Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Az éves inflációt 15-17% között lesz.

Mindig az éves inflációt és nem a havit veszik a minimálbèremelésnél figyelembe.
A multik sokszor e fölött is emelnek, a hazai kkv-k viszont még ezt is nehezen nyögik ki, nemhogy a 20-25-%-ot.

Egyébként sajnos egy durva fordulat várható Mo. versenyképessége szempontjából. Ha marad a jelenlegi geopolitikai helyzet, akkor a megemelkedő energiaárak miatt sokkal jobban fog számítani a cégek kiadasainál az energiaköltség mint a munkabér, arányosan meg fogja előzni. Tehát egész Közép -Kelet Európa versenyképessége jelentősen romlani fog. A nagy nyertese az USA lesz.

Ez kihatással lesz a magyar reálbéremelkedésre is. Stagnálni vagy minimálisan fog csak nőni.A 2010-es évek jelentős emelkedését fogja mki visszasírni. Pedig amikor megélte, akkor is nyüsszögött.

Ezen a beinduló paksi erőmű fog csak érdemben segíteni.

Persze ez csak egy negativ, de nagyon reális lehetőség. Sajnos nincsenek biztató jelek, hogy a háború lezárul és lassan újjáépülhet az orosz -europai gazdasági kapcsolat.

Még egy szellemi fogyatékos elnök vezetése alatt is végigvitte az USA a hosszú távú geopolitikai tervét és az európai versenyképesség lerombolásával, sikerült az USA gazdasági pozícióit javítania hosszú távon. Persze ehhez kellett egy dilettáns orosz hadsereg, Putyin téves helyzetértékelésével.

Hogy lehet, hogy 12 év NER szárnyalás után a hazai KKV-k ezt is nehezen nyögik ki?

Ha viszont nem lesz reálbérnövekedés, a NER legitimációja is megszűnik végre.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Hogy lehet, hogy 12 év NER szárnyalás után a hazai KKV-k ezt is nehezen nyögik ki?
Mert mélyről jön ndulunk a 90es évek külföldi privatizációja után. Ebben a csehek sokkal jobban jártak el. Ott 100-200 Mészáros Lőrinc is van, akik a hazai kkv-ékre támaszkodnak.
Ha viszont nem lesz reálbérnövekedés, a NER legitimációja is megszűnik végre.
Ez valós rizikó. De ott a 14-es választás, hogy egy centrális politikai rendszer túlélheti. Ehhez kell egy 15+-os MH. Idáig ebben az irányban haladunk
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Hogy lehet, hogy 12 év NER szárnyalás után a hazai KKV-k ezt is nehezen nyögik ki?

Ha viszont nem lesz reálbérnövekedés, a NER legitimációja is megszűnik végre.
Ölég vót a fityisz gazdaságpolitikájábul, meg köll már végre teremteni, újra kell építeni a magyar nemzetgazdaságot.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Persze ehhez kellett egy dilettáns orosz hadsereg, Putyin téves helyzetértékelésével.
Ezt még meglátjuk, egyelőre az amerikai befolyás is gyengült sok helyen, az EU kivételével. Sok sértett kliensállam kacsintgat másfelé.

Az EU viszont tökön lőtte magát, az USA örömére. Kérdés, hogy nem tolja-e túl, hogy már a gazdának is fájjon.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Van itt egy nagy titok, a Mercedes - Audi - BMW - Bosch - Lidl - Aldi - Knorr Bremse etc. etc. tartja el a gazdaságunkat, nem a Renault vagy a Ford.

