Az a bajom a nevezett illetővel, hogy ez a fene nagy megvilágosodottság a "munkásságát" nem jellemezte. Amikor ott volt a lehetőség, akkor ez a látásmód nem jött el - de az ártatlanság vélelme mellett feltételezem, nem is jöhetett volna. A káder az arról híres, hogy elsősorban pártkatona.
Annyit viszont tudni kell a háttérről, hogy a K+F is egy kifizetési hely (volt) a csókosoknak. Nem a sértődöttség beszél belőlem, hogy nekem nem adtak pénzt az ötleteimre. Utólag belegondolva, sokkal jobban jártam, hogy nem. Ennek mondjuk még mai is iszom a levét, ugyanis a nevem rendre előkerül különböző promóciós prospektusokban. Voltam néhány összejövetelen a múltban odahaza. Ott egyértelmű volt, hogy miről van szó. Milliárdok mentek évente ki pártkatonákhoz és haveri "kockázati befektetőkhöz". Egyik haver is ilyennel foglalkozott, de ő a banki szolgáltatások irányába ment el, felkarolta ezt a csoportot odahaza. Az, hogy egy Szigeten úgy lehet fizetni ahogy, jócskán az ő érdemük.
Az egyik elképzelésem az volt, hogy egy innovációs központot létrehozni, ahol lenne minden. Korszerű gépek, software, szerelési hely - minden, ami a prototípus gyártáshoz, illetve az első széria legyártásához kell. Ezt a tisztelt urak rizikósnak találták, holott Németországban a DAX-on jegyzett cégek évente kb. 2 milliárd€ értékben vesznek igénybe ilyet.és ez csak Németország. Valamiben végre az élre tudtunk volna ugrani. Szürkeállomány lett volna, ötletek is dögivel. Az egyetemek tetű lassan dolgoznak, egy problémával elszöszölnek évekig. Az iparnak pedig megoldások kellenek. Az egészből végül csináltak egy vértelen verziót, egyszerre kapásból többet. A végeredmény meg ismert. Vagyis nem ismert, mert néma csend.
Csábító volt a gondolat, hogy a magam ura legyek, akkor keljek fel, amikor akarok, nem pedig akkor, amikor kell. Az ötlet ez volt. Robotika, mesterséges intelligencia speciális gyártási környezetben. A vége az lett, hogy ráfizetéssel szálltam ki a saját ötletemből. Ezután jött az, hogy tiszta lap és újrakezdeni. Most szabadidőmben építem a robotos projektem, nem fizetek "mentort", aki összehoz "alvállalkozókkal", akik előadják, hogy egy szaros infravörös mérőszenzort integrálni 500000+Áfa, aztán nem lesz belőle semmi. Mára eljutottam oda, hogy do it yourself, ellenben a munkahelyen hozzáférhetek mindenhez, a lézerhegesztő-berendezésen át a 3D-s nyomtatóig - bár inkább a saját építményem használom, így deszkamodellt gyártok, amivel lehet pályázni belső projektekre, vagy meglévő munkafolyamatot optimalizálni.
Úgyhogy a magyar K+F-ről nagyjából ennyit...