Ez az,ami tévedés.@krisssnek már irtam,hogy orosz oldalak kivesézik a tipust.Volt opció level 6 szintű védelemre,de a sűlya miatt elvetették.Csak egy asztali modellig jutott.
A raszputyica idején nem adott volna megfelelő mozgékonyságot a sztyeppén.És a puha szántásban se-ahogy szerintem a 35+ tonnájával a Boxer se fog virgonc lenni komoly terepen.
Kinetikailag 12,7milistöl véd körben,A hűtő,ami ennél a tipusnál elöl van,viszont 30milisig védett.
Viszont akna,ied,rpg védelme kategóriájában a legjobb.
Nem szenteltek figyelmet a hozzá tervezett fegyverzetnek sem.Ajánlották BMP-3 toronnyal,kipróbálásra került egy 30mils+ATGM,valamint egy orosz 57milis toronnyal.Egyik sem bozótnéger kergetésre való.
Végül egy új torony kifejlesztése mellet döntöttek,a búr-török Ansar képében.
Ez egy igen érdekes torony,bár a kitűzött célt,egy kéthevederes 57milis AU220M gá beépitését egyenlőre nem tudták megoldani.(ami azt illeti,ebben a méretkategóriában még maguk az oroszok sem tudták megoldani).30milis orosz gá van jelenleg benne.
Viszont egy igenfejlett tüzvezető rendszer van hozzá.A szenzortorony egy hőképalkotót,egy nappali/északai elektrooptikát-és egy AESA miniradart tartalmaz.Alkalmas légi és földi célok detektálására és azokra való tűzvezetésre.A rendszer automatikusan 5célt tud követni/becélozni,és parancsra leküzdeni.Hát,nem éppen bozotnéger kergetésre való teknyika....
Kharabaki harcok fényében,a fejlesztők nem gondolkodtak rosszul.Egy AHEAD képes gá(az orosz AU220M a svéd 3P lőszer másolatát használhatta volna) beépitésével,mint példul az RM/Mauser MK30-2,képes az önlégvédelemre,akár dronok ellen is.....Plusz a torony oldalaira IPTR inditók rakhatók
Ezek se nagyon kellenek bozótnéger kergetéshez.
Az Ansar toronyban ráadásul nagy a fejlesztési potenciál.A konstrukció messze nincs kihasználva.Pl az 57milis lőszerek tárolására szánt tér a toronykosárban jelenleg üres.Az egész konstrukció teherbirását az 57milis gá-hoz méretezték,tehát bőven elbirja a továbbfejlesztéseket.Példul el lehet gondolkodni egy mondjuk a zsidó Sámson torony mintájára való továbbfejlesztésröl.
(hogy a francba oldották meg egy ember nélküli toronyban az aknavető löszerspecifikus töltését???Aki tudja,felhomályosithatna)
A járgány megvalósult kialakitása torony nélkül 19tonna.Igy véd a 12,7milis ngp-k ellen,és van a nagyon jó akna/ied/rpg védelme.Viszont 28tonnás lehet az össztömege.9tonna van fegyverzet,felszerelés-és akár páncélzat erősitésére hagyva.Vagyis magában a járműben is van fejleszthetőségi potenciál.
Szóval messze nem lebecsülendő járgány.
Továbbá mostanában elterjedt talán a Lynx kapcsán valamiféle láncos fétis a fórumon.Meg általánosasan a mindent lefitymálás.
Búrok soha nem kisértek hk-t láncos lövésszállitóval-mert nem volt nekik.De ettől még tankcsatát vivtak.
Franciák kivontak minden láncos lövészszállitót.
Ami érdekes,hogy az IDF,ami alighanem a legtapasztaltabb a II.vh-ú óta,egyetlen csatában sem kisért hk-t ugynevezett IFV-vel,mert egész mostanáig nem volt nekik olyan.....
Ami azt illeti,ma is egy maréknyi Namer IFV mellett Namer APC,és kb 6000db M113 Zelda kiséri a Merkavákat.Jövőre kezdik meg a Zeldák cseréjét-a 8x8-as kerekes Eitan APC/IFV járgánnyal.....
Persze,az is lehet,hogy a zsidók hülyék,és fingjuk nincs a páncélos,meg semmilyen hadviselésről-de szerintem nagyon is van.
Végül vessünk számot azzal,hogy ténylegesen hol van a legnagyobb esélye a magyar katonának harcba kerülnie.Misszióban.Ott pedig nem a Lynx az ideális eszköz.Nagyon is egy Mbombe jellegű járgány való oda.(bár szerintem inkább a 6-os.Különben a Mbombe 4-6-8 családot alkot,alkatrészbázisuk 70+%-ka egyezik)
Viszont az istennek se úsznak.Amire szerintem hazai viszonylatban igenis szükséges képesség számunkra.(Patria XP/Hu változat)
Ugyanakkor ha lemondunk az úszóképességröl,nagyon is reális opció a tipus-igényeinkre igazitva.