1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

McDonell Douglas/Boeing F-15 Eagle

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jelenleg az F-35A Lot 11 utáni flyaway ára kb. fele annak, ami az F-15SA/SG csomag árban van. Az F-15SA és SG saccolt darabára 100M USD táján van a kiegészítő felszerelés nélkül, pl. Sniper TGP pod vagy HTS pod (bár F-15-ön olyat még nem láttam asszem).

  Igazából az sejlik fel, hogy egy podokkal teleaggatott F-15X a podok árával, hogy csak karcolja az F-35A integrált rendszereinek képességeit alulról többe kerül. A kevesebb tartalommal bíró F-15E drágábban repül, az új gépek ára magasabb.

  Ezen vezérfonál alapján tökmindegy, hogy ha odaveszne egy gép, akkor pusztán az anyagiakat nézve mennyibe fájna. Vonalvastagságnyi különbség van mondjuk egy F-15E, egy F-35A vagy Navy részéről Super Hornettel CAS-olni. Még az agyonsztárolt A-10C is bőven 15k USD/óra felett repül és volt, hogy a 20k-t karcolgatta, ami pontosan az F-16C-nél szerepel a linkel Excel táblázatban. Csak az F-16C utazósebessége úgy min. kétszer nagyobb. Tehát azonos reakció időhöz kevesebb gép és repóra is elég. Szóval azzal érvelni, hogy az A-10C olcsóbb mondjuk úgy, elég muris próbálkozás.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az USAF olcsóbban fogja kapni mint Szaud-Arábia vagy Szingapúr.
   
 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Reklám, házasságszédelgők kíméljenek! :D


   
  fishbed likes this.
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  An arra gondoltam anno a cikk olvasása után, hogy lassan tényleg jobban járhatnának új F-22-esek gyártásával.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Erre gyak nincs esely. A hangzatos szólamokkal ellentetben nem oriztek meg mindent. Az egyik konzervált kontener felnyitáskor tokures volt. Az f119 hajtóművet mar nem gyartjak
   
  fishbed likes this.
 6. misinator

  misinator Well-Known Member

  Olyan deja vu érzésem van...Megvan! Magyar Néphadsereg 89'-90' táján, egynémely század technikai felszerelése...:confused:
   
  borisz and molnibalage like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ilyenkor sírjunk, vagy nevessünk, hogy kb. bárhol megtörténhet ez?
   
 8. misinator

  misinator Well-Known Member

  No igen.
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Logikus gondolatok, tuti van alapja. Engem már csak az érdekel, mi a motivációja a lehetséges Izraeli Sas beszerzésének, mikor ők az egyetlenek, akik software ellenőrzés nélkül is megkapták a 35 öst. Nálunk kisebb az esélye annak, hogy US belpolitikai okok vannak mögötte, ellenben élesben használják mindkettőt már egy ideje. Miért a nagyobb, drágább, drágábban üzemeltethető Sas, aminek semmi előnye? Ez a jó kérdés.
   
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Erre már korábban megvolt az izraeli magyarázat. Nekik az F-15 legalább olyan alapgép, mint az F-16-os, míg az F-35I egy másik kategória.
  Amikor további F-15E (I) variánsok beszerzése merül fel Izraelben, akkor nem a méregdrága és csak két százados mennyiségben rendszeresítendő F-15I Raam gépek multiplikálásáról van szó, hanem a teljes izraeli F-15-ös flotta megújításáról. A régi gépket ugyanis leállítanák, de az együléses F-15C-ket (melyeket idáig is multirole gépként használták) és a szintén sokoldalúként használt F-15D-ket egyaránt a jelenlegi legmodernebb és nyilván kétüléses, valódi multirole F-15-ös verzióval váltanák le.
   
  fishbed and Pocok75 like this.
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Annyira nem meglepetés...
  2016 óta szó van róla. (Ld.u.ez a fórum 216 majus)
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem nem logikus lépésnek tűnik az, ha drágább drágábban fenntartható két személyes gépet akár valaki üzemben tartani/flottát megújítani ha nem ad komoly pluszt az újabb stealth géppel szemben. Itt meg többen lekommentálták, hogy mindenben jobb a 35.
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Hát mindenben azért nem jobb az F-35, a Sas-nak a harcászati hatósugara fegyverzettől függően min. 1,5-2-szeres az F-35-höz képest, meg hát többet is tud elcipelni. Izraelnek nyilván számít ez, így ha a régi gépeiket "szétrepülik" nem akarnak lemondani a nagy hatótávról.
   
  Pocok75 likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a helyzet.

  Hóóóóóóóó...
  Ezt mégis miből tetszett leszűrni? Dolgozzunk számokkal...

  Közeli rokon, F-15C CFT-vel, 4xAIM-7, 2xMk-84 és csak CL pótos a IV. oszlop.
  Ezzel jön ki 836 tfm HI-HI profilban. A HI-HI a climb adatokból látszik a táblázatban.

  Ok, hogy ma már AIM-120 van kisebb légellenállással és CL helyett két szárnypótos a jellemző (CL pótos valamiért ritkán visz F-15E), de ez alapnak jó.
  Legyen mondjuk 4 db 2000 lb vagy 8-16 db SDB. Ennyit bizony elvisz külső és belsző függesztéssel az F-35A is és mellette még két pótost. Az F-15E-n meg van Sniper TGP is...

  A számok alapján nemhogy 1,5-2-szeres hatósugár nem jön ki, de inkább azonos kategória a kettő. Mindez úgy, hogy nincs HTS pod az F-15E-n, amihez hasonló képessége van az F-35A-nak integrálva, ahogy TGP-ja is integrált.
   
  fishbed likes this.
 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  F110GE129C hajtóműves szaúdi F-15SA és egy impozáns átstart.

   
  fishbed likes this.
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Itt pedig minden meg van magyarázva szépen:

   
  molnibalage likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • A F-15C Golden Eagle 2025-ban kikopik? Ez nekem új. Az újjáépített gépek miért is kopnak ki?
  • ASF konfigban egy mai F-15C tud 8 db AAM-et és passz. Nem stealth. Namármost egy F-35A 1-1 db kettős indítóval elviszi ezt a mennyiséget sőt akár még 2xAIM-9X-e bónuszban, ha erre van igény. Nem stealth az F-35A ilyenkor? És az miért baj, amikor az F-15 sem az soha?
  Most persze lehet jönni, hogy akkor mennyit visz el CGI-n eszement légellenállással az F-15X, de én ezt valahogy nem tudom komolyan venni.

  Igen kérem, ez "meg van magyarázva". Csak nem nekem...
   
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Naugye. Ez a politika és a biznisz találkozása.
   
  fishbed likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A furcsa nekem az, ahogy ehhez képest Zord mégis beveszi ezt a magyarázom a bizonyítványomat. Pedig annyira kilóg a lóláb, hogy az már nekem fáj...
  Én, aki állítólag jenki fan és seggnyaló vagyok. Ehhez képest fogom a fejem, hogy "mi ez, mi ez, mi ez...?"

  El tudom fogadni, hogy ilyen a védelmi ipar - az orosz is ilyen - de hogy valaki műszaki vonalon kihandabandázza ezt, az nekem kicsit már mélyütés a javából.
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása