MiG-29 / MiG-35 Fulcrum (Mikojan-Gurjevics)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Annyi hogy kínának mint fejlesztenek is meg van a joga gyártani forgalmazni (nem kizárólagos license eladás volt) de a kínaiak által ajánlott gépek más felszereltseguek mint a pali gépek on

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 125
86 024
113
Pont eről van szó hogy vehették volna a pakik ezeket is, nekik mégis a JF-17 kellett, amit a kínaiak nem is rendszeresítettek.
A JF-17-ben van Pakisztáni fejlesztés ezért rendszeresítették ők.Lényegében Kína nekik fejlesztette ki a gépet.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 857
67 412
113
Törölték a néhány napja felbukkant rejtélyes MiG fotóját az összes orosz internetes oldalról
http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?tdate=2016-12-16&ttitle=Törölték_a_néhány_napja_felbukkant_rejtélyes_MiG_fotóját_az_összes_orosz_internetes_oldalról

2019-ben mi értelme egy újabb 4 gen gép rendszerebe állítása?:confused:

Megint ez a vektorálós téma. NINCS napirenden a KLIVT fúvócsövek sorozatgyártása, nincs tervben TVC (OVT) MiG-29-es vairáns.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113
A cikkben sok a butaság nem is kicsit!

'1 A MiG-35-ös a vektorálható hajtóművének köszönhetően szupermanőverező

Jó legyen vektorálható és akkor mivan? Ezek nem halottak még a JHMCS aim-9x párosról?

2"és ami ennél sokkal fontosabb, olyan célzókonténert is kap, aminek segítségével jelentősen növekedhet majd a földi célok felderítési távolsága, illetve egyszerűbbé (és pontosabbá) válik azok leküzdése."

Nem kicsit vicces mert egy célzókonténert miden gépre lehet integrálni lényegében a szu-30sm és as szu-35 gépeket kéne elsőzőr ellátni vele:confused:

3 Nagy gondot fordítottak a gép önvédelmi képességének a javítására is, melyet rakéta-közeledést jelző szenzorok, illetve elektronikus zavarórendszer beépítésével oldottak meg.

Ilyenek nincsenek a szu-30/35 gépeken?

• Tetszik
Reactions: wolfram

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 604
7 973
113
202211.jpg

Nem értem én ezeket az oroszokat, hogyan merik UB blokk nélkül reptetni a csúnya gépeket? :rolleyes:

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
202211.jpg

Nem értem én ezeket az oroszokat, hogyan merik UB blokk nélkül reptetni a csúnya gépeket? :rolleyes:
Más nem jutott eszedbe a képről? :)
A jobboldali gépen (#21) nem azonos üzemmódban dolgozik a két hajtómű, a jobb hajtómű áll vagy legalábbis alapgázon van, teljesen nyitva vannak rajta a GSF-rdőnyök.

• Tetszik
Reactions: fishbed

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 604
7 973
113
Más nem jutott eszedbe a képről? :)
A jobboldali gépen (#21) nem azonos üzemmódban dolgozik a két hajtómű, a jobb hajtómű áll vagy legalábbis alapgázon van, teljesen nyitva vannak rajta a GSF-rdőnyök.
Nem mertem szóvá tenni, mert valaki biztos közölte volna, hogy azért ilyen mert így lemanőverezi az F-35 -öst :)

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113
Egyáltalán honnan is lehetne tudni hogy le van manőverezve egy olyan gép - ami láthatatlan?!! :)

Még hogy láthatatlan(radarok számára) De közelharcban sem kéne sokat mozogni hogy lekapja a mig-35-ket

0:45 -től figyeld! na kb úgy indítanák a "szupermanőverező" orosz gépekre a rakétát a és ehez nem kell f-35-ös sem.

Az oroszok a légerő terén valahol a jneki 80 években vannak még mindig :confused:

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113
Bocsi video lemaradt

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 125
86 024
113
Azt írta a HVG,hogy érthetetlen módon eltűnt az orosz oldalakról a MIG-35 valami érthetetlen módon.Van aki többet tud ennél?

