A kérdést értem, de nem jó; miért kellene azt megválaszolni, hogy mely korszakban, mely vezért-uralkodót, hogyan interpretálta a kor politikai vélekedése?! Azt tudom megválaszolni, amit az ország szempontjából lényegesnek tekintek;Sorolj olyan magyar uralkodókat(nagyvezér vagy király mind1)személyeket Árpádtól II.Andrásig akire a történelem folyamán mindig kivétel nélkül példaként tekintettek és a magyarság számára meghatározó/sorsfordító volt a munkásságuk.Mondjuk 4 személyiséget.
Álmos és Árpád-egyértelműen pozitív, hogy pacifikálták a Kárpát -medencét és környezetét.
Zolta: ékverés a Nyugati hercegségek közé (akik még mindig ki akartak minket söpörni), akik megosztottak maradtak...jó sokáig.
I. András (Endre): Német-Római birodalom ellen helytállt
Szent László: sok egyéb mellett a korábban hiányolt balkáni expanzió
Könyves Kálmán: keresztesek regulázása
Amiért István kimarad...az a kettősség vele kapcsolatban; keresztény államot "alapít", holott a honfoglalás kor előtt is vallásszabadság volt (keresztmotívumos tarsolylemez, függő, egyebek), és ez általában a sztyeppei népekre igaz volt. Az, hogy mindezt ráadásul külső "segítséggel" vasmarokkal tette...főként nem szimpatikus. De ez az én véleményem, ami nem érdekel senkit sem.