Minden ami Bundeswehr (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 630
113
3.) A másik kifejezés a "missziós érték", amelyet a jelenlegi ukrajnai háborúval kapcsolatos harmadik észrevételemhez szeretnék kapcsolni:

A missziós érték egy haderő képességének minőségi mérlegelése és értékelése.

Ez a strukturális alkalmasságukról szól egy bizonyos küldetéshez, alkalmasságukról egy bizonyos terepen.

De a műveleti érték magában foglalja a haderő kiképzési szintjét, motivációját, lakossági támogatottságát, és így tovább, és így tovább. A bátorság, a bátorság, a motiváció és a hozzáállás sokat számít! Azt hiszem, mindannyian nagy csodálattal tekintünk Ukrajna népére és fegyveres erőire.

Milyen magabiztossággal, odaadással és kitartással szállnak szembe az agresszorral. Ez legyen példa számunkra! A belső hozzáállásunk a külső erőnk! A hadseregben lévő emberek, akiket kiképezünk és bevezetünk a katonai feladatokba, a legfontosabb és legjobb dolog, amink van. E csapatoknak a legjobb felszereléssel való ellátása, mind eszmeileg, mind anyagilag, a legnagyobb kötelességünk, és az is marad.

Ha megnézzük a jelenlegi ukrajnai háborút, biztos vagyok benne, hogy egyetért velem abban, hogy világosan láthatjuk, hogy a háború kezdetén az orosz erők bizonyosan nagyobb harci erővel rendelkeztek, de a műveleti értékük, azaz a motivációjuk, a koncepciójuk, a taktikai megközelítésük és a kiképzésük szintje, mindezek a tényezők egyértelműen elégtelenek voltak.

Az ukrán oldalon ennek éppen az ellenkezője. Kezdetben talán kevesebb anyagi harci erővel rendelkeztek, a Nyugatról érkező kiterjedt fegyverszállítmányok csak idővel következtek, de ehelyett rendkívül magas motivációval, jó tervvel és okos taktikai koncepcióval rendelkező védelmi erőkkel álltak szemben az anyagi fölénnyel.

Mit jelentenek számunkra konkrétan ezek a következtetések, amelyeket az imént ismertettem önökkel? Ezzel elérkeztünk a szövetségi kormány azon szándékához, hogy a Bundeswehrt, és így a hadseregünket is teljes mértékben újrafelszereljük a nemzeti és szövetségi védelemre.

Szeretném idézni a védelmi miniszterünket:

"A célunk egyértelmű: olyan Bundeswehrre van szükségünk, amely korlátozás nélkül képes ellátni a nemzeti és szövetségi védelem klasszikus feladatát".

(Christine Lambrecht szövetségi védelmi miniszter a német Bundestagban 2022.03.23-án).

Hölgyeim és uraim, hangsúlyozom: "korlátozások nélkül"!

Hol vannak ma az elsőbbségi korlátozások?

Nos, a hadsereg esetében az egyik legsúlyosabb minden bizonnyal a teljes felszerelés hiánya.

Ez elvezet előadásomban a Bundeswehr anyagi felszerelésébe tervezett beruházásokhoz.

Ebben az összefüggésben szeretném megosztani Önökkel a tervezett különleges eszközök felhasználásával kapcsolatos elvárásaimat.

Szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy a hadsereg vezérkari főnökeként nem vettem és nem veszek részt a jelenlegi listák és koncepciók elkészítésében, hogy mely projekteket kell a különleges eszközökben kezelni, és mely projekteket kell a költségvetésben kezelni!

Nyíltan megmondhatom Önöknek, hogy az én szempontomból erre jelenleg nincs feltétlenül szükség.

A hadsereg igényeit részletesen és világosan ismertették, és nem csak tegnap vagy február 24. óta. A képességprofil eléréséről és végrehajtásáról már jó ideje beszámoltak, és mindenki számára átláthatóak.

A Speciális Alaphoz kapcsolódó elvárásaimat három pontban lehet leírni:
Először is, és ehhez tartom magam: inkább rendszerszövetségekben (brigádokban és divíziókban) kell gondolkodnunk, és nem szabad szem elől tévesztenünk az összképet, amikor az egyes projektekre koncentrálunk.

Másodszor, nem szabad szem elől tévesztenünk a hadsereg jövőbeli életképességét, annak ellenére, hogy a legnagyobb hiányosságok pótlása sürgős.


És harmadszor: testvérhadseregeinkkel, a légierővel és a haditengerészettel ellentétben a hadseregben nem elég új platformokat bevezetni vagy lecserélni, vagy a meglévő platformok számát növelni.

A hadseregben, amely képességeit a csapattípusok nagy egységekben való kölcsönhatásából hozza létre, szintén elengedhetetlenek a strukturális változások.

Egyébként ez a második korlátozás, amit az LV/BV felfogásnál látok.


Hadd fejtsem ki részletesebben ezt a három pontot.

Az elhatározott speciális alap alapvető fontosságú a hadműveleti felkészültségű Bundeswehr felé tett szükséges lépések felgyorsításához.

A hadsereg számára a különleges eszközökből származó részesedés elsősorban a múltbeli nyitott beszerzések hiányosságainak pótlását segíti majd.

Ezzel a hiányosságok felszámolásával, teljes felszerelésükkel mielőbb sikerülne létrehoznunk egy hadműveleti hadosztályt három hadműveleti dandárral. Emlékszel a söralátétünkre, a felső nyíl.

A körülmények azt diktálják, hogy gyorsítsunk. Ezért a főfelügyelő két évvel előrehozta az osztály létrehozásának ütemtervét. Nem kérhettük meg önöket, hogy ma este nézzék meg a 2027-es körzetet, mert 2025-öt nem tudnánk ilyen gyorsan megcsinálni.

Ezen az egy felosztáson túl azonban a jövőbe kell tekintenünk.

A teljesen digitalizált nagy egységek létrehozása megköveteli a szárazföldi erők valamennyi dandárjának modernizációjához és teljes felszereléséhez szükséges megfelelő beruházási arány állandó biztosítását.

Eddig a várható ellenfelek modernizációs ciklusai mindig gyorsabbak voltak, mint a miénk. Nem engedhetjük meg, hogy ez a jövőben is így legyen.

És megmondom őszintén: ha a nap végére elköltöttük a 100 milliárdos különalapot, és nem hoztunk létre működési egységeket, akkor valami rosszul sült el!

Még a kisebb projektek meg nem valósulása is veszélyezteti az egész működését, és a műveleti készenlét rovására megy. Az anyagi felszerelés leggyengébb láncszeme határozza meg egy dandár hadműveleti értékét! Jelenleg az orosz hadseregben megfigyelheti, hogy mit jelent például a logisztikai vagy az orvosi szolgáltatások elhanyagolása. Ezért jól tesszük, ha egy merev képességkontroll rendszert bízunk meg, hogy végül is a szükséges képességek létrejöjjenek! A hadseregben a képesség egy operatív dandár, egy operatív hadosztály. És miért ne lehetne egyszer egy dandárnak egy integrált tervezőcsoportja, ahelyett, hogy csak az egyes projektekhez?

Mi a hadseregben pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk, és ezt már többször, írásban is hangsúlyosan kifejeztük. És most pontosan ezt kell beszereznünk, mindenféle ha és de nélkül. És ha valaki ennek az ellenkezőjét állítja (hogy a hadsereg nem tudja, mit akar), az lehet, hogy azért van, mert valami mást akar.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 630
113
Természetesen az egyéni projektek is nagyon fontosak számunkra.

A személyes ruházat és felszerelés problémáját most a rendelkezésre álló forrásokkal a lehető leggyorsabban meg kell oldani. Itt különösen az éjjellátó eszközöket, a harci védőfelszereléseket és a személyes fegyverzetet vizsgálom, egészen a jövő gyalogosáig, beleértve a kibővített rendszer gyalogosát is!

A hadseregben abszolút prioritást kell élveznie minden olyan projektnek, amely a parancsnoki és irányítási képességek javítására és ezáltal egységeink digitalizálására irányítási és ellenőrzési területen irányul.

A kulcsszavak a szárazföldi műveletek digitalizálása alap, DLBO alap, DLBO, parancsnoki állások, rádiók, az úgynevezett taktikai széleskörű hálózat (TAWAN), PRC117 és így tovább, és így tovább, és így tovább.

A felderítés területén mindenekelőtt a felderítő drónokra van még mindig gyorsan szükségünk: HUSAR vagy LUNA következő generációs a rövid idővonalon a fejlettebb felderítő drónok, a munka kifejezés INTRUDER, nagyobb behatolási mélységgel!

A hatás területén minden kulcsszót ismer: a lőszerkészlet bővítéséről van szó, a Puma korszerűsítéséről, a Marder utódjáról és a hozzá kapcsolódó 2. tételbe való belépésről, a nehézfegyver-hordozóról. A Leopard fő harckocsi és az MGCS projekt előrehaladásának kérdéséről - hogyan építjük a hidat, a Tigris harci helikopter utódjáról, a következő generációs elfogórendszerről, a levegőből érkező fenyegetések elleni rövid és rövid távú védelemről van szó! Mindezek a témák mind napirenden vannak, és nem újak.

