Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
FYI a leirasod alapjan nagyon ugy hangzik, hogy nalatok aranyat erne egy low-code/no-code platform mar most is - es en Pythont kifejezetten szeretem, folyekony is vagyok, meg GUIt meg visualizationt is csinalok a programhoz Pythonban, ha kell. EN 8-10 eve kezdtem el hasznalni, akkor meg csak scripting celokra, majd az utobbi 4-5 evben nagyon feljott mindenhol, de ma mar csakis informatikusnak (devops, solution architect stb) avagy kutatoknak ajanlom a pythont, mindenki masnak valamilyen low-code/no-code platformot javasolok, sokkal egyszerubb es celszerubb.

A kovetkezo 10 ev leginkabb errol fog szolni, az un. citizen developer appokrol, amelyeknek konkret peldajat irtad itt le feljebb. Az adott business processhez legjobban erto, altalaban sajat problemajara megoldast kereso business user, aki nem IT-s, de mivel a cegnel be lett vezetve egy low-code/no-code enterprise platform, kepes osszekattingatni az uj applikaciot, formokat tervesve, workflow designt stb. A Forbes stb szerint ez 100 milliard (!) dollaros piac lesz par even belul.

Hazai fejlesztesu platform: https://www.4ig.hu/solutions/solution-development/doto-framework

Kulfoldi piacvezeto, elerheto aru platformok, amiket konnyen kiprobalhatsz:

A nagyok:
MS Power Apps: https://powerapps.microsoft.com/en-us/
Salesforce Lightning: https://www.salesforce.com/form/demo/platform-lightning-demo-sem/
igazad van, ismerem ezeket, MS Power Apps-t is többen használják, zoho/mendix/bizagi is van.

Kódot írni kifejezetten fárasztó és unalmas feladat. Akikben láttam az affinitást, őket átirányítottam ebbe az irányba. Bátorítom őket, hogy van egy probléma, próbáld meg lerajzolni és ha már le tudod rajzolni, akkor egy-egy ilyen platformban meg is tudod csinálni - nem kell programozni, persze, ha érdekel, akkor hajrá, de ne azért ne akarj megoldást találni, mert "nem tudok programozni".

A python nekem hobbi. Karanténban oktatási anyagot csináltam, kikapcsolódásnak meg tkinter - külön szobákba kerültünk, a Feleségem a szemközti szobába került, így volt 10 napom tkinter-rel (tudom, ótvar, a Qt sokkal szebb, de nekem megfelel)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and kamm

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113

A Range Rover fontos beszállítója lett a magyar kkv​

Az Ipolytölgyesen előállított termékek 99 százalékát az exportpiacokra termelik. Parnereik között van az Aston Martin, a Lamborghini, a Mercedes-Benz, a Porsche, a Jaguar, a Land Rover, az Audi és a BMW. A fejlesztésnek köszönhetően a cég 2021-hez képest 30 százalékkal növelte a kapacitását. Több mint 200 új munkahelyet is teremtettek, több mint 700 alkalmazott dolgozik a Mono-Ipolyfabric Kft.-nél.

A Mono 2021-es árbevétele a kapacitásnövelésnek köszönhetően a korábbi évhez képest 25 százalékkal nőtt, elérte a 16,9 milliárd forintot (40 millió euró). 2022-re mintegy 21,1 milliárd forint (50 millió euró) árbevételre számítanak.
 

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
206
505
93
Szinte mindenhol vannak gyenge emberek a munkafolyamatban, ez Ázsiában sincs máshogy. Nyugati találmány a munkafolyamat széttörése, de mindenhol átvették, mert a leghamarabb a munkabéren lehet spórolni.

Magyarországon elvártam a lakatostól, hogy tudjon rajzot olvasni, összeállítani és minimális szinten hegeszteni, így a hegesztő megkapja az összeállított munkadarabot. Ugyanígy elvártam, hogy egy lakatos tudjon egyengetni lánggal.

