Magyar történelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 442
79 451
113
Ahogyan valamiért nem erőlteti senki a Moszkvai levéltárak ránk vonatkozó dokumentumainak nyilvánossá tételét sem...
Valamiért...
De ha valaki olvassa a korabeli hadifogoly beszámolókat pl érdekes dolgokat láthat.
Vagy ha csak a wss Charlemagne történetét olvasom, valahogy nagyon gyakran magyar katonai egységekkel kötelékben hajtották végre a "Partizán vadász" nevezetű népnevelést.
Annak is megvan az oka valószínűleg hogy miért a magyar egyenruhára volt ráizgulva Iván...( Hadifogoly elbeszélések alapján ugyan úgy vadásztak magyar egyenruhára, mint az ss rúnákra. Valószínűleg nem ok nélkül.)
Román, Cseh, Szlovák, Olasz,stb elmehetett ott ahol magyart azonnal agyonlőtték.
Ungváry is kapargatja ezt a témát, azért is fújnak rá.
Nyilvanosak a katonai levéltarak minden ránkeső iratai évek óta...
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 442
79 451
113
Szóval náci vagyok mert megemlítettem politikai beállítottsága és hosszú magyarellenes történelem ferdítő track rekordja mellet hogy zsidó ? nevetséges vagy. Legalább nácizz le egyenesen burkolt üzengetés helyett
Nem! Neked az egyik érved az, hogy zsidó.
Ez nagy különbség!
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: L.O.B and Filter

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 590
14 592
113
Aranyom meséld már el hogy a partizánok mit műveltek amivel rászolgáltak néha az erőskezű viszont válaszra, amihez jócskán hozzá költöttek az oroszok,még német tetteket is ránk kenve ? Mert én tudok néhányat és nagyon nem a mi oldalunk kezdegetett és nem a mi oldalunk használta élő pajzsnak az orosz/ukrán lakosságot és nem a mieink voltak modern jelzővel terroristák civil ruhában.
Tisztelet a minimum, "aranyom " nálam nem fog menni.

Olvasd el a Nagy Károly hadosztály történetét, vagy a Kárpátaljai elhurcoltak visszaemlékezéseit.
Mert az elhurcolt civilek sem értették miért rakják őket össze a rúnásokkal, a wh foglyok miért kapnak jobb ellátást, miért csak a magyarokat fogták le ott, ahol mindenkit elengedtek.
mek.oszk
Van bőven olvasnivaló.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 590
14 592
113
Pont Ungvári egyik előadásában hangzott el, hogy a megszálló feladatokat Don után aránytalanul nagy százalékban a honvédség csinálta.
A keleti fronton erőszak spirált meg ismerjük.
Ezért kellene a levéltárakat megnyittatni.
Kik voltak a valódi katonák, és kik nyomták a belügyet.
Valami oka volt annak amit kaptunk.
Lásd másik topic. Wass is partizán vadászott.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Wass is partizán vadászott.
Ezek szerint nem igazán. A hetvenkedése beleillik a miliőbe, ahol a jobban felfegyverzett és motivált partizánokkal szemben esélyük se volt a szedett-vedett magyar megszállóknak, amit a civil lakosságon toroltak meg
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 310
2 687
113
Ezért kellene a levéltárakat megnyittatni.
Kik voltak a valódi katonák, és kik nyomták a belügyet.
Valami oka volt annak amit kaptunk.
Lásd másik topic. Wass is partizán vadászott.
Don után a német megszállásig gyakorlatilag minden.egyseg, aki kinnt volt hátországi megszálló tevékenységet végzett.
Az is elég vegyes volt, nem volt minden civil agyonlove, de ha épp volt egy ambiciózusabb akárki, aki le akarta jelenteni, hogy ennyi meg ennyi partizant és partizán szimpatizánst lilvidaltak, esetleg fentről jött a.nyomas... na az jót nem jelentett.
Meg ha sikeresek voltak a partizánok, az se jelentett jót a civileknek, mert hogy rajtuk lett elvétve a por, az tuti.
Nem a dicsőséges lapokra kerül a magyar történelemnek ez a része, az tuti.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen and Filter

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 590
14 592
113
Dömsödy Aurél, Soha ilyen vendégséget. Magyar tiszti hadifogoly. Olvasgasd.
Nagy Károly hadosztály. Bene Krisztián. PTE BTK TTI Kutatócsoport. 2016.
Dupka György. Magyar Gupvi - Gulag rabok eurázsiában.
II.Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola. Hadifogság, Málenkij Robot, Gulág.
Kárpát medencei magyarok és németek elhurcolása a Szovjetunió hadifogoly és kényszermunka táboraiba.
Szolyvai emlékbizottság. Egy eltünt férfi generáció nyomában a Gupvi - Gulag Kárpátaljai túlélőinek vallomásaiból.

Mek.oszk
Van bőven.
 
  • Tetszik
Reactions: reich_und_roll

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 022
2 898
113
Nagy Károly hadosztály. Bene Krisztián. PTE BTK TTI Kutatócsoport. 2016.
Dupka György. Magyar Gupvi - Gulag rabok eurázsiában.
II.Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola. Hadifogság, Málenkij Robot, Gulág.
Kárpát medencei magyarok és németek elhurcolása a Szovjetunió hadifogoly és kényszermunka táboraiba.
Szolyvai emlékbizottság. Egy eltünt férfi generáció nyomában a Gupvi - Gulag Kárpátaljai túlélőinek vallomásaiból.

Mek.oszk
Van bőven.
Nagyapám elmesélése szerint a német katonákat válogatták ki a hadifogoly oszlopból és lőtték agyon nem a magyarokat.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 118
22 987
113
Milyen hivatalos iratot vársz arra, hogy nem kapott? Pont a hivatalos iratokat vonja kétségbe (hamisítás).