A támogatás területén is nagy szükség van cselekvésre, íme a kulcsszavaim: a Fuchs-flotta megújítása, a többcélú teherautó-flottánk bővítése, a könnyű támogató helikopter, az új kétéltű jármű, az új légi platform, a hószán. Tehát minden olyan projekt, amelyről tudtok, és amely a helyes irányba mutat.

Azt hiszem, a rendszerprojektek e nagyon hiányos listájából világosan kiderül, hogy nem csupán a meglévő hiányosságok pótlásáról van szó, hanem a jövő harcterére és fegyverkezési projektjeire is gondolnunk kell.

Egy ideje már megfigyelem, különösen a nemzetközi kapcsolataink és találkozóink keretében, hogy számos kisebb és közepes méretű állam nagyon alaposan értékeli a több területet érintő műveletek koncepcióját, és kezdi figyelembe venni azt a jövőbeli fegyveres erők saját projekttervezése során.

Itt a labdán kell maradnunk, amikor a mesterséges intelligenciát a parancsnoki és döntéshozatali folyamatok felgyorsítása, fegyverrendszereink bevetése és katonáink védelme érdekében kell bevetnünk. A jövő egyik legnagyobb kihívása az emberes és pilóta nélküli platformok közötti kölcsönhatás lesz, hogy saját személyzetünket távol tartsuk a halálos zónától. Itt teljesen egyértelmű, hogy érték- és jogi keretünknek mindig az embert, mint a rendszer végső döntéshozóját kell tükröznie. De úgy látom, hogy nagy szükség van arra, hogy ezt a modern technológiát az emberek támogatására használjuk a bonyolult harci helyzetekben. Még ha mi nem is tesszük meg, a potenciális ellenfelek megteszik, vagy már megtették.

Ezzel hadd térjek vissza röviden a harmadik pontomra, amelyet a különleges vagyontárgyak végrehajtásával kapcsolatban említettem:

A hadsereg és a Bundeswehr szárazföldi erőinek szükséges strukturális kiigazításáról van szó.

Míg eddig a harci hatékonyságról beszéltünk az anyagi felszerelés szempontjából, most a működési értékről beszélünk.

A mai hadsereg struktúráját 2010/11-ben tervezték meg, az AFG-ben uralkodó háborús körülmények benyomása alatt.

A tervezés logikája az volt, hogy a hadsereg egyidejűleg egy dandárból folyamatosan két gyalogsági harci egységet tudjon támogatni támogató elemekkel.

Ez meggyengítette a harci támogató erőket, gyakorlatilag megfosztotta a hadosztályokat a hadosztályos csapataiktól, a dandárokat túl erősekké és mozgásképtelenné tette, és egész képességekbe és csapattípusokba került, mint például a hadsereg légvédelme. Az elmúlt öt évben szelektíven meg tudtuk változtatni ezeket a meghatározásokat.

Ez különösen igaz a 9. és 37. dandárra, amelyeket a VJTF-misszióra szántak, valamint azokra a zászlóaljakra, amelyeket az elmúlt öt évben Litvániába küldtünk.

Az egész hadseregben, annak minden dandárjában sürgős cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy következetesen felkészüljünk a nemzeti és szövetségi védelem feladatára.

A hadsereg szempontjából négy strukturális cselekvési területet látunk, amelyek az elmúlt évek hiányelemzéseire épülnek, és amelyek sürgősségét az ukrajnai háború megerősítette:

Először is, a hadsereg belső optimalizálása az LV/BV terén, miközben fenntartja a nemzetközi válságkezelés (ICM) és a nemzeti kockázat- és válságkezelés (NRCM) képességeit.

Másodszor, a könnyű-közepes-közepes-nehéz haderő kontinuum strukturális kiépítése annak érdekében, hogy szélesebb körben helyezkedjünk el a jövőre nézve, és hogy strukturálisan és anyagilag is figyelembe vegyük a tér és az idő operatív tényezőit.

Ezt most kell megtenni, hogy a megfelelő fegyverzetkiegészítéseket már most közvetlenül a megfelelő alapszerkezetbe lehessen beépíteni.

Harmadszor, a Bundeswehr teljes szárazföldi haderejének LV/BV irányba történő orientálása, a csapaterősítők számának csökkentése és a LaSK kohéziójának javítása a hidegindítási képesség növelése érdekében.

Negyedszer pedig a német és a holland haderő teljes integrációjának következő szakaszának elindítása; mint általában a szárazföldi erők szorosabb integrációja a NATO európai pillérében és a fent említett NATO keretkoncepció, a "keretnemzetek koncepciója" címszó alatt.

Ezt a megközelítést és egy lépésről lépésre történő megvalósítási tervet (2025-re kitűzött első időközi céllal) bemutattuk a Bundeswehr főfelügyelőjének, és a múlt héten írásban benyújtottuk a hadsereg hozzájárulásaként a folyamatban lévő számbavételhez a Ház vezetésének, a BMVg-nek.

Ha a mi megközelítésünket követjük, 2025-re létrehozzuk a 12., 9. és 37. dandárt, kezdetben a 10. páncéloshadosztály vezetésével, mint a hadsereg nehéz haderőnemét.

Az évtized végére a DEU hadserege két nehéz/közepes vegyes hadosztállyal és egy könnyű hadosztállyal fog rendelkezni.

Ez összesen három nehéz, három közepes és két könnyű dandárt jelent. A holland hadsereg NLD-vel együtt a dandárok száma egy-egy dandárral nő, azaz négy nehéz, négy közepes és három könnyű dandár, azaz 4-4-3!

Hölgyeim és uraim, a végéhez közeledem! Gazdasági ereje mellett Németország biztonsági szárazföldi hatalom is, amely központi helyen fekszik Európában.

A német szárazföldi erők a NATO európai pillérének központi építőkövei a központi régióban. Felszerelésük, kiképzésük és a NATO védelmi tervébe való integrálásuk komoly kihívások elé állít bennünket az elkövetkező években.

Ezek azonban elkerülhetetlenek a fenyegetettségre való tekintettel. Bízom abban, hogy a BMVg jelenlegi tervei a Speciális Alap végrehajtására vonatkozóan kellőképpen figyelembe veszik ezt a megközelítést. Ennek során nem csak a szárazföldi dimenzióra közvetlenül elkülönített pénzeszközöket vizsgálom, hanem természetesen figyelembe veszem a digitalizáció és a parancsnoki képesség témakörére, valamint a légi dimenzióban a szárazföldi dimenzióra elkülönített pénzeszközöket is.

Végezetül szeretnék visszatérni a működési érték fogalmához!

Sokat beszéltünk az anyagokról és a szerkezetekről. De mindez csak eszköz a célhoz!

Ez a cél az, hogy a hadseregben szolgáló embereket, katonáinkat a lehető legjobban felkészítsük, kiképezzük és felszereljük a küldetéseikre.

Ez természetesen minden folyamatban lévő misszióra vonatkozik, de különösen egy akut védelmi forgatókönyv esetén is:

A mi katonáink azok, akik az utolsó 100 méteren kiteszik a nyakukat!

A jó, igényes kiképzés, valamint a korszerű, teljes felszerelés is erősíti katonáink bizalmát abban, hogy a német zászlóra tett esküjüket komolyan veszik és értékelik.

Köszönöm a figyelmet!
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and Negan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 630
113

Panzer -Verschrottung Rockensussra

A németországi Thüringen tartomány közepén - pontosabban Rockensußra-ban - van egy tanktemető, ahol régi német tankok (vagy ebben az esetben IFV-k) pihennek, amíg szét nem bontják őket. Néhány fotót Thomas Peter, a Reuters fotósa készített. Az ezt a helyet üzemeltető cég a Battle Tank Dismantling GmbH Koch, az egyetlen NATO-engedéllyel rendelkező harckocsiszerelő üzem Európában. A céget 1991-ben alapították, és azóta is régi páncélosokat szerel szét. Itt várnak sorsukra a németek leszerelt Marder IFV-i.




 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 298
113
Panzer -Verschrottung Rockensussra

A németországi Thüringen tartomány közepén - pontosabban Rockensußra-ban - van egy tanktemető, ahol régi német tankok (vagy ebben az esetben IFV-k) pihennek, amíg szét nem bontják őket. Néhány fotót Thomas Peter, a Reuters fotósa készített. Az ezt a helyet üzemeltető cég a Battle Tank Dismantling GmbH Koch, az egyetlen NATO-engedéllyel rendelkező harckocsiszerelő üzem Európában. A céget 1991-ben alapították, és azóta is régi páncélosokat szerel szét. Itt várnak sorsukra a németek leszerelt Marder IFV-i.




Pogány likes this....
Itt lehetne csemegézni!
...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 013
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 393
113
BERLIN 60 DARAB CH-47F TÍPUSÚ CHINOOK HELIKOPTERT VÁSÁROL, MINTEGY ÖTMILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN.

A beszerzést abból a 100 milliárd dollár eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után.

A helikoptereket legkorábban 2025–2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Lockheed Martin-helikoptereket váltják. A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett.

A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 618
113
BERLIN 60 DARAB CH-47F TÍPUSÚ CHINOOK HELIKOPTERT VÁSÁROL, MINTEGY ÖTMILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN.

A beszerzést abból a 100 milliárd dollár eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után.

A helikoptereket legkorábban 2025–2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Lockheed Martin-helikoptereket váltják. A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett.

A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.

A közös francia-német nehéz szállítóhelikopter helyett, ami így már végleg kuka. Láthatóan nem német kormánya van Németországnak...

eurocopter-heavy-transport-helicopter-w445_11992.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 393
113
Az Ukrajnának küldendő német Marderek számára Svajc nem ad lőszert, exportot nem engedélyez. Ugyanígy koppantak a lengyelek id.

A Reuters hírügynökség azt állítja, hogy Svájc elutasította a német kérést a Marder harcjárműveken használt lőszerek Ukrajnába történő újrakivitelére. A járművek a harcoló ukrán csapatokhoz kerültek, de a svájci hatóságoknak titkolniuk kellett semleges állam státuszukat.

A Reuters a Sonntags Zeitung című svájci lap forrása alapján megjegyzi, hogy a Mardereket a német Rheinmetall konszern gyártja, de fegyvereikhez svájci cégek által már gyártott lőszert használnak. A németeknek két kérelmet kellett benyújtaniuk a svájci gazdasági államtitkársághoz (SECO), azaz a svájci gazdasági kapcsolatokért felelős államtitkársághoz a svájci gyártású lőszerekkel kapcsolatban. A svájci fél mindkét esetben negatív álláspontot fogalmazott meg a reexport lehetőségével kapcsolatban.

A svájciak hangsúlyozzák, hogy ez semleges státuszuknak és az ebből eredő, a katonai anyagok kérdésére vonatkozó jogszabályoknak az eredménye. Svájcnak eleget kell tennie az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni agressziót követően bevezetett uniós szankcióknak. A svájciak azonban semmiképpen sem szándékoznak az ebben a háborúban harcoló feleknek felszerelést vagy fegyverzetet szállító fél lenni. Érdekes módon a Reuters hírügynöksége azt jelzi, hogy a múlt hónapban hasonló visszautasítás történt Lengyelországgal szemben, amikor a lengyel hatóságok Ukrajna támogatásáért lobbiztak Iganzio Cassis elnök látogatása során. A svájci hatóságok akkor is jelezték, hogy a semlegesség akadályozza az ilyen akciókat, és nem fogják megtenni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 766
35 961
113
20x139mm-es lőszer más is gyárt: pl. NAMMO és NEXTER szóval majd megugorják máshogy vagy titokban küldik ki a lőszert...
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1
K

kamm

Guest
BERLIN 60 DARAB CH-47F TÍPUSÚ CHINOOK HELIKOPTERT VÁSÁROL, MINTEGY ÖTMILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN.

A beszerzést abból a 100 milliárd dollár eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után.

A helikoptereket legkorábban 2025–2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Lockheed Martin-helikoptereket váltják. A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett.

A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.


...en kertem volna 2-3 korrekt állapotú D Chinookot (mert F nem lett volna olcsón.)
Csak az alapokat költöttem volna rajuk, hogy kihuzzak mondjuk 10-15 evet, amig beerik az europai HTH.
Ha meg abbol semmi nem lesz esetleg, akkor ezeket majd lehet upgradelni F-re, lasd hollandokat.
Annak lejar a szavatossaga, a Chinooknak nem es tudnank hasznalni millio dologra, arvizkor, malac meretu dolgokat (pl Elta 2084 radar) feltenni dombokra-hegyekre stb. ;)

Oregebb Chinookot belekalkulatak volna az arba az szerintem messze a legjobb opcio lett volna...
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
A RM szállítás előtt valamilyen szinten felújítja a rég nem használt harcjárműveket. A nagy kérdés az, hogy a 100 db Mardert (sőt a 80 db Leopard 1-et is) abban a német üzemben fogják felújítani ahol a mi Lynx harcjárműveink készülnek, mert akkor - a jó esetben - több hónapos késés borítékolható a Lynx-ek érkezésében.
 
  • Szomorú
  • Vicces
Reactions: formosa1 and kamm
K

kamm

Guest