Magyarország ipara

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Tudtommal nem csak, hogy a farkas nem fújja el őket, hanem tényleg időtálló szerkezetek. A mostani albérletárakat elnézve, 8-10 minta sorozatgyártását el kellene kezdeni, így kis költség jön ki egy darabra. Önkormányzati bérlakásokként kiadni őket, és aláverni az irreális ingatlanáraknak.

A nyugati helyzetet elnézve, ha most tőkém lenne egy otthonvédelmi csomag (fizikai akadályok, felderítő-megfigyelő rendszerek, kézi eszközök ;) ) gyártásába kezdenék, és adnám jó pénzért Európának.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 467
113
Tudtommal nem csak, hogy a farkas nem fújja el őket, hanem tényleg időtálló szerkezetek. A mostani albérletárakat elnézve, 8-10 minta sorozatgyártását el kellene kezdeni, így kis költség jön ki egy darabra. Önkormányzati bérlakásokként kiadni őket, és aláverni az irreális ingatlanáraknak.

A nyugati helyzetet elnézve, ha most tőkém lenne egy otthonvédelmi csomag (fizikai akadályok, felderítő-megfigyelő rendszerek, kézi eszközök ;) ) gyártásába kezdenék, és adnám jó pénzért Európának.

Hagyjuk már, hogy az önkormányzat bármit is csináljon. Nem tudom, hogy máshol, hogy van, de pl én minden áldott nap épp egy önkormányzati ház tetején nézek át, mert cseszik karbantartani azt amije van. Amíg egy önkormányzat nem tud gazdálkodni a meglévővel, ne adjunk már neki több javat.

Anno, mikor ilyen irányba tanultam, akkor készítettem egy minimalista háztervet, vert falból; szoba, konyha... amolyan garzonlakás szerű tömeggyártásra valót fiataloknak ... akkor én voltam a lusta meg a hülye mert nem kacsalábon forgó palotát terveztem. :)

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
<blockquote rel="silurusglanis">@telak
Annyit megjegyeznék, hogy a mezőgazdaságot nagyon gyorsan át kellene gondolni, és úgy általában a termőföldek és vizek témáját.
Nagy bajok vannak, pusztulnak az élővizek és a talaj is. Fenntartható, ökológiai termelésre (talajépítés, no-tilt,fokgazdálkodás vonzáskör) kell átállni kötelező, országos szinten, és a learatott javakhoz szabni a feldolgozóipart, nem fordítva.
Ennek sajnos az újonnan létrejött feudális, latifundiumi birtokviszony nagyon betett, kisgazdákra, önkormányzati telepekre és állami gazdaságokra lenne szükség, erre szinte kirobbanthatatlan nagybirtokosok ülnek fel a szekérre. Remek.

Mutatnék valamit, remélem újdonságot:

https://www.facebook.com/Szalmabalaepiteszet/?fref=ts

Kidolgozott technológia van a kockabálás szalmaházak jó minőségű sorozatgyártására. Nagy lehetőségek ezek...

A no-till gazdálkodás is ugyan úgy a vegyszerre épül -amennyire követem.

Szalmabála helyett meg nem lenne jobb olyat alkalmazni, aminek tényleges hagyománya is van itthon? Pl. vertfal, vályog tégla, sövény fal stb.

Az önkormányzati gazdálkodástól mentsen meg az Isten! Fólia vázat egy helyről lehet beszerezni, sertést egy helyre értékesíteni... tulajdonképpen ingyen munkaerővel sem tudnak nyereséget előállítani, és erőltetik azokat az ágazatokat, amikben piaci alapon sok évtizedes múlttal, tapasztalattal sem boldogulnak. Nem lenne célravezetőbb helyben a termelőktől felvásárolni ami kell, az embereket meg nem állami pénzen gyámság alatt tartani, hanem kedvezőbb adózási formákkal elősegíteni, hogy megérje bejelentetten foglalkoztatni?</blockquote>

A hagyomány itt lényegében mindegy, gyorsan, olcsón, megfelelő minőségben felépíthető, valamilyen szinten modularizálható és automatizálható technikát biztosít az általad felsoroltakkal ellentétben.
Kellő sűrűségre préselt bálákkal meg is van az építőanyag.