Arról kellene dokumentumnak lennie, hogy kapott. De jelenlegi ismereteink szerint nincs. Nem ismerem a Vaskereszt adományozási dokumentációjának sorsát, de egy szakember némi munkával biztosan hozzáfér olyan adatokhoz, hogy az adott időszak adományozási dokumentációja fennmaradt-e, és ha igen, akkor szerepel-e benne a jeles író.
A zsoldkönyv, mint meglévő dokumentum pedig ellentmond az önéletrajzi adatoknak. Nem mondom, hogy a zsoldkönyv szent és tévedhetetlen, de egy írót is elragadhat a fantáziája még az önéletrajza megírásakor is.
Most van időm pár sort a sztorihoz hsz-t írni… csak a német hadseregben 2,3 millió körül volt azok száma, akik kiérdemelték az EK2-t, összességében bőven 3 millió felett van az adományozása. A pontos szám nincs meg, mert nyilvánvalóan ekkor számú adományozás esetén ez lehetetlen, tekintve hogy a háborút elvesztették illetve, hogy a nyilvántartások egy része megsemmisült. Az EK1-t cirka 450 ezer esetben adományozták és ebből valami 300 ezer körüli volt a német hadseregben kitüntetettek száma. A helyzet az EK2-höz hasonló, hiába kezelték a németek nagyon precízen a nyilvántartásukat.

Egyrészt érdekes lenne látni a kérdéses katonakönyvet valóban, másrészt érdekes lenne tudni a két adományozás idejét, mert az alapján lehet tudni, hogy a megmaradt nyilvántartásokból kikereshető-e az adományozás. Nem tudom a katonakönyvben mi szerepel vagy mi nem, de könnyen előfordulhat és nem lenne egyedüli eset, hogy magyar honvédként nem került bele az adományozás, azonban ettől még egyáltalán nem kizárt az adományozás, az azt bizonyító Besitzzeugnis megléte és lehet tulajdonosa mind a két kitüntetésnek. EK2-t az említett cselekedetek bármelyike ért, annak megléte esetén pedig EK1-et szintén érhetett, ha arra valamelyik német egység parancsnoka felterjesztette.


Ps. Érdekesség, hogy Az 1957. július 26-i Orderngesetz értelmében a második világháborús EK-k viselésére lehetősége volt a katonáknak horogkereszt nélkül a kiérdemlés igazolásával. Erre a célra az érembirtokosok „denácifikált” érmeket készíttethettek, amelyeken a horogkeresztet tölgyfalevél váltotta fel, mivel az 1813-ból származó első vaskeresztet is ez díszítette.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 262
4 666
113
itt a fórumon is hisznek benne páran..
Nem hit kérdése. Látod, milyen szépen tudtok egymásnak ellentmondó könyvészeti listákat sorolni. A rossz hír, hogy el kell olvasni mindkettőt, és összevetni a forrásokkal, és utána kialakítani az álláspontot a történteket illetően. És nem, nem lesz fekete-fehér az eredmény; a magyarok ilyenek vagy olyanok, a szovjetek ilyenek vagy olyanok voltak. Voltak parancsok, rendeletek, amiknek az alkalmazását a helyi parancsnokok attitűdjük szerint végezték. Ezért van az SS-nél kegyetlenebb csdelekedetekről visszaemlékezés, és a jó viszony ápolása a helyi lakosokkal is. Valamelyik régi Top Gun-ban olvastam, hogy a Szovjetúnióba típuátképzésre kiküldött pilótákat az egyik helyi arc le akarta lőni, amikor megtudta, hogy magyarok, mert az ő családjával úgy elbántak a megszálló erők.
A hit itt sokadrangú szerepet játszik a történtek megismerésében...
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG and Filter

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 262
4 666
113
Aranyom meséld már el hogy a partizánok mit műveltek amivel rászolgáltak néha az erőskezű viszont válaszra, amihez jócskán hozzá költöttek az oroszok,még német tetteket is ránk kenve ? Mert én tudok néhányat és nagyon nem a mi oldalunk kezdegetett és nem a mi oldalunk használta élő pajzsnak az orosz/ukrán lakosságot és nem a mieink voltak modern jelzővel terroristák civil ruhában.
Miért is lettek partizánok? Csak nem, mert egy idegen hatalom megjelent fegyveresen az országuk területén, és új társadalmat akart létrehozni ott? Azt tudjuk, hogy a Sztavka gyakorlatilag kötelezte a partizánmozgalomban való részvételre a lakosságot, de azért nem úgy kezdődött az egész történet, hogy a partizánok visszalőttek...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 122
28 735
113
Maradjunk annyiban, h Uzsgorodszki alaposan eljátszotta a hitelességét.
Először a ciprusi szállodai szobában talált bőrönddel, amiben benne volt Rákosi levelezése.
Másodszor azzal, h mosdatja a viking és indiai nopszimbólumokkal telivarrt, ideológiailag motivált ukránokat, és ezzel egyidejűleg próbálja besározni Mindszentyt.

Innentől kezdve néha mondhat igazat is, leírta magát. Örökre.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 578
17 675
113
Miért is lettek partizánok? Csak nem, mert egy idegen hatalom megjelent fegyveresen az országuk területén, és új társadalmat akart létrehozni ott? Azt tudjuk, hogy a Sztavka gyakorlatilag kötelezte a partizánmozgalomban való részvételre a lakosságot, de azért nem úgy kezdődött az egész történet, hogy a partizánok visszalőttek...
A nemzetközi hadijog szerint mi is vonatkozik az ilyen partizános haknira? Szerintem olvasd el.