Egy kis saját elemzés a Rijádi repteret eltrafáló Jemeni (Iráni) ballisztikus rakétáról.
Arra voltam kíváncsi, hogy a Rijádi Patriot mennyire esett irányba, mekkora volt a cél paramétere...
... feltételezve hogy ez volt a cél röppályája
A Patriot alatta volt, ~7,5km-es paraméterrel jött a cél.
Érdekes, hogy a King Abdul Aziz reptér északi oldalán álló, eredetileg Irak felé orientált fix TÁS-ban dél felé módosították a tüzelési zónát.
Eredeti Irak felé néző osztály.
Új képen, a Jemen felé fordult osztály.
Az Általam ismert PAC-3 HMZ:
Ezt a térképre rajzolva, bizony a rakéta a PAC-3 által védett területen kívül csapódott be...
A King Abdul Aziz katonai repteret védte az osztály, és még amúgy nagyjából egész Rijádot, nem pedig a Nemzetközi repteret, ami jóval a város mögött volt.
(és a fene se gondolta hogy azt célozzák a Jemeni terroristák)
Amúgy itt kezdődik a hadművészet (melyik osztályt hová rakod)...
HMZ ebben az esetben az a terület, amit veszélyeztető (adott hatótávolságú, sebességű) ballisztikus rakéta adott valószínűséggel lekűzdhető. (2db PAC3 indítása esetén 9x%)
Ez nem jelenti azt, hogy akár manuálisan is, de ne lehessen HMZ-n kívüli célra tüzelni - csak ott a találati valószínűség közelebb lesz a 0%-hoz mint a kilencven x-hez
Ismerve a Patriot működését, szinte biztos hogy a komplexum automata üzemmódja nem indított a célra (mert esélytelen a találat), amit a kezelők (látva az indikátor jobb szélén hogy közeledik) manuális override módon többször is felülbírálva indítottak.
Ezt a számítógép a tőle megszokott közönyösséggel vette tudomásul (jóvan Ali ha akarod...) és kérte meg a PAC3 rakétát hogy húzzon már bele vagy ~200g-t ha el is akar találni valamit.
Persze semmi sem talált el semmit sem, az iráni rakéta darabokra esett a visszatérés közben (sértetlen darabjai láthatóak) a harci rész meg eltalálta a sivatagot. (ami arrafelé azért valljuk meg nem olyan nagy kunszt)
Szerintem amúgy nem a repteret célozták, csak így sikerült.
Allah, és a belépéskor darabokra szakadó Scud kópia útjai kifürkészhetetlenek...
... szegény precíz Braun megtervezte, szovjet mérnökök egyszerűsítették, észak koreai mérnökök megnövelték (a vezír iránymutatása alapján, jegyzetfüzetből), irániak szar anyagból legyártották, és végül a jemeni kecskepásztorok becélozták...
Kihagytam valakit?