Lehet félreértjük egymást, a vegyszermentes, forgatás nélküli ökogazdálkodás a legjobb kifejezés arra amire gondolok. Nem csillámpóni, sok helyen működik már az országban.
Ez a srác kezdte most nagyon hirdetni az igét:
https://www.facebook.com/talajmegujito.mezogazdasag/?fref=ts

Mezőgazdasági mérnök barátommal kétkedve fogadtuk, de volt egy előadásán (az anyagokat ha megkapom és kell átküldhetem) és terepen is. Úgy néz ki működik amiről beszél a talajélettel, tápanyagokkal kapcsolatban.

A másikra válaszolva, az a gond, ha az embereknek szabadságot adsz, akkor az lesz ami most. Felelőtlen a gazdálkodók többsége is, szakmailag sehol sincs, hiába veri a mellét a büszke magyar gazda.

Jelen helyzetben valószínűleg az általad felvázolt rendszer lenne a jobb ezt leszámítva is, de én azt hittem, hogy most a szükséges változásokról, fejlődésekről beszélünk, és ennek feltételéről, egy ideális vezetésről.
Ez utóbbi a fejlődés feltétele sajnos, de ha ez megvan, a dilettáns önkormányzat alpont nem érvényes.
Kacifántos lett, remélem értesz :)

telak

Member
2013. június 26.
365
5
18
phaidros akkor itt az ideje leporolni a terveket :D

Egyébként a tsz-t azért hoztam fel mint példát, mert arról mindenkinek van fogalma. A lényeg inkább a gazdák tevékenységének összefogása, tervszerűbbé tétele, ezzel egy időben pedig létrehozni, vagy épp felerősíteni a hazai feldolgozó ágazatokat, és biztosítani egy stabil, mindenkinek előnyös hálózati rendszert. A gazdáknak nem kellene egyenként bajlódniuk, pl hűtőházakkal magtárakkal, hanem közösen lenne egy a "szövetkezetük" tulajdonában lévő ilyen berendezés, vagy a komolyabb munkagépeket ki-ki a saját földjének méretéhez mérten kibéreli, és kész, sok helyen egy egy 30-40 millás gép alig van kihasználva, de muszáj rá beruháznia, vagy vesz egy mára rozsdabarna, eredetileg piros Belarust, és minden földmunka előtt éjjszakákba nyúlóan próbálja feltámasztani.

Apránként pedig el lehetne kezdeni ezekre a feldolgozó ágazatokra gépgyártást alapozni.
Pl.: Konzerv záró gép, pasztőröző, lekvárfőzők, magozók, földművelő berendezések, ekék, talajmarók, bálázó, cséplő stb. gépek.
És már is erős kis gazdaságunk lenne.

A vetőmaggal is lehetne mit kezdeni, hiszen miután mindez beindul, a gazda szövetkezeteket rá lehet venni, hogy hazai vetőmagot vegyenek.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 467
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglanis">@telak
Annyit megjegyeznék, hogy a mezőgazdaságot nagyon gyorsan át kellene gondolni, és úgy általában a termőföldek és vizek témáját.
Nagy bajok vannak, pusztulnak az élővizek és a talaj is. Fenntartható, ökológiai termelésre (talajépítés, no-tilt,fokgazdálkodás vonzáskör) kell átállni kötelező, országos szinten, és a learatott javakhoz szabni a feldolgozóipart, nem fordítva.
Ennek sajnos az újonnan létrejött feudális, latifundiumi birtokviszony nagyon betett, kisgazdákra, önkormányzati telepekre és állami gazdaságokra lenne szükség, erre szinte kirobbanthatatlan nagybirtokosok ülnek fel a szekérre. Remek.

Kidolgozott technológia van a kockabálás szalmaházak jó minőségű sorozatgyártására. Nagy lehetőségek ezek...

Szalmabála helyett meg nem lenne jobb olyat alkalmazni, aminek tényleges hagyománya is van itthon? Pl. vertfal, vályog tégla, sövény fal stb.

Az önkormányzati gazdálkodástól mentsen meg az Isten! Fólia vázat egy helyről lehet beszerezni, sertést egy helyre értékesíteni... tulajdonképpen ingyen munkaerővel sem tudnak nyereséget előállítani, és erőltetik azokat az ágazatokat, amikben piaci alapon sok évtizedes múlttal, tapasztalattal sem boldogulnak. Nem lenne célravezetőbb helyben a termelőktől felvásárolni ami kell, az embereket meg nem állami pénzen gyámság alatt tartani, hanem kedvezőbb adózási formákkal elősegíteni, hogy megérje bejelentetten foglalkoztatni?</blockquote>

A hagyomány itt lényegében mindegy, gyorsan, olcsón, megfelelő minőségben felépíthető, valamilyen szinten modularizálható és automatizálható technikát biztosít az általad felsoroltakkal ellentétben.

Lehet félreértjük egymást, a vegyszermentes, forgatás nélküli ökogazdálkodás a legjobb kifejezés arra amire gondolok. Nem csillámpóni, sok helyen működik már az országban.

Mezőgazdasági mérnök barátommal kétkedve fogadtuk, de volt egy előadásán (az anyagokat ha megkapom és kell átküldhetem) és terepen is. Úgy néz ki működik amiről beszél a talajélettel, tápanyagokkal kapcsolatban.

A másikra válaszolva, az a gond, ha az embereknek szabadságot adsz, akkor az lesz ami most. Felelőtlen a gazdálkodók többsége is, szakmailag sehol sincs, hiába veri a mellét a büszke magyar gazda.

Jelen helyzetben valószínűleg az általad felvázolt rendszer lenne a jobb ezt leszámítva is, de én azt hittem, hogy most a szükséges változásokról, fejlődésekről beszélünk, és ennek feltételéről, egy ideális vezetésről.
Ez utóbbi a fejlődés feltétele sajnos, de ha ez megvan, a dilettáns önkormányzat alpont nem érvényes.
Kacifántos lett, remélem értesz :)</blockquote>

Mennyi idő alatt épül fel egy szalmabálás ház? Nem tudom, pedig már néztem ilyen videókat. Pont most olvasom a "A Makói Ház" könyvet, ahol részletesen leí--rják a különféle technológiákat. Szoba-konyhás-kamrás ház 8-9 nap régi technológiával, gyanítom ezt is lehet korszerűbb csúszózsaluval, meg furkó helyett részben békával csinálni. Szerintem ez sem egy olyan hosszú idő. Építő anyag meg van majdnem mindenhol, ahol meg nincs, ott van fa.

A no-tillnél, ha belegondolsz, hogy régen sem mély szántást csináltak, akkor ugye ez sem új dolog. Lehet csűrni-csavarni, de vetésforgó, pihentetés és jószág nélkül csak kényszerből és a földet zsarolva lehet gazdálkodni.
Az egyik oldalon van ennek topic-ja, szerintem ugyan ezen ember szárnyai alatt, de most, hogy beleolvastam, páradik hozzászóló már a gyomosodásról beszél ...ami lehet, hogy gépi művelésnél, betakarításnál nem gond, de törj kukoricát, vágj szárat muharban, meg hasonlókban. Élmény. :)
Meg szerintem egy kicsit túl tudományos a megközelítés, de legalább van törekvés, ami értékelendő.

A szabadság ez esetben nem biztos, hogy rossz, hisz nem lehet megmondani pestről, hogy ki mit termeljen a földjén, mert nagyon eltérőek lehetnek a feltételek... a gazdasági feltételeket kellene javítani, amit én most a feldolgozóipar erősítésében és a kisgazdák valamibe nézésében látok. Meg a felvásárláson kellene változtatni, nem túl jó ez a nagybanis rendszer.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 500
60 014
113
A vàlyognak hosszù tradiciòja van. Könnyen épithetö, lokàlis eröforràsokbòl, import nélkül, igen kedvezö àron. Csak javitani kellene az imàzsàn ( putri...).

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 467
113
phaidros akkor itt az ideje leporolni a terveket :D

Egyébként a tsz-t azért hoztam fel mint példát, mert arról mindenkinek van fogalma. A lényeg inkább a gazdák tevékenységének összefogása, tervszerűbbé tétele, ezzel egy időben pedig létrehozni, vagy épp felerősíteni a hazai feldolgozó ágazatokat, és biztosítani egy stabil, mindenkinek előnyös hálózati rendszert. A gazdáknak nem kellene egyenként bajlódniuk, pl hűtőházakkal magtárakkal, hanem közösen lenne egy a "szövetkezetük" tulajdonában lévő ilyen berendezés, vagy a komolyabb munkagépeket ki-ki a saját földjének méretéhez mérten kibéreli, és kész, sok helyen egy egy 30-40 millás gép alig van kihasználva, de muszáj rá beruháznia, vagy vesz egy mára rozsdabarna, eredetileg piros Belarust, és minden földmunka előtt éjjszakákba nyúlóan próbálja feltámasztani.

Apránként pedig el lehetne kezdeni ezekre a feldolgozó ágazatokra gépgyártást alapozni.
Pl.: Konzerv záró gép, pasztőröző, lekvárfőzők, magozók, földművelő berendezések, ekék, talajmarók, bálázó, cséplő stb. gépek.
És már is erős kis gazdaságunk lenne.

A vetőmaggal is lehetne mit kezdeni, hiszen miután mindez beindul, a gazda szövetkezeteket rá lehet venni, hogy hazai vetőmagot vegyenek.

Szerinted, egy egy szövetkezetben kinek a szava/érdeke érvényesül, az 500-1000 hektárosé, vagy a 10 hektárosé?

Már mások is kitalálták, hogy szövetkezeti géppark. Szép meg jó, de ki viszi haza a gépet, mikor jön a kéthetes eső, de még előtte le kell aratni, szántani, vetni...? Ki felelőssége, ki fizeti a hibásodásokat? Ki kezeli? Mert hát ugye nem mindenki ugyan úgy vezeti a traktort sem, meg egyik egyik gépre, a a másik másikra esküszik. Nem olyan egyszerű ez. Akkor már inkább bérmunka. Abban is sok az ideg...
15 évvel ezelőtt azt mondtam, hogy az a gond, hogy nem megfelelő méretű gépekkel gazdálkodnak... ez azóta megoldódott, sok föld egybeolvadt ill. bejött a kínai és a használt japán kis/kertészeti traktorok tömkelege, amivel a hazai ipar nem tudott volna versenyezni. (Akkora japánban az állami támogatás erre a traktorkategóriára, hogy tényleg onnan jobban megéri beszerezni és más k.-európai gyárak is bezártak.) Eszközöket gyártanak itthon részben kisiparilag, de ott sem látom, hogy annyira a magyar "minőség" verné a külföldieket, illetve itt is megfigyelhető a márkabuziság. Lemaradtunk legalább 20-25 évet, ez van.

A mezőgazdasághoz kapcsolódó iparban nagy potenciál lenne, de ahhoz akarat, erő, és pénz, sok-sok pénz kellene. Egyikből se sok van.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
<blockquote rel="silurusglani nap naps"><blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglanis">@telak

Mennyi idő alatt épül fel egy szalmabálás ház? Nem tudom, pedig már néztem ilyen videókat. Pont most olvasom a "A Makói Ház" könyvet, ahol részletesen leí--rják a különféle technológiákat. Szoba-konyhás-kamrás ház 8-9 nap régi technológiával, gyanítom ezt is lehet korszerűbb csúszózsaluval, meg furkó helyett részben békával csinálni. Szerintem ez sem egy olyan hosszú idő. Építő anyag meg van majdnem mindenhol, ahol meg nincs, ott van fa.

A no-tillnél, ha belegondolsz, hogy régen sem mély szántást csináltak, akkor ugye ez sem új dolog. Lehet csűrni-csavarni, de vetésforgó, pihentetés és jószág nélkül csak kényszerből és a földet zsarolva lehet gazdálkodni.
Az egyik oldalon van ennek topic-ja, szerintem ugyan ezen ember szárnyai alatt, de most, hogy beleolvastam, páradik hozzászóló már a gyomosodásról beszél ...ami lehet, hogy gépi művelésnél, betakarításnál nem gond, de törj kukoricát, vágj szárat muharban, meg hasonlókban. Élmény. :)
Meg szerintem egy kicsit túl tudományos a megközelítés, de legalább van törekvés, ami értékelendő.

A szabadság ez esetben nem biztos, hogy rossz, hisz nem lehet megmondani pestről, hogy ki mit termeljen a földjén, mert nagyon eltérőek lehetnek a feltételek... a gazdasági feltételeket kellene javítani, amit én most a feldolgozóipar erősítésében és a kisgazdák valamibe nézésében látok. Meg a felvásárláson kellene változtatni, nem túl jó ez a nagybanis rendszer. </blockquote>

Közöm sincs az építészethez, de józan paraszti ésszel végiggondolva ha van egy szakosodott cég és a 8-10 típusterv, akkor sorozatban lehet önteni az alapot, beközelíteni az építőanyagokat, szerintem célszerű felhúzni egy ideiglenes esővédőt,

Dolgozunk már a rendszeren, egyrészt a kérdéses emberke munkásságát alapul véve, és még sok mást is :) Mivel elméletileg megoldható a folyamatos használat melletti talajmegújítás (na ezzel lesz egy utunk Ausztriába is...), így érdemesnek tartjuk a kísérletezést, rendszertervezést.

Én pl. a méhészeket tudom biztosra, hogy egyszer kellett volna utólagos fizetéssel odaadni a mézet, hogy egy önálló, országos egyesületi felvásárló jöjjön létre, ami a felvásárló-kereskedő haszonkulcsát a termelőknek adta volna, minimális saját profit mellett. Profi szervező volt az akkori vezetés. Na a széthúzás miatt nem lett belőle semmi, hiába lett volna kb. 30%-al több bevétel.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Na az első bekezdést félbehagytam. Szóval szerintem 8-10 típustervet lehetne sorozatban gyártatni, akár állami céggel is. Az eszközök és a munkaidő maximális kihasználásával. Így kijöhet egy 7-8 nap alatt felépült teljes ház (falon kívüli közművezetéssel), beköltözhető állapotban. Ha hülyeséget mondtam akkor pirítsatok rám nyugodtan!

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Nem hülyeség amit irsz. De àllami cég? Brrrrrr.....kiràz a hideg.

Én minden fejlődés alapjának egy normálisan működő vezetést tartok. Addig amíg felülről tesznek keresztbe mindennek, nem lesz egy nagyszerű ötlet sem megvalósítható, mert elgáncsolják ilyen-olyan nyakatekert életellenes szempont alapján.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Igazából kellene egy falu ahol HTKA-bázist alakítunk ki. :D
Mondjuk az egy fő lakosra eső szakértők száma kicsit nagy lenne, de egye fene, okosodjanak a népek. :D

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 500
60 014
113
Képzeld el, hogy a kocsmàban zajlik az okosbomba- butabomba vita! Ott vèr folyna... :))

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 467
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglani nap naps"><blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglanis">@telak

A szabadság ez esetben nem biztos, hogy rossz, hisz nem lehet megmondani pestről, hogy ki mit termeljen a földjén, mert nagyon eltérőek lehetnek a feltételek... a gazdasági feltételeket kellene javítani, amit én most a feldolgozóipar erősítésében és a kisgazdák valamibe nézésében látok. Meg a felvásárláson kellene változtatni, nem túl jó ez a nagybanis rendszer. </blockquote>

Közöm sincs az építészethez, de józan paraszti ésszel végiggondolva ha van egy szakosodott cég és a 8-10 típusterv, akkor sorozatban lehet önteni az alapot, beközelíteni az építőanyagokat, szerintem célszerű felhúzni egy ideiglenes esővédőt,

Dolgozunk már a rendszeren, egyrészt a kérdéses emberke munkásságát alapul véve, és még sok mást is :) Mivel elméletileg megoldható a folyamatos használat melletti talajmegújítás (na ezzel lesz egy utunk Ausztriába is...), így érdemesnek tartjuk a kísérletezést, rendszertervezést.

Én pl. a méhészeket tudom biztosra, hogy egyszer kellett volna utólagos fizetéssel odaadni a mézet, hogy egy önálló, országos egyesületi felvásárló jöjjön létre, ami a felvásárló-kereskedő haszonkulcsát a termelőknek adta volna, minimális saját profit mellett. Profi szervező volt az akkori vezetés. Na a széthúzás miatt nem lett belőle semmi, hiába lett volna kb. 30%-al több bevétel.</blockquote>

Tulajdon képen nem az alapozás, de még a falazás sem a legköltségesebb -kivéve ha mocsárra buzinagy cölöpalapot akarsz, az azért már necces. A sok apró beépítés, vezetékelés, rendszerkiépítés, burkolatok, nyílászárók a sok, ez meg bármiből építesz ugyan annyi. A földfalú házakra jobb és kipróbált echnológia van, mint mondtam, pl csúszó zsalu, béka...és a nagy hátulütőjük, a vízszigetelés is mára már jól megoldható. De igazából nem is értem, hogy miért akarsz egyszerre sok házat építeni, ma nincs ingatlan hiány.

"megoldható a folyamatos használat melletti talajmegújítás" -de ebben miért kell Ausztriába menni? Ugaroltásként vetsz lucernát, bíborherét, kutyagumit, tartasz állatot és nem esik ki a bevétel. Meg vetésforgó, és a tarlót, meg az árvakelést csak akkor tárcsázod ha másodvetés megy bele, amúgy meg ráengeded a birkát, marhát, disznót akármit -ezért volt jó a tanya- és nem a legnagyobb szárazságban csapatod a port és még kap egy kis plusz trágyát is.

De ne parasztkodjuk szét az ipari fórumot.:D

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Úgy értettem folyamatos emberi táplálék előállítás (ugaroltatás és legeltetés nélkül) közben, a "minden növény visszapótol valamit" elv mentén nagyon összetett vetésforgóval. Ausztriában van már egy pár ilyen, tanulmányozni mennénk ki.
Írok privátot.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 508
5 706
113
Elgondolásom szerint:
Először támogatjuk a kis-, és közép vállalkozásokat, illetve létrehozunk egy mezőgazdasági és állattenyésztő szövetkezetet, majd ezeket ösztönözni kezdjük, hogy amiből csak lehet, hazai terméket vegyenek.
Ennek is vannak lehetőségei. Állami támogatás, áfa kedvezmény, hitel lehetőségek stb.
Ennek hatására elkezdhetnénk azon vállalkozásokat tovább támogatni, sőt fejlesztéseikhez pénzügyileg is hozzájárulni, amik ezeken a területeken képesek termékeket előállítani. Valószínűleg kezdetben nem lennének olyan jók mint egy hasonló német, francia, vagy más termék de ha ösztönözzük az innovációt hamar beérhetnénk a nagyokat. Ne feledjük, sok szakember, mérnök dolgozik nekik akik egyébként hazánk fiai.

Ilyen irányok lehetnének:
Mezőgazdasági gépgyártás: Pl Bálázó, arató, feldolgozó gépek, szárító és szellőztető berendezések magtárakhoz, stb.
Haszongépjármű: teherautók, kis tehergépjárművek, furgonok, esetleg "mezgaz" vontatók. A Rábának van ebben múltja, kis segítséggel jövője is lehetne.
Hallottam olyat, hogy a Máv-Start a Ganz maradványaival közösen új vasúti kocsikat akar gyártani, ez is egy jó irányvonal lehetne.
Élelmiszer ipari gépek, meg bármi ami pl a mezőgazdaság kiszolgálója lehet.
stb.
És valljuk be ezek egyike sem fekete-mágia, ugyanakkor nem kell feltétlenül multinak lennie a gyártónak, exportpiac pedig idővel lehetne, ha már alakul a tapasztalat, és a hírnév.

Hofi mondta anno: "Ha nem lenne ilyen erős mezőgazdaságunk, olyan ipari ország lennénk, hogy arról koldulnánk." Most itt is tartunk.

Az a baj, hogy ha ezeket megcsinálják, rögtön fújja a sajtó, hogy mutyi, meg a haveroknak adnak mindent. Pedig be kell lássuk, máshogy nem lehet hazai tőkét teremteni. Pártközelinek kell adni, mert azt tudod kontrolálni, nem adhatod az ellenzéknek a megrendelést, mert azzal azt éred el, hogy nekik fog nőni a támogatottságuk. De egyébként a kormánynak 2/3-os a támogatottsága, elég nehéz nem kormányközeli vállalkozónak adni a megrendelést.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 109
113
Én csak dolgoztam családi mezőgazdaságban, de nem szakmám, ezt előre leszögezem.
Viszont unokaöcsém ilyen jellegű mérnök, vele szoktam beszélgetni erről a témáról. Ami tudni kell, hogy mindennek megvan a gazdaságos üzemmérete, vagyis 1 hektáron ne termelj búzát, mert éhen halsz, 1000 hektárokon meg max nemzetközi kapcsolatokkal bíró multi tud fóliázni. Ezeket is figyelembe kellene venni.
A másik az, hogy ma már nem kell termőföld a zöldségfélék termesztéséhez. Simán tápoldatos tálcán, mesterséges fénynél, UV fényes "fertőtlenítéssel", folyamatosan fűtött épületben gyakorlatilag bármilyen zöldségféle termelhető, ipari mennyiségben növényvédő szerek nélkül is. Csak ez a módszer nagyon tőkeigényes.

Építész sem vagyok de szerintem házépítésnél pár dolgot figyelembe kellene venni:
1. Nincs ingatlanhiány ha a mennyiséget nézzük.
2. Az EU előírások miatt energetikai szempontból A vagy A+os házakat kell majd a jövőben építeni, ami szerintem nem baj. De ez a technológia megkövetel jó pár dolgot, ilyen például a központi szellőzés.
3. A házak vízhatékonysága is javítható, például "szürke víz" rendszerrel, hogy ne ivóvízzel öblítsd le a WC-t...
4. Igazából sima vasbetonból vagy szilíciumos betonból is lehet házat építeni, úgy, hogy kizsaluzod az egészet egyben. Ha van ehhez zsalukészleted akkor sorozat gyártható is. Kőzetgyapottal vagy más egyébbel pedig egész jól be elehet szigetelni.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 986
113
Elgondolásom szerint:
Először támogatjuk a kis-, és közép vállalkozásokat, illetve létrehozunk egy mezőgazdasági és állattenyésztő szövetkezetet, majd ezeket ösztönözni kezdjük, hogy amiből csak lehet, hazai terméket vegyenek.
Ennek is vannak lehetőségei. Állami támogatás, áfa kedvezmény, hitel lehetőségek stb.
Ennek hatására elkezdhetnénk azon vállalkozásokat tovább támogatni, sőt fejlesztéseikhez pénzügyileg is hozzájárulni, amik ezeken a területeken képesek termékeket előállítani. Valószínűleg kezdetben nem lennének olyan jók mint egy hasonló német, francia, vagy más termék de ha ösztönözzük az innovációt hamar beérhetnénk a nagyokat. Ne feledjük, sok szakember, mérnök dolgozik nekik akik egyébként hazánk fiai.

Ilyen irányok lehetnének:
Mezőgazdasági gépgyártás: Pl Bálázó, arató, feldolgozó gépek, szárító és szellőztető berendezések magtárakhoz, stb.
Haszongépjármű: teherautók, kis tehergépjárművek, furgonok, esetleg "mezgaz" vontatók. A Rábának van ebben múltja, kis segítséggel jövője is lehetne.
Hallottam olyat, hogy a Máv-Start a Ganz maradványaival közösen új vasúti kocsikat akar gyártani, ez is egy jó irányvonal lehetne.
Élelmiszer ipari gépek, meg bármi ami pl a mezőgazdaság kiszolgálója lehet.
stb.
És valljuk be ezek egyike sem fekete-mágia, ugyanakkor nem kell feltétlenül multinak lennie a gyártónak, exportpiac pedig idővel lehetne, ha már alakul a tapasztalat, és a hírnév.

Hofi mondta anno: "Ha nem lenne ilyen erős mezőgazdaságunk, olyan ipari ország lennénk, hogy arról koldulnánk." Most itt is tartunk.

Ebből elég sok mindent gyártunk itthon, sőt még magyar kézben is van nem egy vállalkozás. A fő gondja a mezőgazdaságnak szvsz a felvásárlók akik sokszor bizony nem magyarok, és a hiányuk mert hiába termelsz ha nem veszik át tőled. Lehet neked eladó malacod meg uborkád ha annyit adnak érte amennyiért előállítod, illetve meg se veszik mert behozzák kintről a lapfagyasztott bőrkét, tüdőt, MRM-et stb. A szövetkezetes dologhoz meg, az a néhány paraszt aki mostanra talpon maradt nem fog újra bemenni a tsz-be. Örültek hogy minnél nagyobbat raboltak rajt anno, kiépítették a maguk kis birodalmát az 50-100-1200 haktárjukon. Akik meg az alatt voltak mára nagyon labdába se rúgnak egy egy pályázatnál különféle okok miatt.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 109
113
Ha már szóba került az autógyártás is , akkor itt van pár összeg azzal kapcsolatban, hogy csak a gyár mennyibe kerül:
http://www.origo.hu/auto/20160322-mercedes-kecskemet-gyarbovites.html

telak

Member
2013. június 26.
365
5
18
Energetikai szempontból a vályog és vert földfal nagyon is jól teljesít külön szigetelés nélkül is. Ami gond tud lenni hőveszteség terén az a tető, illetve a nyílászárók. Ezt modern anyagokkal meg lehet oldani, és már nincs is putri jellege.
Egy 50 cm-es vertfal, vagy másfél soros (szintén 50-es) vályogfal felér egy szigetelt téglaházzal.