Ez van mögötte, ne keresd tovább máshol az RM-hez való feltétel nélküli kötődést.
A Lidl és Aldi inkább problémát/kihívást okoznak a hazai kereskedelemre és a kormányzatra nézve mint sem hasznot! Már kezdünk szépen lassan, lassan halkan csendben besárgulni (Dél-Korea: Samsung, Hankook, Lotte aluminium, SK, Hanon, Doosan, INZI, Samyang, Nice LMS, Serveone, Harmann ami neem nem német mert 2019ben 100%-ban kilóra megvette dél-korea az elektromos autóiparba való betöréshez...stb.) A samsungon kívül ezek "ismeretlen semmit mondó sz.roknak" tűnő nevek irgalmatlan euró milliárdos(!) óriások pl. a legcsicskább köztük a Harman miközben ott is 3-4 ezren dolgoznak és minden felsőkategóriás autóban, kaminonban az ő elektronikus cuccaik vannak. Magyarország lett Dél-Korea legnagyobb befektetése és Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásait a koreai gyárak adják (SK innovation) pár eszköz esetében nem is lenne rossz a hadseregre is ráférne. 2018-2020 közötti időszakban Magyarország a 2. legtöbb koreai befektetést vonzotta az EU-n belül (2025re az első lesz), a közép-kelet-európai régióban pedig az első helyre kerültünk, megelőzve a második helyezett Lengyelországot és a térségben harmadik Csehországot. A lengyeleknél hozzánk képest kevesebb koreai van mégis megállapodtak velük, bár, most az ukrán-orosz háború alapján a logisztikai kihívásokat jobban figyelembe vettem volna, mert látszik, hogy oriási szerepe van. Valami azért csak csurran cseppen onnan (az adón kívül) eszközként a haderőfejlesztésbe...mondjuk ott van a KARI (Korea Aerospace Research Institute) a saját gyártású ramétáival (Nuri) a legfejlettebb űrtávközlés és kommunikációs rendszer (danuri) vezeték nélküli, minden zavaró tényezőt kizáró űrkommunikációt biztosít...tolnà a netet észrevétlenül zavarásmentesen mint a Maszk Ilonka sztárlinkjei. Bepróbálkoznék hátha tudnánk tarhálni saját satcom-ot.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
A Lidl és Aldi inkább problémát/kihívást okoznak a hazai kereskedelemre és a kormányzatra nézve mint sem hasznot! Már kezdünk szépen lassan, lassan halkan csendben besárgulni (Dél-Korea: Samsung, Hankook, Lotte aluminium, SK, Hanon, Doosan, INZI, Samyang, Nice LMS, Serveone, Harmann ami neem nem német mert 2019ben 100%-ban kilóra megvette dél-korea az elektromos autóiparba való betöréshez...stb.) A samsungon kívül ezek "ismeretlen semmit mondó sz.roknak" tűnő nevek irgalmatlan euró milliárdos(!) óriások pl. a legcsicskább köztük a Harman miközben ott is 3-4 ezren dolgoznak és minden felsőkategóriás autóban, kaminonban az ő elektronikus cuccaik vannak. Magyarország lett Dél-Korea legnagyobb befektetése és Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásait a koreai gyárak adják (SK innovation) pár eszköz esetében nem is lenne rossz a hadseregre is ráférne. 2018-2020 közötti időszakban Magyarország a 2. legtöbb koreai befektetést vonzotta az EU-n belül (2025re az első lesz), a közép-kelet-európai régióban pedig az első helyre kerültünk, megelőzve a második helyezett Lengyelországot és a térségben harmadik Csehországot. A lengyeleknél hozzánk képest kevesebb koreai van mégis megállapodtak velük, bár, most az ukrán-orosz háború alapján a logisztikai kihívásokat jobban figyelembe vettem volna, mert látszik, hogy oriási szerepe van. Valami azért csak csurran cseppen onnan (az adón kívül) eszközként a haderőfejlesztésbe...mondjuk ott van a KARI (Korea Aerospace Research Institute) a saját gyártású ramétáival (Nuri) a legfejlettebb űrtávközlés és kommunikációs rendszer (danuri) vezeték nélküli, minden zavaró tényezőt kizáró űrkommunikációt biztosít...tolnà a netet észrevétlenül zavarásmentesen mint a Maszk Ilonka sztárlinkjei. Bepróbálkoznék hátha tudnánk tarhálni saját satcom-ot.
Ezt látod én ilyen szinten nem tudtam, de örülök neki. Minél inkább szabadulni tudunk - jobb szó a diverzifikáció talán - a nyomasztó német kitettségünktől, annál jobb nekünk.

A jövő Ázsiában van, Dél-Korea, Kína, Vietnam, India, Japán etc. etc. A németeknek én szomorú jövőt jósolok, s ha nem válunk le kurva gyorsan legalább részben róluk, magukkal fognak rántani, kis szerencsével "csak" gazdaságilag, most nem úgy mint az első két VH-ban...

Az EU prosperitása lenne nekünk a legjobb, én még mindig ezt vallom, de amíg gyakorlatilag USA gyarmat, addig erre esély semmi :( .
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Ezt látod én ilyen szinten nem tudtam, de örülök neki. Minél inkább szabadulni tudunk - jobb szó a diverzifikáció talán - a nyomasztó német kitettségünktől, annál jobb nekünk.

A jövő Ázsiában van, Dél-Korea, Kína, Vietnam, India, Japán etc. etc. A németeknek én szomorú jövőt jósolok, s ha nem válunk le kurva gyorsan legalább részben róluk, magukkal fognak rántani, kis szerencsével "csak" gazdaságilag, most nem úgy mint az első két VH-ban...

