Jó hogy visszatértél...Komolyan? Nahát, egy szikes tó kiszárad? "A szikes tavak életciklusához ugyan hozzátartozik a nyári kiszáradás...". [forrás]
Kakasszék! szék=szik [Hány ilyen földrajzi elnevezésünk van... biztos tök véletlen.]
Cikkben hol szerepel ez a nem elhanyagolható tény? Sehol?
Egy olyan területen számon kérni az aszályt, amely [Tisza-Maros-Körös Köze] nem elhanyagolható méretű területének kvázi legnagyobb víz"folyása" is a Szára-ér nevet viseli. Hááát, minimum elgondolkodtató.
[Persze nem jó, a mai ember nehezebben viseli, gazdasági károk, meg persze egy folyamat része is lehet a ciklikusság gyakorisága... de azon meglepődni, hogy egy sziki tó van, hogy kiszárad augusztus végére... nem tudom hova tenni kategória.]
Talán csak én nem láttam a cikkben olyanokat, hogy az erdélyi, felvidéki, osztrák duzzasztókról esne szó? Valahogy talán kevésbé elő vett téma, hisz már bonyolultabb gondoatmenet, vagy talán csak nem lehet egy kis árnyékbokzoni, hogy erről is a 'mélymucsai' mindenkori Magyar Állam tehet? Nem tudom.
De ha azt a gondolatmenetet követjük, hogy vízRENDSZERben kell gondolkodni; hogy ha a duzzatsztók káros hatással vannak a rendszer működésére akkor... ha a Tisza-tó káros hatású, akkor a Kárpátokban levő kisebb-nagyobb duzzasztóművekkel mi is a helyzet? Ez valamiért nem elő vett téma. Ha nincs, miért nincs, hol a rendszerben gondolkodás, hol a valós okok és megoldás keresésének szándéka?
Csak érdekességképpen:
Tisza-tó:
" megközelítőleg 127,2 millió köbméterre – nőtt a Tisza-tóba betározott víz mennyisége." [forrás]
"A tározó jelenlegi térfogata 253 millió m3, melyből 132 millió m3 hasznosítható." [forrás]
Nézzünk találomra pár víztárolót a Kárpátokban, a wikipédiából:
Bélesi-víztározó "225 millió köbméter víz tárolására képes."
Vidra-tó "térfogata 340 millió köbméter"
Szurdok-tó "51 millió köbméteres víztömeg"
Árvai-víztározó: 0,35 km3
Szentmáriai-víztározó: 0,36 km3
[adatokwikipeiás szócikkekból]
Ha csak a képeket nézzük, kb. ugyan ezt lehet látni korábbi felvételeken is, pl.: 2012. aug 30; 2013-ban, 2017-ben, stb.
Szóval ezt az "egy nyár alatt..." kifejezést elég sok sebből vérző kijelentésnek érzem, még a képek alapján is, meg úgy összességében.
Rácz Lajos egyik youtube-s előadásában elhangzik [nem keresem elő most pontos hivatkozásként], hogy igazából nagyon sok föld csak pénzügyi-machinációk végett került ármentesítésre. [röviden: az állam finanszírozta a föld értékének növekedését az ármentesítéssel] Főleg ezek és az általános túlteljesítés okozott sok probémát rövidtávú előnyökért [pl.: hajózhatóság].
_____
Mellesleg mindenkinek ajánlom, akit érdekel a téma: a fent említett Rácz Lajos videóin túl az általa fordított Klíma és társadalom Európában - Az utolsó ezer év című könyvet.
______
És milyen arányban lesznek használva a természetes vizek és milyen arányban a szürke víz?
[Még vízpótlási szakanyagban is találkoztam a kommunális tisztított víz használatával más területen, ami tudtommal ezen gyáraknál is nem feltétlen kis mértékben hasznosítandóak. Fúj gyárak, fúj akkugyárak, de nem biztos, hogy elsősorban ezért.]
Tőlem kapsz egy röhögést: [Szívből jön, nem bérből. De elsősorban a gondolatmenet primitívsége végett, nem lényednek szólóan, ennél értékesebbnek tartalak. Bocs. Egyszerűen ez most nagyon gyenge Tőled. Részigazság. Túlpolitizáltság -még az is egybites szinten, holott azért nézzük már meg, hogy honnan ered és kik hajszolják/ták az elektromos autózást, elektromobilitást. Vagy, hogy is lett ez kigondolva, hogy honnan lesz akku, meg delej, meg ilyesmik amik szükségesek hozzá.]
Sokat gondolkodtam már azon az elméleti kérdésen, hogy valójában mennyire kell EU-s mezőgazdaság. Mert oké, én azt mondom, hogy kell, sőt csinálgatom is magam szerény mértékében, de összességében ha belegondolunk, hogy ha valóban szükség lenne rá, akkor nem egy ilyen Patyomkin mezőgazdaság lenne, ami nagy vonalakban azért működik, mert jön rá a támogatás, a segély meg az adókedvezmények. Történelmileg el van szarva az egész EU szintű mezőgazdasági és vidékfejlesztési struktúra, benne a hazai is.
Elszaporodtak errefelé a mélyenszántó, filózófikus, Ficus Elastica nevelő agrognómusok, könyv és ruhamolyszaporítók...