Hegesztőnél ugyanez. Folyamatosan képeztem őket, fogyóelektródás hegesztés, AWI, gyökfaragás, stb. volt az alap. Sőt, sokakat még ennél többel is meg lehetett bízni, gyök faragása után pl. felületi repedésvizsgálatot csináltak maguknak, a repedéseket - ha volt - maguktól kiköszörülték, visszavizsgálták, majd hegesztettek tovább. Rozsdamentes, biliacél, vastag anyag, nagyszilárdságú acél, nikkel-ötvözet, melegszilárd acélt oda tudtam adni a magyar szekcióban szinte bárkinek. Minimális papírozás volt az üzemben. Kint voltak persze a munkautasítások, de mivel folyamatos képzést csináltam, alig volt valami ráírva (plusz mivel átjáróház voltunk, a világ minden részéről jöttek "fényképezni" mindent. Kaptam vissza Kínából a saját hegesztési utasításomat úgy, hogy az eredeti magyar/szlovák/angol nyelvű papírról a cégnév, a bélyegzőm/aláírásom leszedve és a szlovák helyett kínai nyelven. Az angolt még megértem, de a magyar nyelv talán tiszteletből maradt, nem tudom, de érted...)

Aztán láttam, hogy Nyugat-Európa, de főleg Ázsiában ezt szerintem normális 2 emberes folyamat helyet alsó hangon 6 ember csinálja:

  • van egy lakatos, aki tud rajzot olvasni és irányítja az alatta lévő lakatosokat
  • van egy lakatos, aki összeállít, köszörül, kalapál
  • van egy emberke, aki nem hegesztő, hanem az összeállító hefteket csinálja több lakatosnak
  • van a hegesztő, aki a gyököt hegeszti be a többieknek
  • van a hegesztő, aki a töltősorokat csinálja
  • van a hegesztő/lakatos, aki szénelektródával farag
  • vannak takarító emberek, akik a fröcskölést, kifutólemezt, stb. köszörülik egész nap

Aztán az üzemben kb. 6 éves gyerek szintjén leírt folyamatok - igen, még Dél-Koreában is. Ott már addig mentek, ha van meló, megtartják az embereket, ha nincs, kirúgnak mindenkit, majd jönnek az új emberek. Ma kazán, holnap hajógyár, holnapután megint kazán, ha jobban fizet, mint a hajógyár.

Ez szinte mindenhol így megy a világnak ezen a részén, minden évben mennek ki a nagy projektek és beszerzés a Tier 1-es cégekhez akar mindent kirakni, mondváj Tier 1 meg magas minőségi osztályban van. Aztán írsz a cégnek, hogy akkor minden ami gyártás/hegesztés/anyag, abban te vagy az illetékes elvtárs és beszéljünk, semmi válasz. Pár hét múlva kiderül, hogy a csapat 90%-a már nincs a cégnél, mert elment máshová, új mindenki.

Mivel a minőség az emberektől függ, lehet kezdeni mindent előlről. Kollégám mesélte még a covid előtt volt valami hatalmas kolonna - 100 méter magas cucc. Mennek ki gyártásközi ellenőrzésre, melósok meglátták a kék szerelést, szerszám lerak, kimennek a gyár elé és iszonyatos üvöltözés. Béremelést akarnak vagy átmennek a másik céghez, mert x%-kal többet fizet...

3 céget tudok, akik jól fizetnek és ott nagyjából stabil a csapat. A felkészítőn hallottam, hogy egy átlag kínai mérnök 18 hónapot marad egy cégnél, hegesztő/szerelő/anyagvizsgáló még ennyit sem. A helyzet nyugati multicégeknél valamennyivel jobb, mert az "nagyobb presztízs) >> visszakanyarodunk a státuszra.

Igen, van a dolgoknak egy ilyen start-up fázisa. Láttam ilyenből jót is, de inkább rosszat. Ahogy írod, addig ment minden 1000 fokon, amíg be nem jött a nagy lóvé, aztán a kulcsemberek addigra úgy kiégtek, hogy instant sabbatical lett évekre. Hívott az egyik ismerősöm, de nem mentem, ismerem magam annyira, tudom a gyertyát minimum két végéről égetni...

