Nem a HR dönt. Ő csak előszűr.
Sokáig én is baromságnak tartottam ezt mert hát mégis mi alapján előszűr ha alapvetően fingja nincs a melóról. De az igazság az, hogy egy pozícióra beadnak akár 7-10 élatrajzot is. Na most nekem 7-10 interjút végigcsinálni egy nyitott pozira baromira nincs időm. Főleg hogy ugye mindezt egyedül nem is tehetem meg, mindig csak HR jelenlétben nehogy véletlen diszkriminációval lehessen gyanúsítani. Egyébként külön training van egyáltalán milyen kérdéseket tehetsz fel, legalább 2 ember kell jelen legyen a cégtől stb. Véletlen valami kretén bekérdezi, hogy mikor tervezi egy nő a gyerekszülést aztán járkálhatunk bíróságra...
Szóval egy interjú az nekem egy csomó befektetett energia és kb 45-60 perc, holott a beadott 7-10 életrajzból kb a fele szerencsevadász. Mert pl az már egy telefonos interjún kijön, hogy valaki beírja a középfokú angolt de gyakrolatilag meg sem tud szólalni. Innentől kezdve lehet akármilyen jó szakember én nem tudok mit kezdeni vele, mert a munka megkívánja az angol nyelvtudást. Szóval a HR először velem csinál egy inerjút, hogy kit keresek, mik a kizáró követelmények. És aki minimálisan sem felel meg azokat kiszűri. Így nekem csak 3-4 interjút kell csinálnom nem 10-et. Persze biztos benne van ebben a hiba lehetősége, és biztos veszítek el jó jelölteket... de hát ez van, nem interjúztathatok egész nap. Viszont baromira utálnám ha tök feleslegesen kéne ott ülnöm valakivel és végig tolni vele az interjút holott már 10 perc után tudom nem fogom felvenni. Azt nem tehetem meg hogy 2 jelölt között különbséget teszek, mindenkivel ugyan azt végig kell csinálnom, feltenni ugyan azokat a kérdéseket, végig tolni ugyan azt a ceremóniát. Bemutatkozom, ő is bemutatkozik, bemutatom a céget. felteszem a szakmai kérdéseket, beszélek a munkáról, megkérdezem érdekli-e ez a munka, vannak-e kérdései stb stb. az minimum 45 perc és nincs olyan hogy valakit 15 perc után kirakok mert azt mondom úgyse fogom felvenni, mert simán rámfoghatja diszkrimináltam pl a tetkója miatt... vagy mittudom én. Ezt az egészet úgy kell végigcsinálnom, hogy ha utánna van egy munkaügyi per, ne mondhassa senki, hogy nem voltak egyenlőek a feltételek. Mert simén benne van a pakliban, hogy hazafele a buszon a 2 jelölt egymással beszélget és kederül az egyik interjú 60 perc volt a másik meg csak 20. Aztán magyarázd meg, hogy nem azért volt mert a 20 percesnek lila a haja. Nekem az az érdekem, hogy aki full kretén az ne jusson el hozzám. Erre van a HR (többek között).