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 901
61 801
113
Még hogy láthatatlan(radarok számára) De közelharcban sem kéne sokat mozogni hogy lekapja a mig-35-ket

0:45 -től figyeld! na kb úgy indítanák a "szupermanőverező" orosz gépekre a rakétát a és ehez nem kell f-35-ös sem.

Az oroszok a légerő terén valahol a jneki 80 években vannak még mindig :confused:

Milyen gyors ez a dròn?
Rendelkezik csalival vagy màs zavarò rendszerrel?
Manöverezett a dròn?
Ne adj Isten, lött a dròn egy rakétàt az F-16-ra?
Gyakorlatnak èrdekes, de ebböl messzebre menö következtetéseket nem lehet levonni.
Ettöl még igazad lehet, csak ez a film nem alkalmas az àllitàs bizonyitàsàra.:)

M

molnibalage

Guest
Milyen gyors ez a dròn?
Rendelkezik csalival vagy màs zavarò rendszerrel?
Manöverezett a dròn?
Ne adj Isten, lött a dròn egy rakétàt az F-16-ra?
Gyakorlatnak èrdekes, de ebböl messzebre menö következtetéseket nem lehet levonni.
Ettöl még igazad lehet, csak ez a film nem alkalmas az àllitàs bizonyitàsàra.:)

• Egy 60G-s TVC rakéta ellen nincs az a repülő cél, ami érdemi manőverre lenne képes. Erről volt már szó...
  • Tegyül fel, hogy van ilyen. Honnan tudná, hogy merre és mikor kell? Mert az AIM-9X harcászati értelemben füstmentes. 100-200 méternél távolabbról még égháttérben sem látszik.
  • A rakéta a passzív szakaszban is cirka 25G-re képes, az AIM-9L/M 35G-re is jó volt, de az AIM-9X-nél a vezérsíkok kisebbek. Viszont sokkal kevésbé lassul és ugyebár nuku füst. Lövésed nincs, hogy mikor kell manőverezni. Az LoAL képessége a rakétának valójában nem a hátrafelé indítás miatt fontos. Semi-BVR rakétát tudsz csinálni belőle, mert a kisebb légellenállás miatt annyival nagyobb a HMZ-je.
  • Az, hogy a drón visszalő vagy sem, az semmit sem változat azon, hogy a rakéta kinematikai képességei miatt a TVC-t a hajadra kenheted. Valójában a TVC már az AIM-9M ellen sem ér soha, ha a rakéta indítási paramétereken belül volt. Anno ezt vagy 20 oldalon keresztül magyarázta blaze meg én is, de láthatólag nagyon sokan nem értették meg.
  • Az AIM-9X-nek képalkotós szenzora van. Jelenleg DIRCM-en kívül semmi sem képes elvileg zavarni, minden infracsalit körberöhög, mert pixelenként képes intenzitás változást mérni. Esetleg elolvashatnád Hpasp által összerakott EO / IR anyagot vagy várd meg a HT összefoglalót, ha nem tudsz eléggé angoulul. http://www.mediafire.com/file/nq6i1ja0ds9gqi4/Histoy+of+the+Electro-Optical+Guided+Missiles.pdf
  • A videón látható manőverező képesség és a kb. 20-szor linkelt AIM-9X HOBS tesztek kimutatják azt, hogy hajadra kenheted a "szupermanőverező képességet" - ami aboszlút értékben semmi pluszt nem ad, erről is volt már szó... - és a rakéta képes arra, amiről szó van.

• Tetszik
Reactions: wolfram and Roni

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 125
86 024
113
Mi a helyzet akkor ha nem látja a célt?Az orosz infracsapdák nagyon füstölnek,ez lehet gyógyír a képalkotásra?

M

molnibalage

Guest
Mi a helyzet akkor ha nem látja a célt?Az orosz infracsapdák nagyon füstölnek,ez lehet gyógyír a képalkotásra?
Az sem nagyon érdekli már. A füst formája és IR spektruma teljesen más. A füst eltűnése után rálockol a rakéta a célra újra. Egy LoaL-os rakétánál ez nem kunsz sőt, ez már előtta is tudta. Nem a '70-es évek FM és AM rakéta korszakban élünk... Még nagyon elméleti esetben is ehhez olyan precíz időzítés kéne, hogy nem tudod megcsinálni főleg akkor nem, ha szemből vagy oldalról jön a rakéta... Akkor de dobálhatsz bármit, a füst mögötted lesz...

