Magyarországnak egyébként is földrajzi adottságaiból és az agrárium méretéből adódóan inkább az élelmiszer ipar fejlesztésére + egyéb ezzel kapcsolatos ezt támogató könnyűipari fejlesztésekre kellene ráfeküdnie...Az EU-t el kell hajtani a pics@ba a kvótáival meg az országot gúsba kötő baromságaival (mit veszthetünk...még kevesebb pénz küldenek?) és főleg azért mert az EU (lásd. nyugat európai gazdatüntetések) elkezdte felszámolni a saját élelmiszer termelési ágazatát….
A magyar mg.+ élemiszeripar EU-n belül hátulról a második termelékenységi és hatékonysági mutatókban. Részletek lásd MNB tanulmány.
Kifejezetten szarul sikerült felhasználni az elmúlt 20év EUs forrásait (vs. Pl.: lengyelek).
KAP jelenleg is érkezik - nem érinti a forrás megvonás, az élelmiszer feldolgozó ipari OP-knak eddig se volt akadálya a nemzeti forrásból történő finanszírozás, maximum utólag nem lehet elszámolni, szóval a jelenlegi EUs forrás stop önmagában nem lehet akadálya(szemben a költségvetés általános helyzetével).
Kvótákról annyit, h a csatlakozás előtt kialkudott kvótáknak számos területen a közelében se vagyunk, értsd még azt se sikerült kihasználni amit lehetne.
Először talán el kellene dönteni politikailag, h a mg.re mint a szociálpolitika eszközre tekintenek
(“ vidék megtartó ereje” kommunikáció) vagy mint a gazdaság egyik fontos elemére. Részben egymást kizáró célok, ha a versenyképesség felől vizsgálom.
Európai gazdák pedig nem az EU “hülyeségei” miatt lázadoznak, hanem mert be vannak szarva(joggal), h a KAP abba az iranyba alakul át, h töredék pénzt kapnak jövőben és megnyitják a belső piacot meg jobban a külső termékeknek s versenyezni kell a világpiacról EU-ba érkező termékekkel.
Az EUs mg. nemzetközi összehasonlításban hatékonysági, versenyképességi mutatókban kifejezetten gyenge(lásd pl.; ausztrál mg.).
DE ugye eredetileg nem is ez volt a cél a közös piaci mechanizmusok kialakítása idején, hanem, h legyen mindenképp egy önálló élelmiszer ellátási kapacitás/függetlenség kerül amibe kerül. Csak közben a világ is megváltozott.
Az élelmiszer biztonsági előírásokból lehet engedni(költség hatékonyságot növeli rövidtávon), de utána nem kell nyavalyogni ha meg több szar lesz a piacon, boltban.(antibiotikumos, hormonokkezelt hús stb…)
Ezen területen komoly tartalékaink vannak, de az ágazati szereplők hozzáállása is borzasztó szar.
Nagyon általánosítok, de szubjektív tapasztalatok miatt elfogult vagyok negatív irányba.