Noha én ehhez az egészhez hülye vagyok, de nekem inkább úgy tűnik ez az egész globális felmelegedés olyan az embereknek, mint mikor megdöbbennek azon hogy az állatok bemerészkednek a városokban újabban, hát de mégis hova menjenek szerencsétlenek mikor az emberek beépítették az életterüket, ők pont ott vannak ahol mindig voltak, a város ment el hozzájuk.Szerintem e fölött átsiklottatok pedig föl vet számos kérdést:
1. A képen én úgy látom, hogy volt már a mostaninál melegebb időszak még emberi civilizációs távon nézve is.
Gondolom nem egy ókori ipari forradalom okozta
2. Az emberi civilizációs csúcspontok mindig a melegebb periódusokban vannak.
3. A bronzkori "klíma optimum" +2,5 fok a nullához képest. Az akkor optimális volt most meg nem?
Ez is egy érdekes kép:
Egy jó Milankovics ciklus?
Az emberiség egy soha korábban nem látott tudományos fejlődést produkált le az elmúlt rövid időszakban, ami civilizációs mértékben is rövid, de a föld korához képest értelmezhetetlen. Egyszerűen annyit fejlődtünk ezalatt a rövid idő alatt hogy most ahogy a klíma változik sokakat érint negatívan, ez megvolt az emberiség történelmében mindig, csak most hogy az emberi civilizáció arra a szintre emelkedett amikor a legközelebb van egy globális tudathoz és soha nem látott mértékben uralja a földet, szembetűnőbb, mint mikor egy folyó vízhozama 2000 éve lecsökkent és az addig virágzó folyóvölgyi civilizáció egyszerűen szétesett, nem érintette a távolabbi civilizációkat ma ez már nem így van.
Egy dolog biztos, ha nem mi okozzuk akkor teljesen mindegy mit teszünk, nincs képességünk a megállítására, legfeljebb alkalmazkodhatunk és fogunk is, ha pedig mi okozzuk akkor se fogjuk megállítani hanem majd a hatás amit kiváltottunk fog megállítani minket.