is héngör ázosaknál meg hángör.) gör a vége e zőrsnél lett e s...
ez a szép a magyar nyelvben a tájszólások formálták (a törzsek.) a vége általába a szavaknak megeggyezik.

a mágiából viszont rengeteg szavunk maradt fennt vagy ered (igézés stb)
Az e-ző nyelvjárás ugyan úgy a magyar hagyományos nyelvjárás része, nem egy "hochdeutsch" jellegű mű dolog.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Az e-ző nyelvjárás ugyan úgy a magyar hagyományos nyelvjárás része, nem egy "hochdeutsch" jellegű mű dolog.
igen de a mai magyar nyelv a pestiből származik. a nyelvújítás óta... (a mai napig is a nyelvtantanárok nem győzik kitanítani a gyerekeket az általukk helytelen iejtésekből.)

azt vállasztották mert akik választották azt beszélték /vették fel a fővárosba.

• Vicces

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
mondjuk hetfen nyocfan kilencfen. aztmodják logopádiai hiba... (közbe valahol tényleg úgy elyik.) f-v...

a tájszólások nem véletlen alakultak ki ahogy a "népviseleti" határok se....

a törzsek szállásterületei a mai napig élnek....

abba igaza vólt blogennak hogy a honfoglaló magyarság a mai napig él a mindennapjainkba csak nembztos hogy egésszen úgy ahogy írta.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 349
34 058
113
igen de a mai magyar nyelv a pestiből származik. a nyelvújítás óta... (a mai napig is a nyelvtantanárok nem győzik kitanítani a gyerekeket az általukk helytelen iejtésekből.)

Én olvastam sok nyelvújítás korabeli, megelőző írást, amire nyilván még nem hathatott a nyelvújítás és teljesen azzal a készlettel dolgozott, amit ma használunk. Persze ez alapba "Alföldi nyelvjárás". Szerintem ez a nyelvújítás egy teljesen felfújt dolog.
A nyelvújításkor még nem Buda-Pest volt a főváros és még német nyelvű volt.

• Vicces

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 905
37 200
113
Amúgy csak megjegyzem, hogy Kásler kitüntette Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával
Dr. Gyárfás Ágnest magyar nyelv- és irodalomtanárt, kutatót, szerkesztőt, a Miskolci Bölcsész Egyesület alapító elnökét.

Aki szerint a magyarság Székelykapukon jött le a földre és az ősi tudást és kultúrális örökségét lófej alakú kristálykoponyákba kódolták:):):)

Ránéztem az egyesület honlapjára tartanak nagyszerű képzéseket is.Például lehet tanulni Pszichológiát de nem ám akármilyet aki elvégzi a 2+1 évig tartó tanfolyamot képzett magyar lélekgyógyász oktató lesz:).De az arra fogékonyak kitanulhatják a szakrális építészetet is:).
Szerintem nem kellene gúnyolódnod!
1. Nem elegáns, akkor sem ha többet tudsz a megnevezettnél.
2. Nem tudni, hogy a hölgy, aki nem mellékesen amúgy Dr. is, milyen mélységű tudással rendelkezik. (Lsd. pl. Szivássy Péter-Kormányzati jósdája)
3. A lélekgyógyászat létező, a pszichológusi, pszichiáteri "kezeléssi" gyakorlattal szembenálló irányzat, inkább keleties megközelitést használ az emberi "pszihé" felé.

• Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Szerintem nem kellene gúnyolódnod!
1. Nem elegáns, akkor sem ha többet tudsz a megnevezettnél.
2. Nem tudni, hogy a hölgy, aki nem mellékesen amúgy Dr. is, milyen mélységű tudással rendelkezik. (Lsd. pl. Szivássy Péter-Kormányzati jósdája)
3. A lélekgyógyászat létező, a pszichológusi, pszichiáteri "kezeléssi" gyakorlattal szembenálló irányzat, inkább keleties megközelitést használ az emberi "pszihé" felé.
Félreértesz én nem a hölgyön gúnyolódom hanem a Kásler féle kitüntetés komolyságán...

Amúgy azt azért megjegyzem,hogy egy Pszichológiai képzés nem játék nagy felelősséggel jár...Ja amúgy ezt az egyesületet 2008-ban megbüntették mert annak ellenére adott ki diplomákat,hogy nem volt erre jogosult.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 708
27 020
113
Szübötej Bagatur és az európai hadjárat

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Én nem vagyok szakértő, de számomra nagyon kevésnek tűnik a muhi csatánál említett, a mongol oldalról 1000 fő vesztesség. Bennem az van, hogy MO-on olyan vesztességeket szenvedett a mongol sereg, hogy nem tudta a területünket behódoltatni tartósan, és az egyik oka volt annak, hogy elmentek innen.

Nektek mi a véleményetek?

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 453
113
Én nem vagyok szakértő, de számomra nagyon kevésnek tűnik a muhi csatánál említett, a mongol oldalról 1000 fő vesztesség. Bennem az van, hogy MO-on olyan vesztességeket szenvedett a mongol sereg, hogy nem tudta a területünket behódoltatni tartósan, és az egyik oka volt annak, hogy elmentek innen.

Igen, igazad van. Még Batu vérteseiből is elestek harmincan. A hatvanezres magyar sereg is túlzásnak tűnik

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 199
15 618
113

Batu kán testőrparancsnoka is meghalt a muhi csatában. Batu hadteste már vesztésre állt, amikor Szubutáj hátba tamadta a magyarokat. Batu már a visszavonuláson gondolkodott, amikor ez megtörtént. A csata után egyértelműen Szubutáj érdemének tartották a győzelmüket.
Csak a templomosok es johanniták a saját létszámuk sokszorosának elpusztítására voltak képesek.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 905
37 200
113

A Károli Gáspár-féle bibliafordítas miatt van. Buda, mint német nyelvű, Pest úgyszintén, nem szólt ebbe bele. És igen, a reformátusokhoz köthető, Vizsolyi bibliakánt is ismert, tehát az akkori közép-magyarországi köznyelvet terjesztette el.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Vizsoly

Azért ezt nem tudni...hááát. Nem akarok senkit megsérteni, de azért na... ;)

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 349
34 058
113
Na akkor majd én megszagértem :)
A második tatárjárás során elfogott tatárokat telepítették le ezekben a falvakban (pl. Tatárszentgyörgy)
" ...szótár legkorábbról a Petro Tathar de Senfalwa személynévi adatot idézi 1176-os dátummal, a
’tatár személy’ jelentés első megjelenését pedig egy 1181/1288/1366/16. sz.-i ok-
levélhez köti (TESz.).
A korabeli Magyarország 13 településének 20 névalakja kapcsolható a tatár
lexémához. Legelső településnévi megjelenése a Szatmár megyebeli Tatár (1.)
helyhez köthető, és a fent említett 1181/1288/1366/16. sz.-beli datálású oklevél-
ben regisztrálható Tatar formában (ComSzath. 163, RegArp. 1: 133, Mező–Né-
meth 115). Ez után azonban egy feltűnő kronológiai űr figyelhető meg az adato-
lásban, hiszen a legközelebbi itt számba vehető nevet csak a 14. század első har-
madából tudjuk felmutatni. Névföldrajzi tekintetben megállapíthatjuk, hogy a kö-
zépkori Magyarország területén jelenlétük elszórtan, 11 megyében figyelhető
meg, a Dunától nyugatra azonban egyáltalán nem jellemző.
A TESz. véleményéhez kapcsolódva elmondható, hogy a 12. században az
etnonima már olyannyira ismert lehetett nyelvünkben, hogy a század végéről a
belőle alakult személynév is adatolható. Az ÁSz. a Tatar, Thatar, Thartar, Tharcan
címszó alatt közli legkorábbról a már többször idézett 1181/16. sz.-i átírt okle-
vélből, illetve egyértelműen 13. század eleji, 1201/1227-es dátumú forrásból a
személynév Tatar formáját. Családnév funkcióban a 14. század közepétől..."

http://mnynk.unideb.hu/publikaciok/RA_etnonima.pdf (91. old)

Tehát a tatár szó és településnév a tatárjárás előtt bizonyíthatóan jelen volt a magyar helységnevekben.

