MiG-29 / MiG-35 Fulcrum (Mikojan-Gurjevics)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Oszt , hogyan ? Mennyi egy tűzcsapás 20 sec ? Mennyi idő alatt pucol el onnan még 20sec és mindezt sima uragan vagy szmercs szalvóba rejtve ! Biztosan van tüzérségi radarjuk , használják is , lőttek is ki amcsi rakéta vetőket ! Tehát van kb 40 sec-ük arra , hogy észleljék , bemérjék , irányozzák és célba érjen a saját lövedékük ! Elég kicsi az ablak amiben üzemelniük kell ! Azért 70 km-re lévő mobil egységre elég nehéz hagyományos tüzet vezetni ! A drónok vagy az őszi sár majd megoldja a gondot addig is buzira keresik magukat a hülye nyugatiakon !
Én ndjam meg neked?
Tűzcsapást indít a HIMARS.
Az orosz radar beméri.
Anéküüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüül hogy ember látmá, megjelenik a kordináta a Tornado-Sz, vagy a tíz km magasan kerengő Szuhoj műszerfalán. Ellencsapás indul.
Az amerikaiak így csinálnák, és gyakran sikerülne nekik.
Namost mutogatás szintjén az oroszoknak mindenük megvan hozzá.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Én ndjam meg neked?
Tűzcsapást indít a HIMARS.
Az orosz radar beméri.
Anéküüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüül hogy ember látmá, megjelenik a kordináta a Tornado-Sz, vagy a tíz km magasan kerengő Szuhoj műszerfalán. Ellencsapás indul.
Az amerikaiak így csinálnák, és gyakran sikerülne nekik.
Namost mutogatás szintjén az oroszoknak mindenük megvan hozzá.
Van nekik.Több tipus is.
7ee21bfee062266151770b3ba8a19b9c.jpg

ahogy Armatájuk is.
 
  • Tetszik
Reactions: G__G and Capslock27

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Jut eszembe,tüzérségi radarok támadhatók HARM rakettával?
Jó gondolat, jó eséllyel ez lesz a megfejtés.
Elég jelentős része a konfliktusnak a felölrő jellegű tüzérségi párbaj. Ha HARM -al el tudják nyomni az orosz tüzérségi radarokat, az valószínűleg jóval nagyobb hatással érhetne fel, mint a légvédelem elnyomása, hiszen az orosz légierő még akkor is jó eséllyel akadályozná meg a komolyabb csapásmérést (a MANPADS -ről nem is beszélve).
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Üdv.A Magyar Néphadsereg nek is VOLT. Ahogy a VSZ erőknek is.
3 féle tüzérségi radar van.1. a mozgócélfelderitő radar,ez volt nekünk,meg van most is.2. a lövedéksebesség mérő radar,ez van a PzH2000 csöve töve fölött.3. a tüzérségi tűzbemérő radar,ami a fenti képen is látható.A mi esetünkben,ha teljes képességű változatot rendeltünk,az Elta 2084 multifunkcionális radar lesz ilyen-de kéne még más ilyen képességű,vagy diret erre dedikált eszköz is (plusz hangbemérő rendszerek és optikai bemérő rendszerek,különféle dronok,felderitő járművek,megfigyelők,mélységi felderitő,koponyányimanódiszmagyarban).2. és 3. variáció nekünk anno nem volt.
És akkor még ezekhez jönnek a rádió bemérő és zavaró eszközök,megtévesztő eszközök,meg a toronyóra láncostul-tüzérség sem annyi,hogy egy rakat ágyú sorbaállitva.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 869
73 242
113
Ez van a linken...

Now we can finally take a look at how American AGM-88 HARM anti-radar missiles are mounted on Ukrainian MiG-29 jets - the missile itself is used with its standard LAU-118/A launcher which is attached to a newly fabricated pylon-adapter, intended specially for AGM-88!

FctGXieWQAIbSaj
FctGpcCX0AcLybt
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Aladeen

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
968
3 387
93
MiG-29-es sztorik:

A koreai szeret vezető elvtársai, a tízes évek második felében elhatározták, hogy az Észak-Koreai Légierő legfiatalabb és legkorszerűbb MiG-29-es és Szu-25-ös repülőgépéinek otthont adó Sunchon-i * repülőtér futópályáját és gurulóútjait felújítják.

Az egyik érdekesség, hogy mennyi gépet sikerült repülőképessé tenniük a bázis kiürítése során. A Sunchon-i repülőtéren az Észak-Koreai Légierő két ezrede települt 2021-ig:
  • 57. Repülőezred 12 db MiG-29-essel. Ezek közül, mind a 12 MiG-29-s áttelepült a közeli Pukchang-i * repülőtérre. Itt jelenleg a MiG-29-esek, együtt repülnek a 58. ezred MiG-23ML/UB változtatható szárnyilazású vadászgépeivel.
  • Míg a legalább 34 Szu-25-öst alkalmazó 55. repülő ezred, 31 Szu-25-öst repült át Kaech'on-i * repülőtérre, ahol a helyi 35. repülő ezred Shenyang F-6 (MiG-19) típussal szolgál.
(* Megmaradva az angol leírásnál)

Érdekes információk a repülőgépek áttelepítésekről:
https://www.iiss.org/blogs/military-balance/2021/06/north-korea-air-force-inventory

Műholdképek alapján, a kiürített Sunchon-i repülőtéren nem csak a felszállópája és a gurulóutak felújítása történik jelenleg, hanem a repülőtér új épületeket, a repülőgépek pedig könnyűszerkezetes hangárokat is kapnak. Valamint az eredetileg 2500 méteres felszállópáját is meghosszabbítják 300 méterrel.

2021-06-23-Sunchon-AB.jpg

Kép forrása

Részletesebb infók a felújításról:
https://www.38north.org/2022/05/significant-construction-progress-at-north-koreas-sunchon/


121325767-1456372054555523-6377599984562081254-o.jpg


Pár gondolat még az Észak-Koreai Légierő legkorszerűbb típusáról, a MiG-29-esről:
Minden wikipédián edződött író tudja, hogy Észak-Korea 30-40 darab MiG-29-est vett át a nyolcvanas évek vége és a kilencvenes évek vége között, hiszen:
  • Egy egész ezred használja
  • És a Flightglobal kiadványa is ezt sulykolja, minden évben

A valóság az, hogy az 55. ezred mindössze egy századnyi (12?13 db. 9.12B harci és két db kétüléses) MiG-29-est vett át 1988-ban. Jelenleg ezek közül kilenc 9.12B és mindkét UB gyáriszáma ismert. A koreai gépek azonos szériákból kerültek ki a Jugoszláv MiG-29-esekkel és mind 1988 és 1989 között leszállításra kerültek!

Festés:

Az eredeti „egyedi” sötétzöld-sötétkék festésmintájukat, a megrendelő kérésére már a gyárakban megkapták. Az átrepülés során, 1988-ban készült képeken már ebben a festésben „pompáztak”. Ezt cserélték le 2014 körül, a jelenlegi szürke színekből álló terepszínre.

Légiharc fegyverzetül az R-27R, valamint a régi R-60MK rakétákat kapták csak meg. Az elmúlt bő harminc évben, minden együléses koreai MiG-29-es, csak az APU-60-as indítót viselte. A korszerűbb R-73-as nyomáról nem került még elő infó, pedig a koreai sajtó sok képet készített a típusról, a Szertett Vezér látogatásai során. Valószínűleg költségvetési okokból maradt le az R-73-as rakéta.

bandicam-2020-04-12-09-22-50-625.png


Helyi összeszerelés:
A 9.12B változatú MiG-29-esek leszállításával párhuzamosan, Észak-Korea és Szovjetunió szerződést kötött a MiG-29 9.13-a változatának helyi összeszereléséről is. Ez a Szovjetunió bukása és koreai gazdasági problémák miatt meghiúsult. Mindössze két, talán három 9.13-ast vett át az Észak-Koreai légierő ebből a változatból. Állítólag 9.13-asok púpjába tervezett Gardenija fedélzeti elektronikai zavarórendszert is megkapta a koreai fél.

20160929145951-4.jpg

Fotó: Észak-Koreai MiG-29 9.13 "púpos" változat

És, hogy miért egy egész ezred repüli a koreai MiG-29-eseket?
A válasz, mert egészen az ezredforduló utánig az 57. Repülőezredet egy MiG-29-es repülőszázad mellett, MiG-21-essel repülő századok is alkották. Hogy a MiG-21-esek, ezen a repülőtéren leállítása után esetleg összeolvadt-e a szintén itt, de Szu-25-ösökkel repülő 55. ezreddel, erről jelenleg nincs infó.

Korszerűsítés: ennek az elmúlt bő harminc évben kevés nyoma akadt. Külsőleg, mindössze egy polgári válaszjeladó antennája tűnt fel a koreai MiG-29-esek törzsének orr része alatt. Az berendezés, megegyezik azzal, amivel időközben a Kubai Légierő is felszerelte a MiG-21bis vadászgépeit. A két légierő közötti szoros kapcsolatok, más területeken is fellelhetőek.

Az eredetileg 34 éve hadrendbeállított, körülbelül 17?18 koreai MiG-29-es közül, 12 darab példányt repülnek napjainkban:
  • nyolc 9.12B harci - 1988-tól
  • két 9.13 harci - a kilencvenes évektől
  • két 9.53 UB kétüléses
Míg egy selejtezett 9.12B együléses MiG-29-es múzeumban tekinthető meg.