• Tetszik

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 901
61 801
113
  • Egy 60G-s TVC rakéta ellen nincs az a repülő cél, ami érdemi manőverre lenne képes. Erről volt már szó...
  • Tegyül fel, hogy van ilyen. Honnan tudná, hogy merre és mikor kell? Mert az AIM-9X harcászati értelemben füstmentes. 100-200 méternél távolabbról még égháttérben sem látszik.
  • A rakéta a passzív szakaszban is cirka 25G-re képes, az AIM-9L/M 35G-re is jó volt, de az AIM-9X-nél a vezérsíkok kisebbek. Viszont sokkal kevésbé lassul és ugyebár nuku füst. Lövésed nincs, hogy mikor kell manőverezni. Az LoAL képessége a rakétának valójában nem a hátrafelé indítás miatt fontos. Semi-BVR rakétát tudsz csinálni belőle, mert a kisebb légellenállás miatt annyival nagyobb a HMZ-je.
  • Az, hogy a drón visszalő vagy sem, az semmit sem változat azon, hogy a rakéta kinematikai képességei miatt a TVC-t a hajadra kenheted. Valójában a TVC már az AIM-9M ellen sem ér soha, ha a rakéta indítási paramétereken belül volt. Anno ezt vagy 20 oldalon keresztül magyarázta blaze meg én is, de láthatólag nagyon sokan nem értették meg.
  • Az AIM-9X-nek képalkotós szenzora van. Jelenleg DIRCM-en kívül semmi sem képes elvileg zavarni, minden infracsalit körberöhög, mert pixelenként képes intenzitás változást mérni. Esetleg elolvashatnád Hpasp által összerakott EO / IR anyagot vagy várd meg a HT összefoglalót, ha nem tudsz eléggé angoulul. http://www.mediafire.com/file/nq6i1ja0ds9gqi4/Histoy+of+the+Electro-Optical+Guided+Missiles.pdf
  • A videón látható manőverező képesség és a kb. 20-szor linkelt AIM-9X HOBS tesztek kimutatják azt, hogy hajadra kenheted a "szupermanőverező képességet" - ami aboszlút értékben semmi pluszt nem ad, erről is volt már szó... - és a rakéta képes arra, amiről szó van.
Köszi a kimeritö vàlaszt, de föleg, hogy nem személyeskedtél kivételesen. Làtszik karäcson jòtékony hatàsa :):)
Egy szòt nem mondtam tvc-röl. Eszembe se jutott. Nem is vontam kètségbe az elhangzottakat feljebb. ( Nem is merném... :)
Csak a filmet kommentàltam, ahol egy kis propelleres drònocska gyanutlanul repül szepen lassan egyenesen. Ennyi.
A mondanivalòm lényege az utolsò mondat, ami most is èrvényes szerintem.

M

molnibalage

Guest
Köszi a kimeritö vàlaszt, de föleg, hogy nem személyeskedtél kivételesen. Làtszik karäcson jòtékony hatàsa :):)
Egy szòt nem mondtam tvc-röl. Eszembe se jutott. Nem is vontam kètségbe az elhangzottakat feljebb. ( Nem is merném... :)
Csak a filmet kommentàltam, ahol egy kis propelleres drònocska gyanutlanul repül szepen lassan egyenesen. Ennyi.
A mondanivalòm lényege az utolsò mondat, ami most is èrvényes szerintem.
Az sem számít, ha a dórn egyenesen repül. Ebből nekem az jö le, hogy a kinematikai problémákat nem érted meg...

A relatív elmozdulás számít és az, hogy a rakétának mit kell tenni ennek leküzdésére. Ha rövid idő alatt kell nagyon gyorsan ÉS szűken fordulni, az a nehéz. Ez akkor is lehet, ha az célpont akár egyhelyben lebeg, de mondjuk 500 méterrel M1.0 táján süvít el mellette az F-16 és 80 fokos HOBS-nál indít. Nini, hát nem ezt láttad a videó? Hát de...

• Tetszik