Ami kb. 500 évnél régebbi az valóban ugyanolyan "visszavetítés", mint amit a hőmérséklet esetében kifogásolok. A Dalton minimum viszont jól dokumentált már, és összehasonlíthatatlanul megbízhatóbb adatsor, mint a XIX. sz. elejei FELTÉTELEZETT globális átlaghőmérsékleté! Ami utóbbi, legyünk őszinték, jobbára önkényes találgatás!
A klíma melegedésnél azt azért vedd figyelembe, hogy egy rakás gleccser irdatlan mennyiségű jeget vesztett, sok teljesen eltűnt. Ezeket mind hozzá kell számolni a jég össztömeghez, ugyan is a sarkokon kívül a világ magas-hegyeiben tárolt jég mennyisége jelentősen megcsappant, ami világosan mutatja a melegedés folyamatát.
A jég tömegénél nem csak a tömeg számít, hanem a jég átlaghőmérséklete. A jég rengeteg energiát képes elnyelni és tárolni a lehűlésével. Sajnos ennek a jég hőmérsékleténekátlaghőmérsékletének melkedése is mutatja, a plusz melegedést előidéző energia többletet.
Ezen kívül a hónak és a jégnek van egy olyan hülye tulajdonsága, hogy a folyékonyból szilárdba és vice-verza halmazállapot változás során rengeteg hőenergiát használ fel. Ergo ebből következik egyrészt, hogy a jégvesztés folyamata csak lassan zajlik rengeteg igényelt hőenergia miatt (tehát addig stabilizálja a hőmérsékletét az olvadási ponton, míg közben csak lassan veszít tömeget), viszont az újbóli jég keletkezés ezekből az okokból fakadóan szintén lassú és energiazabáló folyamat.
Egyrészt ezért írtam korábban, hogy a jelentős jégvesztés sarokpontja lesz a melegedésnek, másrészt globálisan ezzel együtt jelentősen fog csökkenni a föld hőenergia visszaverési faktora, és ez a két jelenség erősíti egymást.
Ezért a jelenlegi melegedési állapot csalóka, ugyan is az olvadási hő még hatalmas mértékben stabilizálja a hőmérsékletet. Ez a stabilizáló arány a jégvesztéssel viszont kezd egyre csökkenni. Van még sok jég ? Persze, a sarkokon. De csökken a hőmérséklete, ami mutatja a bajt. Másrészt a magas-hegyekben az elmúlt 100 évben száz-köbkilóméterekben mérhető az elvesztett jég mennyisége, ami nagyon is jól mutatja a folyamatot, hogy zajlik a melegedés. Elég csak az Alpok gleccsereinek zsugorodását nézni, 1 ofamihez bőségesen áll rendelkezésre megbízható lejegyzett adat. Nem szükséges hőmérsékleti adatsor sem, hiszen az elolvadt jégmennyiség CSAK a melegedésből származhat. Hacsak nem az ufok voltak...
Helyt adok sok észrevételednek a témában, de azért ha kicsit beleásod magad a témába jól kézzelfoghatóan bebizonyosodik, hogy a klíma folyamatosan (átlagban !!!!) melegszik, kár ezt tagadni. Itt a lényeg (és a vita) a részletekben van, hogy mi mekkora hatással szól ebbe bele. A Leyen és bandája által tolt "megmentjük a földet" egy kamu, egy hatalmas mese !!! Kb. A nagy mesemondó Andrsen szintjén vannak. Ezekkel a humbukokkal mint az elektromos autók nem fognak semmit segíteni, ráadásul nincs is hozzá a világon elég ritkaföldfém. Nem hogy a világnak, de még európának sem !!!! Ezt már kismilliószor leírtam dokumentáltam tényekkel. Nagyobb durranás kell ide, ha valaki fékezni netán-tán megállítani szeretné a klíma melegedését. Mint írtam (sokszor) a módszer és a technológia adott hozzá, de az emberiség tényező AZ NEM !
Az teljesen egyértelmű a számomra, hogy komoly környezetvédelmi intézkedéseket kell hozni a földön, de nem úgy ahogy ezt ők előadják. Évtizedekig hazudtak pld. az újrafeldolgozásról, miközben a harmadik világba exportálták a hulladékot ??? Minden környezetromboló technológiát is áthelyeztek a szerencsétlenekhez ??? És rezzenéstelen arccal hazudoztak FOLYAMATOSAN a környezetvédelemről ???? NEM hiszem el egyetlen szavukat sem !!! SŐŐŐT AZT SEM HISZEM EL AMIT KÉRDEZNEK !!!
Ez van kéremszépen. Ezeket lehet nekem elhinni vagy nem, egyéni ízlés kérdése, de az a valóságon semmit nem fog változtatni.
Szívesen meghallgatok elolvasok másokat, más véleményeket, de eddig még nem tudott senki meggyőzni hogy én tudnám rosszul a klímaváltozást. Mint írtam többször én csak a melegedést okozó összetevők kérdésében és a hogy ebben melyik milyen súlyozott arányban vesz részt vizsgálom a kérdést. Ebben ugye a kiindulás alapja is vita tárgya, tehát hogy mekkora az embertől TELJESEN FÜGGETLEN természetes klímaváltozás, mert egyáltalán NEM mindegy, mihez képest nullázzuk a koordináta rendszerünket. (tehát mit veszünk relatív nullának, az emberi befolyásolás nélküli természetes alapnak)