Ők is a magyarországi német autógyárakról beszélnek.
Oké, akkumulátor. Van az a pécsi elektromos repülő. (Csak azért, hogy segítsek, bár még az sem exportsiker még.) De utána? Mit szállítunk nagy tömegben, ami magyar és high tech, és amivel állvahagytuk a németeket?
@Terminator magyarázatát számszerűsítettem, hátha felfogod végül, mit írt. Úgy látom megértetted.
Ha csak a növekedési trendre vonatkozik az ábra, akkor meg én értettem félre. (Egyébként 2006-ban nem szakadt be a GDP-nk.) Az 5,5%-nak utánanézek, hogy pontosan miért írták, és hol.
Többek között a német elektromos autók nagy részét is a magyar SDI fogja ellátni akkuval? Szerintem ez eléggé hi-tech és exportsiker is.
Persze azon lehet vitatkozni, hogy mennyire számít az akku magyar terméknek, ha jó része nem nálunk lett kifejlesztve, de szerintem mindegy is hol lett, a lényeg, hogy nálunk gyártják, itt csinálnak több tízezer munkahelyet (ha a közvetett munkásokat is számoljuk) és nem Szlovákiában, Romániában vagy máshol.
Nem beszéltem olyansmikről, hogy a magyar gazdaság állvahagyta a németet.
Hogy is beszélhetnék, hisz nagyságrendnyi külömbség van a két ország lakossága, és főleg gazdasága között.
Amit én is és mások is írtak az az, hogy a magyar gazdaság egy éve elszakadt a némettől. Amíg náluk csökkent az ipari termelés, addig nálunk nőtt.
Egyébként ez pont az SDI miatt is van. 2019 az első év, hogy nem a németek fektettek a legtöbbet hazánkba, hanem a koreaiak.
De tovább megyek. Még az BMW gyár debreceni bővítése is benne van, hisz azt a pénzt itt fektették be a németek, a mi gazdaságunkat növelve gyorsabban ezzel és nem a magukét.
(Egyébként 2006-ban nem szakadt be a GDP-nk.
Bocs, igazad van, 2016-ban még volt növekedés (persze messze elmaradt a szlovák, cseh, lengyel, román négyestől), majd 2017-ben jött a zuhanás, amikor mi összehoztunk egy kemény 0,4%-os növekedést, míg mások meg 6-7%-okat. 2008-2009-ről meg jobb nem is beszélni.
Jah, és igen, most jön az EU-s pénz. Mint ahogy jött 2010 előtt is, csak még azt is cseszték lehívni. Helyette inkább duzzasztották brutális mértékben az államadósságot.
Na most van gazdasági növekedés is és az államadósság is csökken.