Teljes joggal - mire?
Frissen végzett, egy kétséges értékű, elavult vagy túl elméleti hangsúlyt kapó képzésen, most fog beletanulni az egészbe.
Ahhoz egy valamire való szakmát elsajátítson, kell 2-3 év munkatapasztalat.
Ahhoz hogy valaki 8 kilót elkérjen, ki kell termelnie a munkáltatónak úgy 1,5 misit havonta legalább, csak a saját bérére. A tanuló- és betanulóideje alatt is (vagy később sokkal többet, hogy kompenzálja a kezdeti töketlenkedést)
Ha ezt tudja megérteném ha elkéri, kérje is el, csak épp nem hiszem, hogy az egyetemről frissen kiesett, diplomáját lobogtató mérnökpalántának ez menne, amíg munkatapasztalatot nem szerez.
Aztán amint megszerzi persze kapásból húzna külföldre még többért (egy ugyanolyan multis, csekély hozzáadottértékű egyen szalagmelóra) így a magyar állam fizette az ő képzését, az itthoni munkáltató meg a szükséges gyakorlati tudás megszerzéséhez szükséges időt.
Sajnos én azt látom hogy a pályakezdők nagy többségében nem sok szakmai alázat vagy munkabírás, vagy akár dolgozni akarás van (tisztelet a kivételnek), valami státuszállapot-szerűség lebeg a szemük előtt, hogy ő kijön az egyetemről, mint Mérnök úr, beöltözik ilyen nyakkendős-inges-farmeros manager-yuppienak és leginkább csak dirigálni akar a többinek meg meetingelni és smúzolni. Munka, tudás meg tényleges hozzáadott érték az nuki.Ami leggázabb hogy a multik annyira bután működnek hogy egy részüknek ez be is jön.
Ez egy szép, nem túl reális vágyálom, aztán vagy szembejön az a közgazdasági valóság amit fentebb írtam, vagy felőlem tényleg nyugodtan húzzon az áhított külföldre, nekem ugyanis teljesen mindegy hogy a multi mit termeltet meg itt vagy mit nem, ugyanannyiba fog kerülni, a pénz és a tudás belőle meg úgysem marad itt a munkabért leszámítva.