Amúgy egyre inkább látom az automatizmusok hatását. Magam is írok ilyen programokat, amik a munkámat könnyítik meg, nem x szabványt kell folyamatosan átnyálazni, hanem célirányosan írok évek óta egy adatbázist, ami egy programmá nőtte ki magát. Feltűnt, hogy rengeteg ismétlődő szarság van. Az első szint, hogy mennyi a bemenő paraméter és mennyi a lehetséges kimenet. Egy rakás Excel-programot írtam formanyomtatványok vagy adatok ellenőrzésére.

Ha fáradok, tele van a tököm, akkor ilyen programokat etetek. Én hajlamos vagyok hibázni - főleg, ha ennyi szarságot kell átnézni, de ha a program rendesen végig van tesztelve, akkor onnantól fogva droidmunka. Pl. van 90-150-270 hegesztő egy cégnél, fejenként 2-25 papírral, minden papír más eljárás, más hegesztési helyzet, más anyagminőség. Van az adott cégnél X termék, Y anyagminőség, Q hegesztési eljárás, Z érvényességi idő/hegesztési papír. Hülyebiztos beviteli maszkot írtam, a kezébe nyomom valamelyik gyakornoknak, itt vannak a papírok, itt a program, mindent vigyél be a minta alapján. Hagyom ezt csinálni 3-4 órát, majd 1 órában elmagyarázom neki, mi ez az egész, hogy működik a szabvány. Utána kap különböző lehetőségeket, írjon hozzá kézzel hegesztési bizonyítványt. Mire 2 céget bepötyög, egész jól képben lesz.

Ezt eljátszom még más területeken is. Egyre nagyobb és részletesebb adatbázison ülök cégenként. Ahogy jönnek a problémák, úgy nő a funkcionalitása a rendszernek. Ezzel régen 2 ember foglalkozott, helyette külsőst küldtünk ki hegesztőüzembe ellenőrzésre. Most saját megy, ez a meló most már pár gombnyomás.

Mindenből adat keletkezik, legyen az egy szabvány, rajz, akármi. Logikailag volt rohadt nehéz megfogalmazni követelményeket. Aztán a rendszer elérte a határait a vba-n belül, így a következő lépcsőfok python lett. Excel-t megtartom, ha valamit nagyon gyorsan kell megcsinálni és másoknak is etetni kell valami adatbázist (ehhez nem kell az IT-s bürokrácia). Törökországban láttam hasonlókat, de ahogy írtam, Belső-Mongóliában is miket használnak már, durva.

Akik nem fejlődnek, kirázódnak, kegyetlen verseny van - még az nem "szexi" helyeken, mint a fémipar. Hatalmas az élőmunka hányada és egyre kevesebb a képzett szakember, világ szinten is. Aztán az vezet olyan ámokfutásokhoz, hogy "agilis megközelítés" egyedi gyártásban meg mindenfajta autóipari, tömegtermelésben használt varázsszavak átvétele - de a nyilvánvaló szót senki sem mondja ki: system architecture.

Viszont a komplex tudás nélkül alig lesz valaki, aki átlátja a folyamatot - plusz a fél cég job hopper üzemmódban van a nagy multik esetében, lásd VW-s operációs rendszer és társai.
Szép összefoglaló.
Kár hogy hetente ezt kell hallgatnom a főnökömtől is.
Az megvan ugye, hogy a BMEn soxor már csak PowerPoint alapján van gyakorlati képzés?
Régi szakközép sulimban a lakatos alapképzés, gépi forgácsolás, NDTk alkalmazásnak oktatása Youtube-on megy?
Majd megtanulja a gyerek az életben a mottó.
Gyökfaragásról szinte nem is hallanak.
Leélezés, mit jelent a színfuttatás, mért reped be hegesztés után? Ugyanmár, ne gondolkodjon , majd a másik munkafolyamatért felelős megmondja. Ja csak nem gondolkodik közben. 25éve azért el is magyarázták mit miért tesz valaki egy nagyobb gyárban/műhelyben. Ma ez már nagyon nagyon ritkaság. Komplexen nem kezelünk problémákat, a tudást visszatartjuk.
 
