Szervusztok!
Nem rég kezdett érdekelni a 31-es. Sok mindent elolvastam róla, de úgy látom elég nagy a kavarodás. Van egy pár dolog ami nem tiszta, remélem Ti tudtok válaszolni!
1. R-77: A BM/BSzM modernizációnál állítólag rendszeresítették, de 31-esre függesztve még nem láttam, csak súlymakettet kiállításon. Sem gyakorló, sem éles példánnyal nem találtam képet róla. Esetleg rendszeresítették, de nincs belőle ellátás?
2. R-33Sz: Itt olvastam egy régi hozzászólásban, hogy az is csak elméletben van. A típussal foglalkozó orosz fórumon viszont azt írják, hogy nem csak a BM/BSzM változatok kapták meg, hanem a nagyjavítások során a régebbi B/BSz verziókat is alkalmassá tették az alkalmazására. Egyáltalán miről lehet megkülönböztetni az alap és az Sz változatot?
3. Még mindig R-33: Köztudott, hogy a szovjet / orosz légiharc rakéták élettartama reptetve nem túl kiemelkedő. Ennek ellenére az R-33 (Sz?) sok gyakorló repülésen is függesztve van. És a képek alapján éles rakéták, nem súlymakett. Gyakorló R-33-ast meg még nem is láttam. Szóval, akkor ez egy kivételesen hosszú élettartamú rakéta, vagy a már üzemképtelen élesekkel gyakorolnak? (Ezt nem hinném.)
4. R-60M: Dettó, mint az R-33. Kiképzési repüléseken is éles rakétákkal repülnek a B/BSz változatok, pedig elviekben létezik (és más típusokon használják is) az R-60MU gyakorló változat. Ez miért jó?
5. R-37(M): Azt tudom, hogy eredetileg az M változathoz tervezték, aztán meg a BM/BSzM modernizációban is szerepelt a Kh-37, de tudtommal soha nem fejezték be a fejlesztését. Pedig jól jött volna a 31-esnek (is). Erre durván 2 hónapja bejelentették, hogy befejezéséhez közeledik az R-37M ! rakéta tesztelése, és hamarosan rendszeresítik több típuson, köztük a 31-esen is. Ez megint egy "merjünk nagyot álmodni elvtársak" típusú hír, vagy van valami alapja is?
Ennyit a fegyverzetről.
6. Több, elsősorban angol nyelvű forrás írja, hogy a MiG-31-es (már a régebbi változatok is) rendelkeznek zavaró rendszerrel. A típusát SzPO-11LM-nek adják meg, ez pedig tudtommal egy sima (orosz viszonyok között elég jó) besugárzásjelző, de aktív ellen tevékenységre nem alkalmas. Mondjuk egy robotrepülőgépekre vadászó 31-esnek nem is tudom mire kellene zavaró rendszer. Hiszen még caff / flare vetője sincs. Szóval akkor most van zavaró rendszere, vagy nincs?
Ha tudtok válaszolni azt előre is megköszönöm!