Osidok ota Renk hajtas van minden Merkavaban, talan a legelsoben volt amerikai.
Mi ez az értetlenkedés ? Tagadtam volna, hogy a Merkava 2 / 3 / 4-es RENK-es ? A kissé öreg, és kivont / leállított Merkava 1-es összelegózásával kezdtük, annál még nem voltak Német részegységek.
Nem veletlenul hasznalnak smoothbore lovegeket, nem veletlenul hasznalja mindenki a RM lovegeit, az Abramset is beleertve.
Nem a huzagolt / simacsövűségen van a hitvita, meg nem is az űrméretnövelésen, hanem az egyéb tényezőkben. Abban az USA is egyetértett, 120-as, simacsövű lesz az Abrams, és a 105-ös Abrams az csak azért lett, mert valamit gyorsan fel kellett mutatni a tábornok és tisztükuraknak, meg politikusoknak a bemutató ünnepségre.
A probléma ott kezdődött, hogy az Amik szegényített urános 120-ast szerettek volna, de a Németek meg görcsös, eszetlen ellenkezésbe kezdtek, bevágták az atomellenes hisztit, meg a 120 milis DU lőszert nem lehetett csak úgy 5 perc alatt összedobni, így a közös program különvált: ideiglenes megoldásként volt a 105-ös, de DU M774 / M833 / M900-as, simán hozta, sőt jobb is volt, mint a WHA 120-asok teljesítménye, de elérték fejleszthetőségük végét, meg 5 - 7 év alatt sikerült stabilan, garantáltan működő DU 120-ast megalkotni.
A lövegcső testében közös az Rh-120-as és az M256-os. De a többi összetevőben szétváltak. És a többi, az MG251, nemhogy a CN-120-26-os meg önálló, nemzeti, hazai dizájnok, annyi kikötéssel, hogy NATO standardok legyenek, csakis a lőszer tüzelése miatt.
Az IMI 120 egy lemasolt RM L44 - ezzel vitatkozhatsz, meg a zsidok valtig allithatjak, hogy aaa, csak veletlen, de ettol meg teny marad
Mitől lenne tény ? Forrást kérek rá.
Nem voltam harckocsizo, biztos lesz, aki elmagyarazza, miert koltseges es maceras az ilyesmi nullarol valo kiegereszese, @ozymandias pl szerintem el tudja mondani, miert komplikaltak ezek az ontvenyek, milyen sokaig tartana nullarol eljutni oda metallurgyben, ahol a nemetek, meg mondjuk az amerikaiak, netan ma mar a koreaiak is jarnak.
Nem csak a harckocsi lövegét költséges, macerás fémkohászatilag összerakni, hanem teknőt és tornyot is kell megcsinálni normálisan, mert megesik, hogy a tesztlövészeten lőnek egyet rá, és szétesik az egész, felnyílnak a hegesztéseik, pedig "kicsike" az erőhatás, mint ahogy másoknál is láttam, vagy normálisan kikísérletezett és standardizált állja a strapát, szétlyuggatást és sorozatgyártásba vihető.
A Merkava az nem elfajzott Centurion klón, hanem önálló modell, licenc nélkül lemásolt részegységekkel kiegészítve, de érdekelte a Briteket, hogy mit csinálnak a Centurionokkal és egységeikkel, amikor ők vadiúj Chief-ben utaznak ? Abszolút nem.
A Merkavánál nyílt / feloldott titok, hogy a hozzá szükséges vasat / acélt az apartheid Dél-Afrikától szerezték be, és cserébe nekik is eladták volna, csak kicsit borsos áron, meg épp akkor volt rendszerváltás náluk.
Ennek kb 1996-ban volt talan relevanciaja, ma a top-attack raketak eseten zero, a fejlett hk lovedekekrol mar nem is beszelve.
Az Abrams / Merkava ellen harcolók, pl. a Hezbollah mikor és hol jutnának és használnának Top Attack rakétákat ?
Az Abrams-nél csak tesztbázisi jegyzőkönyvek vannak, de arra jutottak, hogy ha a lőszerrekesze ajtaja zárva van, csak 10 - 15 % az esélye, hogy nem véd az átütött lövedék ellen, és ha meg nyitva van, akkor meg valóban garantált a halálozás.
Mindekozben egy papirgyenge vicc maradt a a Merkava, egy gurulo koporso; amugy egy hk lovedek nemcsak szetvagta a motort, sehova nem ment utana a hk, de meg fel is robbantotta az egeszet, kvazi repeszhalomma valtoztatva a felrobbanot motort, daralt hust csinalva a crewbol...
A Merkavát Hull Down használják, meg álcahálózzák, úgy pont ő venné előbb észre a fenyegetést, nem pedig őt próbálnák keresztüllőni a földfalon / homokbuckán át.
A Leoparde messze erthetobb, mint a Merkavae
A Merkavát számtalanszor lőtték ki, az orrmotor lángra kapott, a sofőr meghalt, de a toronyban levők ki tudtak mászni. És a gépet is haza tudták vontatni / vinni és megmenteni belőle azt, amit lehetett. A Merkava érthető volt, hogy a Patton semmi előrelépést nem mutatott, és a Centurion is elavult és sebezhető dizájnúnak bizonyult. És most is meg tudja állni a helyét, és kedvelem, úgy, hogy gyengeségeit belátom, de megértem.
az legalabb muszakilag es technologiailag is a legfejlettebb hk.
Régebben láttam egy szokásos Top 10 tankos műsort, még kezdő / érdeklődő / laikus koromban, de emlékszem, a Merkaván harckocsizó nő nyíltan kimondta, akárki akármit mond, szerinte a Merkava a kategória legjobbja. Ismered a mondást: minden zenész a maga hangszerét dícséri
És a többi is így van a modelljével. Én meg kedvfüggően az Abrams / Leclerc / Black Eagle között válogatnék.