De itt nem valószínű, hogy történhetett ilyen, mert az Uralt északon is meg lehet kerülni a szárazföldön. Meg az egész amúgy is kerülő lett volna inkább. Meg kérdés, hogy akkoriban milyen volt a klíma, befagyott-e egyáltalán a tenger. A finnek aszem amúgy az Uraltól délre, valahol a Volga folyó környékéről származnak. Talán ők is délre mentek egykoron az Uraltól, majd mentek nyugatra, észak-nyugatra.
Igen, nem valószínű hogy a Finnek a befagyott tengeren sétáltak az Ural É-i végén.
- Kicsit kijavítottam az ábrádat amit beillesztettél, Mivel a folyókat, a "válaszvonalakat" kifelejtették.
Ugye így egy kicsit mindjárt más! Sajnos már írtam, hogy nagyon nem szeretem mikor csak pacákkal ábrázolnak népcsoportokat egy térképen! Az ősi világban a folyók voltak a válasz vonalak, határok.
Így láthatod hogy nem is olyan egyszerű
kóvályogni az Ural környékén, mivel hamar kupánvágják a delikvenst. Mivel mindenki félti a területeit s nemigen engednek kísérő nélkül át senkit. Nyugodj bele, még a mai világban is előfordul hogy megfigyelnek embereket ameddig az országunkban van.
- Az Ural környéke igen zsúfolt, ásványkincsek kitermelése, prémek s egyebek beszerzése miatt.
Kezdjük az ábrád jobb oldalától.
- A selkupok nem jó helyen vannak, elszúrták az ábrázolást mivel azok erdős területen, vadászatból, prémkereskedésből éltek! Nem pusztai népek voltak. Tettem is egy nyilat hogy a Jenyiszej túlpartjára s A-tunguzka folyó alatti terület az övék! Azaz Tatár! Népviseletük is elárulja.
Az a terület ott dombos hegyes erdős terület.
Itt elolvashatod, meghallgathatod kiejtésüket. Biztos hogy Finnek?
- A Khantik totem állata a medve! Ők a Selkupok felett éltek amikor a Hunok az Amur medencében éldegéltek. Mikor elzavarták a Kínaiak a hunokat, velük jöttek a Khantik is a Tarim medencébe. Majd onnan délről mentek fel ismét az Ob s Irtis által körbefogot területre! Előőrs, védelem, vám a folyókon, (ma is indokolt lenne). Népviseleti, minták már jobban hasonlítanak a mieinkhez.
A Khantykról is egy kis érdekesség.
- A Mansik voltak a megbízhatóbb nép a hunokhoz s így ők kerültek az Ural és az Ob közzé. Ugye az É-i Urál s Ob között zárni kellet a határt, pont hogy ne jöjjenek felesleges népcsoportok a területre! Mivel az É-on a Nenets-ek is támadhattak, elég nagy terület volt az övék.
Ugyanakkor vigyázni kellett a D-Uráli Szverdlovszk-i átjáróra is! Nagyon fontos átjáró lesz!
Mansikról is egy kis ízelítő. Ők se Finnek.
- Mint látható még mindig nem találkoztunk a Finnekkel! Ha nem a kereskedelmi útvonalon.
Ám menjünk tovább. Alul látható világoszöld vonallal megjelöltem a sztyeppe vonalát.
A D-i Ural ny-i oldalánál a Volga, Káma, Ural folyók által körbefogott területen a Besenyők tanyáztak (elfelejtettem beírni). A besenyők között voltak halászó, vadászó, prémkereskedők s földművesek is.
- A Volga folyón túl a Bolgárok voltak s azok törzsszövetségesei.
- Felettük az Orosz törzsszövetség területe! Itt viszont már lehet a nyelvészeknek keresni valója, a Bolgárokkal kapcsolatosan! Majd felettük a Komik területe.
- Itt ki kell térnem a Skandináv félsziget keleti területére ami megint csak nem Finn, hanem Svédeké volt! Amit ugye később az oroszok tulajdonba vettek. Így a Komik csak maximum svédül tudtak esetleg megtanulni esetleges családkapcsolat alatt.
Az Oroszok a Finneket elég jól elzárták a keleti világtól azért hogy kereskedelmi vámokat tudjanak kivetni! Igen később a Finnek kerestek más folyami útvonalakat a vámok elkerülése érdekében.
A képen szépen lehet látni a Finn-öböl végénél az apró kék pontokat, ami kisebb kereskedelmi településeket jelenthet. Ami azt jelenti hogy odáig hajón jöttek a kereskedők s onnan valamilyen más közlekedési megoldással haladtak tovább. Ezért építtetett Nagy Péter cár oda várost, ugye Szentpétervárt.
Végigmentünk tehát közép-ázsián, az Uraltól balra ny-ázsián, hol ismerkedtünk úgy össze a Finnekkel hogy több nemzedéken keresztül nyelvazonosúlni tudtunk velük? Azzal a 10 szóval!
Hol közlekedtek a Hunok? Az É-i tengerparton? Hol közlekedtünk mi Magyarok? Az É-i tengerparton?
Ahol a kék pontok vannak a Finn öböl végén, ott kereskedtünk velük, illetve a többi skandináv népekkel, Dánokkal, hollandokkal! Ennyi, 10 szó elég a kereskedelemhez!
- Kell - nem kell, teszem el!