Az EU prosperitása lenne nekünk a legjobb, én még mindig ezt vallom, de amíg gyakorlatilag USA gyarmat, addig erre esély semmi :( .
már diverzifikálunk lsd autó ipar akkumulátor gyártás kínai, koreai gyárak!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Egy csődtömeg az egész, a jelenlegi helyzetben pedig teljesen életképtelen…
azért vannak igencsak értékes részei pl ha az ISD powert is csődberántja a hamburger erőművének is nagyvalószínűséggel reszeltek ami nagyban támaszkodik a dunaújvárosi olcsó szénre és néha kokszal turbózza a silányBIO alapanyagot... És ez már elektromosság.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
azért vannak igencsak értékes részei pl ha az ISD powert is csődberántja a hamburger erőművének is nagyvalószínűséggel reszeltek ami nagyban támaszkodik a dunaújvárosi olcsó szénre és néha kokszal turbózza a silányBIO alapanyagot... És ez már elektromosság.
Acéltuskó alapanyag gyártó amíg van olcsó krivoj rogi vasérc meg olcsó szén keletről addig életben marad, ha nem lesz hozzá csőd ez ennyire egyszerű.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Acéltuskó alapanyag gyártó amíg van olcsó krivoj rogi vasérc meg olcsó szén keletről addig életben marad, ha nem lesz hozzá csőd ez ennyire egyszerű.
lehetne hozzá olcsó török alapanyag is. ha nem az ukrán és orosz lenne a tulaj.a török vonalat már 20 éve sorolják az ottdolgozók. a technológiát meg fejleszteni kell ez már rég köztudott... (nem én állítom ezeket hanem ottdolgozó ismerőseimtől általános vélemény)
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and zsolti

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
lehetne hozzá olcsó török alapanyag is. ha nem az ukrán és orosz lenne a tulaj.a török vonalat már 20 éve sorolják az ottdolgozók. a technológiát meg fejleszteni kell ez már rég köztudott... (nem én állítom ezeket hanem ottdolgozó ismerőseimtől általános vélemény)
Na látod ez az irány bejöhet még hadiipari összeborulás alatt. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
A Lidl és Aldi inkább problémát/kihívást okoznak a hazai kereskedelemre és a kormányzatra nézve mint sem hasznot!
Ha a Lidl bezárna, akkor élelmiszer gyártóként a megrendeléseink 40%-át buknánk, aminek legnagyobb része export. A többi külföldi multi teszi ki a másik 40%-ot, szintén magas export aránnyal.
El lehet űzni az országból a külföldi bevásárló központokat, de az az export piacok-jövedelmek megszűnésével, és az árak emelkedésével járna.
Azt viszont nem vitatom, hogy a kormányzatra nézve kevesebb hasznot hoznak! De szerintem inkább az ország érdekeit kellene szem előtt tartani!
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Ha a Lidl bezárna, akkor élelmiszer gyártóként a megrendeléseink 40%-át buknánk, aminek legnagyobb része export. A többi külföldi multi teszi ki a másik 40%-ot, szintén magas export aránnyal.
El lehet űzni az országból a külföldi bevásárló központokat, de az az export piacok-jövedelmek megszűnésével, és az árak emelkedésével járna.
Azt viszont nem vitatom, hogy a kormányzatra nézve kevesebb hasznot hoznak! De szerintem inkább az ország érdekeit kellene szem előtt tartani!
Nem kell megszüntetni semmit. Egy ország érdeke: saját (magyar) nagy- és kiskereskedelmi lánc hazai beszállitói és feldolgozói lánccal és termékekkel külföld felé terjeszkedve és importálni..."elűzni" meg "kormányok" stb. teljesen másodlagos
 
M

molnibalage

Guest
Nem kell megszüntetni semmit. Egy ország érdeke: saját (magyar) nagy- és kiskereskedelmi lánc hazai beszállitói és feldolgozói lánccal és termékekkel külföld felé terjeszkedve és importálni..."elűzni" meg "kormányok" stb. teljesen másodlagos
Gratulálok, akkor hova kéne menni vásárolni?
A Príma helyenként a SPAR-nal is drágább, ami alsó hangon 20-30%-kal van ezek árszintje felett.
Ok, minőségibb cucc csak ebben a kettőben van, de aki nem akar / nem telik rá?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Gratulálok, akkor hova kéne menni vásárolni?
A Príma helyenként a SPAR-nal is drágább, ami alsó hangon 20-30%-kal van ezek árszintje felett.
Ok, minőségibb cucc csak ebben a kettőben van, de aki nem akar / nem telik rá?
válsághelyzetvan. ez tagadhatatlan tény. átmenetileg enyíteni kell a dönpig szabályzáson. szabadjára kell engedni a dönping szörnyet had defláljon...