<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglani nap naps"><blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="silurusglanis">@telak
Annyit megjegyeznék, hogy a mezőgazdaságot nagyon gyorsan át kellene gondolni, és úgy általában a termőföldek és vizek témáját.
Nagy bajok vannak, pusztulnak az élővizek és a talaj is. Fenntartható, ökológiai termelésre (talajépítés, no-tilt,fokgazdálkodás vonzáskör) kell átállni kötelező, országos szinten, és a learatott javakhoz szabni a feldolgozóipart, nem fordítva.
Ennek sajnos az újonnan létrejött feudális, latifundiumi birtokviszony nagyon betett, kisgazdákra, önkormányzati telepekre és állami gazdaságokra lenne szükség, erre szinte kirobbanthatatlan nagybirtokosok ülnek fel a szekérre. Remek.
Mutatnék valamit, remélem újdonságot:
https://www.facebook.com/Szalmabalaepiteszet/?fref=ts
Kidolgozott technológia van a kockabálás szalmaházak jó minőségű sorozatgyártására. Nagy lehetőségek ezek...
A no-till gazdálkodás is ugyan úgy a vegyszerre épül -amennyire követem.
Szalmabála helyett meg nem lenne jobb olyat alkalmazni, aminek tényleges hagyománya is van itthon? Pl. vertfal, vályog tégla, sövény fal stb.
Az önkormányzati gazdálkodástól mentsen meg az Isten! Fólia vázat egy helyről lehet beszerezni, sertést egy helyre értékesíteni... tulajdonképpen ingyen munkaerővel sem tudnak nyereséget előállítani, és erőltetik azokat az ágazatokat, amikben piaci alapon sok évtizedes múlttal, tapasztalattal sem boldogulnak. Nem lenne célravezetőbb helyben a termelőktől felvásárolni ami kell, az embereket meg nem állami pénzen gyámság alatt tartani, hanem kedvezőbb adózási formákkal elősegíteni, hogy megérje bejelentetten foglalkoztatni?</blockquote>
A hagyomány itt lényegében mindegy, gyorsan, olcsón, megfelelő minőségben felépíthető, valamilyen szinten modularizálható és automatizálható technikát biztosít az általad felsoroltakkal ellentétben.
Kellő sűrűségre préselt bálákkal meg is van az építőanyag.
Lehet félreértjük egymást, a vegyszermentes, forgatás nélküli ökogazdálkodás a legjobb kifejezés arra amire gondolok. Nem csillámpóni, sok helyen működik már az országban.
Ez a srác kezdte most nagyon hirdetni az igét:
https://www.facebook.com/talajmegujito.mezogazdasag/?fref=ts
Mezőgazdasági mérnök barátommal kétkedve fogadtuk, de volt egy előadásán (az anyagokat ha megkapom és kell átküldhetem) és terepen is. Úgy néz ki működik amiről beszél a talajélettel, tápanyagokkal kapcsolatban.
A másikra válaszolva, az a gond, ha az embereknek szabadságot adsz, akkor az lesz ami most. Felelőtlen a gazdálkodók többsége is, szakmailag sehol sincs, hiába veri a mellét a büszke magyar gazda.
Jelen helyzetben valószínűleg az általad felvázolt rendszer lenne a jobb ezt leszámítva is, de én azt hittem, hogy most a szükséges változásokról, fejlődésekről beszélünk, és ennek feltételéről, egy ideális vezetésről.
Ez utóbbi a fejlődés feltétele sajnos, de ha ez megvan, a dilettáns önkormányzat alpont nem érvényes.
Kacifántos lett, remélem értesz
</blockquote>
Mennyi idő alatt épül fel egy szalmabálás ház? Nem tudom, pedig már néztem ilyen videókat. Pont most olvasom a "A Makói Ház" könyvet, ahol részletesen leí--rják a különféle technológiákat. Szoba-konyhás-kamrás ház 8-9 nap régi technológiával, gyanítom ezt is lehet korszerűbb csúszózsaluval, meg furkó helyett részben békával csinálni. Szerintem ez sem egy olyan hosszú idő. Építő anyag meg van majdnem mindenhol, ahol meg nincs, ott van fa.
A no-tillnél, ha belegondolsz, hogy régen sem mély szántást csináltak, akkor ugye ez sem új dolog. Lehet csűrni-csavarni, de vetésforgó, pihentetés és jószág nélkül csak kényszerből és a földet zsarolva lehet gazdálkodni.
Az egyik oldalon van ennek topic-ja, szerintem ugyan ezen ember szárnyai alatt, de most, hogy beleolvastam, páradik hozzászóló már a gyomosodásról beszél ...ami lehet, hogy gépi művelésnél, betakarításnál nem gond, de törj kukoricát, vágj szárat muharban, meg hasonlókban. Élmény.
Meg szerintem egy kicsit túl tudományos a megközelítés, de legalább van törekvés, ami értékelendő.
A szabadság ez esetben nem biztos, hogy rossz, hisz nem lehet megmondani pestről, hogy ki mit termeljen a földjén, mert nagyon eltérőek lehetnek a feltételek... a gazdasági feltételeket kellene javítani, amit én most a feldolgozóipar erősítésében és a kisgazdák valamibe nézésében látok. Meg a felvásárláson kellene változtatni, nem túl jó ez a nagybanis rendszer. </blockquote>
Közöm sincs az építészethez, de józan paraszti ésszel végiggondolva ha van egy szakosodott cég és a 8-10 típusterv, akkor sorozatban lehet önteni az alapot, beközelíteni az építőanyagokat, szerintem célszerű felhúzni egy ideiglenes esővédőt,
Dolgozunk már a rendszeren, egyrészt a kérdéses emberke munkásságát alapul véve, és még sok mást is
Mivel elméletileg megoldható a folyamatos használat melletti talajmegújítás (na ezzel lesz egy utunk Ausztriába is...), így érdemesnek tartjuk a kísérletezést, rendszertervezést.
Én pl. a méhészeket tudom biztosra, hogy egyszer kellett volna utólagos fizetéssel odaadni a mézet, hogy egy önálló, országos egyesületi felvásárló jöjjön létre, ami a felvásárló-kereskedő haszonkulcsát a termelőknek adta volna, minimális saját profit mellett. Profi szervező volt az akkori vezetés. Na a széthúzás miatt nem lett belőle semmi, hiába lett volna kb. 30%-al több bevétel.</blockquote>
Tulajdon képen nem az alapozás, de még a falazás sem a legköltségesebb -kivéve ha mocsárra buzinagy cölöpalapot akarsz, az azért már necces. A sok apró beépítés, vezetékelés, rendszerkiépítés, burkolatok, nyílászárók a sok, ez meg bármiből építesz ugyan annyi. A földfalú házakra jobb és kipróbált echnológia van, mint mondtam, pl csúszó zsalu, béka...és a nagy hátulütőjük, a vízszigetelés is mára már jól megoldható. De igazából nem is értem, hogy miért akarsz egyszerre sok házat építeni, ma nincs ingatlan hiány.
"megoldható a folyamatos használat melletti talajmegújítás" -de ebben miért kell Ausztriába menni? Ugaroltásként vetsz lucernát, bíborherét, kutyagumit, tartasz állatot és nem esik ki a bevétel. Meg vetésforgó, és a tarlót, meg az árvakelést csak akkor tárcsázod ha másodvetés megy bele, amúgy meg ráengeded a birkát, marhát, disznót akármit -ezért volt jó a tanya- és nem a legnagyobb szárazságban csapatod a port és még kap egy kis plusz trágyát is.
De ne parasztkodjuk szét az ipari fórumot.