• Tetszik
Reactions: Szittya

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 313
16 213
113
Lehet a te-gely eredetileg ten-ger értelmű? Ugye életfa - élet-tengely.
Sajnos nem vagyok nyelvész, be kell ismernem, ehhez nem elég a tudásom. A borral kapcsolatos kifejezéseinket jobban követtem; bor-tengri. Innen a Bor szavunk (szürke jelentése is volt), tengri-tenger meg adott.
Viszont olvastam egy -nekem új- nyelvészeti megközelítést, amely a nyelvek változékonyságát követi. Pl. az angol egy gyorsan változó (Shakespeare kvázi olvashatatlan ma), a magyar lassan (lassan 1000 éves nyelv-emlék bőven értelmezhető ma is).

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 471
58 898
113
A kereszténységet csak mint eszmét említettem, mely keretet/rendszert ad az életnek, éppen úgy mint egy meder a víznek vagy egy kötél a kévének. Ha nincs akkor szétfolyik, szétesik. A kereszténységet tetszőlegesen be lehet helyettesíteni bár milyen transzendenshez köthető "eszmével". Mindegy, csak legyen valami keret ami a világ működésére tekintettel lett megalkotva.
Az egyéni beavatással az a baj, hogy az nem érinti meg a tömegeket, csak kevesek kiváltsága. A többség kapaszkodó nélkül marad és mindenféle ártó ideológiák játékszerévé válik, vagy elkezd gyártani magának isteneket, ami persze az egyén hibás cselekedeteit is legitimálja (kb. ez folyik napjainkban a keresők részéről). Szóval kell valami olyan transzcendensen alapuló eszmeiség ami a tömegeknek vezérfonalul szolgál. Per pillanat, mivel a magyar ősvallást majd teljesen eltüntették, szerinted mi lenne ez az eszme? Hinduizmus, muszlim hit per pillanat nem kompatibilis gondolkodásunkkal (azt hiszem az eredeti ősvallás sem lenne az). Esetleg a Szcientológia? :rolleyes:
Egyébként én is várom a kereszteléssel kapcsolatos írásodat.

Os vallás?
Azmiaz?
A hit, meg a vallás szó is gáz, ebben a kontextusban, azt vallanak az emberek, amit akarnak, úgy hazudnak, mint részeg kotrós az átfolyásméro mellett.
A hit, az vak, abban hisz aki nem tud, amit sosem látott, tapasztalt.
Amikor kibicikliztunk cirka 40 évvel ezelőtt a Lacházi reptérre, és megnéztem eloszor a 29-es felszállását, szentul hittem, hogy 2 ilyen cucc szét hadzsimézné fél Amerikát. :)
Tényleg!
Pár évvel azelott meg azt hittem, hogy a TV-ben, a világ minden dolgából van egy nagyon pici másolat, és egy optika segítségével, így bármit megmutathatnak vele. :)
Tényleg!
Ma meg már tudom, hogy mindkét dologról butaságot hittem.
Mert tudásom van, nem hitem, vagy vllásom.
Nincs osvallás, semmilyen vallás nincs.
Tudásuk volt a fateréknak, tudtak bánni az elemekkel,tudták honnan jönnek, hol vannak éppen, ki az utazó, és hová tartanak.
Tudták hogy mukodik a teremtés, melyik az a szer ami etet, s melyik az amelyik nem.
Haszálták a hatalmat, ami nekik, meg neked is adatot.
Nem kívülrol várták a csodát, a megváltást, hanem befelé mentek, mert tudták, hogy ott van a megoldás, nem kint.
Tudták mi az idok vége, sokat voltak ott, volt képességuk mindenre.
Majd össze fuzom a létsíkokat, utána levonok pár konzekvenciát, majd jöhet a buzulás, utána kib@sszuk az idexet, s rákanyarodunk ördög atya fomuvére, a kereszténységre.
Na, húzzatok kufircolni, utána szundi, holnap kell az ero építeni a demokráciát, meg mindent.

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 675
3 314
113

"
Eszerint tehát immár bizonyítható a kulturális kontinuitás az avar kor és a középkori magyarság közt, sőt az is, hogy legalábbis a VIII. században már egyértelműen magyar nyelvű szöveget is megörökítettek a Kárpát-medencében, vagyis

az avar birodalomban élő magyar nyelvű népelem léte már nem feltevés, hanem tény. "