201374646-1280.jpg
 

T.Tom

Well-Known Member
2016. november 6.
364
1 703
93
Jelentsen ez akármit: Russia removes MiG-29 fighters from storage

Russia has begun to remove MiG-29 multi-role fighter jets from storage at air bases. This was reported by analysts from MilitaryAviationInUa based on fresh satellite images. Satellite images released on October 15 show MiG-29s being transported from a military airfield near the Russian city of Millerovo .
MiG-29 fighters were stationed at this airfield in the Rostov region for a long time.
MyCollages-65.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Jelentsen ez akármit: Russia removes MiG-29 fighters from storage

Russia has begun to remove MiG-29 multi-role fighter jets from storage at air bases. This was reported by analysts from MilitaryAviationInUa based on fresh satellite images. Satellite images released on October 15 show MiG-29s being transported from a military airfield near the Russian city of Millerovo .
MiG-29 fighters were stationed at this airfield in the Rostov region for a long time.
MyCollages-65.jpg
Leállították szinte az összes 29-esüket anyagfáradásos problémák miatt de úgy néz ki, hogy mégis szükseg lesz rájuk.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and gacsat

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 990
53 869
113
Háborúban egész más a szitu. Ott ugyanis úgyis lőnek rájuk.



Igen, úgy meg fokozottan fárad az anyag.
:D
Megjegyzem, ub blokkozni,ejtőszerezni ez is elég, kb 0 értékük lehet, de a célnak megfelel,van rajta 30as gá,gyors, erős,nem kell messzire menni,ki kell repülni belőlük a szart is.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
968
3 387
93
Jelentsen ez akármit: Russia removes MiG-29 fighters from storage

Russia has begun to remove MiG-29 multi-role fighter jets from storage at air bases. This was reported by analysts from MilitaryAviationInUa based on fresh satellite images. Satellite images released on October 15 show MiG-29s being transported from a military airfield near the Russian city of Millerovo .
MiG-29 fighters were stationed at this airfield in the Rostov region for a long time.
MyCollages-65.jpg

Helló, érdekes. Az idézett ukrán linken két repülőtérről beszélnek.
https://mil.in.ua/uk/news/rosiya-zn...AexbojgVmZLoKRbAPbZTyQa16pfuXC9dfK1Pd6rt51q-4


Egyik Kurszk. Itt szolgáltak a tízes években a MiG-29SzMT mezei 9.19-esek.

2020-ban 21 db leállított(!) MiG-29-es volt látható a repülőtéről készült műholdképen. Ebből 12 db, a cikkben linkelt képen látható központi tárolóban. Namost 2022-ben valóban eltűntek a a központi tárolóból a MiG-29-esek, de nem menetek messzire, csupán széttologatták a reptér távoli kutyanyelveibe azokat, illetve négynek a szárnyait is eltávolították. Továbbra is 21 MiG-29-es látható repülőtéren, ahogy tavaly is. Félrevezetés az eredeti cikk azon sugallata, hogy itt valami "történt", mert valóságban csak a repülőtéren belül tologatták a gépeket!


A másik Millerevo. Az itt települő 31. ezred tízes évek közepén állította le a 9.13-as MiG-29-eseit.

A műholdképeket megnézve itt még 2020-ban kezdték el lebontani(!) a gépeket. Sajnos csak 2021. októberi műholdképem van, így a teljes repülőtér átlátásának hiányában, pillanatnyilag nem tudok bővebbet arról, hogy hova tűntek az állóhelyről.

Mindettől függetlenül persze előfordulhat, hogy néhány hónap múlva előkerül néhány, korábban tárolt 9.13-as, vagy 9.19-es repülülőképesen.
 

T.Tom

Well-Known Member
2016. november 6.
364
1 703
93
Helló, érdekes. Az idézett ukrán linken két repülőtérről beszélnek.
https://mil.in.ua/uk/news/rosiya-zn...AexbojgVmZLoKRbAPbZTyQa16pfuXC9dfK1Pd6rt51q-4


Egyik Kurszk. Itt szolgáltak a tízes években a MiG-29SzMT mezei 9.19-esek.

2020-ban 21 db leállított(!) MiG-29-es volt látható a repülőtéről készült műholdképen. Ebből 12 db, a cikkben linkelt képen látható központi tárolóban. Namost 2022-ben valóban eltűntek a a központi tárolóból a MiG-29-esek, de nem menetek messzire, csupán széttologatták a reptér távoli kutyanyelveibe azokat, illetve négynek a szárnyait is eltávolították. Továbbra is 21 MiG-29-es látható repülőtéren, ahogy tavaly is. Félrevezetés az eredeti cikk azon sugallata, hogy itt valami "történt", mert valóságban csak a repülőtéren belül tologatták a gépeket!


A másik Millerevo. Az itt települő 31. ezred tízes évek közepén állította le a 9.13-as MiG-29-eseit.

A műholdképeket megnézve itt még 2020-ban kezdték el lebontani(!) a gépeket. Sajnos csak 2021. októberi műholdképem van, így a teljes repülőtér átlátásának hiányában, pillanatnyilag nem tudok bővebbet arról, hogy hova tűntek az állóhelyről.

Mindettől függetlenül persze előfordulhat, hogy néhány hónap múlva előkerül néhány, korábban tárolt 9.13-as, vagy 9.19-es repülülőképesen.
Bíztam egy ilyen válaszban :) Köszönöm !

Sajnos nagy érvágás a russianplanes.net adatbázisának jelenlegi korlátozása, abból sok mindent ki lehetne most hámozni. Viszont arról nagy valószínűséggel tudni fogunk, ha orosz 29-es tűnik fel Ukrajna felett...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Galcom