M

molnibalage

Guest
Kaptam vissza Kínából a saját hegesztési utasításomat úgy, hogy az eredeti magyar/szlovák/angol nyelvű papírról a cégnév, a bélyegzőm/aláírásom leszedve és a szlovák helyett kínai nyelven. Az angolt még megértem, de a magyar nyelv talán tiszteletből maradt, nem tudom, de érted...)
Mármint részedről, hogy magyarul is megcsináltad?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Szép összefoglaló.
Kár hogy hetente ezt kell hallgatnom a főnökömtől is.
Az megvan ugye, hogy a BMEn soxor már csak PowerPoint alapján van gyakorlati képzés?
Régi szakközép sulimban a lakatos alapképzés, gépi forgácsolás, NDTk alkalmazásnak oktatása Youtube-on megy?
Majd megtanulja a gyerek az életben a mottó.
Gyökfaragásról szinte nem is hallanak.
Leélezés, mit jelent a színfuttatás, mért reped be hegesztés után? Ugyanmár, ne gondolkodjon , majd a másik munkafolyamatért felelős megmondja. Ja csak nem gondolkodik közben. 25éve azért el is magyarázták mit miért tesz valaki egy nagyobb gyárban/műhelyben. Ma ez már nagyon nagyon ritkaság. Komplexen nem kezelünk problémákat, a tudást visszatartjuk.
Nem csak ott, szinte sehol sem. Ma kezdtem el az első csapat mérnöknöt T22/23/24 meg P91/92-es anyagra... Eléggé vissza kellett menni, kezdtem az izotermás átalakulási görbékkel az acélgyártás során, elmagyarázom, majd ráböktem találomra 2 emberre, te most akkor mutasd be, hogy T22-es anyagnál mi van, te meg mondhatod, mi lesz a P91-nél is miért.

Néma csend, mert valahogy ez is hiányzik. Most kezdem átírni az egész képzési anyagot, mert ha mérnököknél ez a helyzet, akkor lefelé is gáz lesz.

És hol van még a Hastalloy, titán, cikónium, super-duplex, alumínium, nagyszilárdságú acélok, hidegszilárd cuccosok, a fárasztásnak igénybe vett hegesztett szerkezetek (mert errefelé a tájfun gyakori), a szopás a Monel anyagokkal (tengervíz), egyre több plattírozás az alapanyag árak miatt (plusz olyan a levegő, hogy a mezei 304-es ausztenites acél 5 hónap alatt elrohad) és mindezt a gyártásban.

Tudom, hogy nem kapsz a piacon kész embert és főleg nem az egyetemről, de könyörgöm, miért nem megy vissza valami az iparból, mire van szükség!? Mondom, a tököm tele volt a fémszivacs/fűrészlap-hegesztése/izostatikus autóipari szarok sajtolásával - de mivel akkoriban ezek a "doktori munkák" forogtak, állandóan ezt hallgattuk, mert "oktatási tevékenység" is kell...

Lehet találgatni, hányszor használtam. Egy rohadt hegesztési sorrendtervet sem kell csinálni. Zéro gyártási ismeretek, zéró probléma-megoldási készség cserébe nagy mellény.

Na mindegy, vagy vért izzadnak és megtanulják vagy kihullanak. Nincs kedvem a B csapattal is nyüglődni a saját berkeimen belül, plusz a többi szarság...
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
Amúgy ti lennétek az elsők akik ha rászabadulnak a gépre mindent is ki akarnátok nyitni amin zsanér van.
Egyébként ez jellemző a magyar iparra is.
Megjön az új gépsor. Nem kell a gyári beüzemelés, mert az drága. És akkor jön a helyi szaki, és nekiáll flexelni az új gépsort.
Persze sokszor már a gyári beüzemelő is alkalmatlan a feladatra.
A programozás az még esetleg megy, de a mechanika már meghaladja a tudományát!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Egyébként ez jellemző a magyar iparra is.
Megjön az új gépsor. Nem kell a gyári beüzemelés, mert az drága. És akkor jön a helyi szaki, és nekiáll flexelni az új gépsort.
Persze sokszor már a gyári beüzemelő is alkalmatlan a feladatra.
A programozás az még esetleg megy, de a mechanika már meghaladja a tudományát!
He?
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby