Erről tudunk valamit?
Uaviator Introduces Phantom Drone Hungarian Innovation to a 10,000 km Range
armyrecognition.com
Azt, hogy kamu.
A valóságban pár példa a hatótávolságra (őrjáratozási időt kell ez alatt érteni valójában, ahogy a légi-utántöltés is ezt jelenti az utántöltéssel járó bevetések kilencvenvalahány százalékában és nem valami mélységi csapást):
Hermes 900 - 36ó - 5000km
CH-4 - 40ó - 9000km
Heron - 50ó - 10000km
CH-5 - 60ó - 20000km
RQ-4 Global Hawk - 32ó - 22000km
A tizezer kilométert egy Heron tudja:
Csodák pedig nincsenek. Ez a cég véleg leírta magát, akkorát kamuzott. Ilyen szélhámosokat nem lehet komolyan venni és nem is szabad!
Hogy miért nincsenek csodák? Hát mert irányítani is kell a drónt. Rádiókommunikációval úgy kétszáz kilométert lehet összehozni egy rádiórelé körül:
Ehhez kell a drónban egy vaskosabb mobiltelefon+powerbank méretű kommunikációs berendezés, ami nagyjából azonos méretű egy satcom terminállal:
Ennek ugyanazt kell tudnia, mintha a mobilodról folyamatosan jó minőségben élőznél. Meg kell legyen mondjuk huszonnégy órányi energiatartalék. Az térfogatra és súlyra egy mennyiség! Ha csak fél órát, egy órát kell működnie akkor oké, lehet a végtelenségig kicsinyíteni, de max pár száz kilométer per órás sebességgel zümmögő kis-közepes drónoknál félnapos üzemidők vannak. Kell is ennyi egy tisztességes felderítő bevetéshez! A cirkálódrónoknál van csak pár órás üzemidő, de nekik előre felderítették a célt a felderítődrónokkal, azokat már célirányosan indítják és a végfázisban kell csak megtalálni a célt konkrétan a susnyásban és el is találni velük!
A képen látható drón valós hatótávja kétszáz kilométer körül lehet a méretei alapján. Valaki forradalmasította az akkumulátortechnológiát? Mert láthatóan elektromos meghajtású! Tehát ne vicceljünk, már, nagyon óvatosan fogalmaztak a megkérdezettek ezekről a hazugságokról! Ez csak egy szélhámosság, egy átverés. Odaírták egy tízmillió dolláros, turboprop vagy sugárhajtású, de minimum komolyabb dugattyús motoros MALE UAV képességeit egy pár százezer Forintos kis drón mellé és a fogalmatlanok (politikusok például) közt lóvét próbálnak tarhálni lenyúlás céljából. Kábé ennyi van a sztoriban.
Tessék, én vagyok a LÁTNOK és ez itt a magyar interkontinentális ballisztikus rakéta. Hasznos teher másfél tonna, hatótáv kilencezer kilométer és nem értem mit bénázik ezzel Észak-Korea! Szóval kérek pár milliárd Forintot a fejlesztés befejezésére és ígérvényt a rendszeresítésre, addig meg elküldöm a jó hírt a legfogalmatlanabbaknak (újságírók), hadd kürtöljék világgá! A megkérdezett szakértők úgyis óvatosan fognak fogalmazni, mert nem tudhatják ki áll mögöttem és nem akarnak beleszarni a saját jövőjükbe a kormányzati berkekben!