Minden ami Bundeswehr (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
/Chinookot vesznek a németek/ a közös francia-német nehéz szállítóhelikopter helyett, ami így már végleg kuka. Láthatóan nem német kormánya van Németországnak...

eurocopter-heavy-transport-helicopter-w445_11992.jpg
Német kormánya van, mert a közös heli más megrendelő híján sose hozta volna vissza a milliárdos fejlesztési költségeit. - Miképp az amerikai King Stallion gyártója is kénytelen lesz beérni összesen 2-3 megrendelővel...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
A RM szállítás előtt valamilyen szinten felújítja a rég nem használt harcjárműveket. A nagy kérdés az, hogy a 100 db Mardert (sőt a 80 db Leopard 1-et is) abban a német üzemben fogják felújítani ahol a mi Lynx harcjárműveink készülnek, mert akkor - a jó esetben - több hónapos késés borítékolható a Lynx-ek érkezésében.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Ez a PUMA még nem az igazi. Vagy már soha nem is lesz??


Azért nézzük meg az eredeti hírt is...


"Christine Lambrecht védelmi miniszter a Bundeswehrnek szánt, akár 100 milliárd eurós különalapról szóló vitában rámutatott a fegyveres erők jelentős hiányaira. Az ukrajnai orosz támadásra válaszul Németországnak most meg kell erősítenie a saját védelmét - mondta az SPD politikusa szerdán a Bundestagban..."
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Soldat und TECHNIK cikk az amerikai chinook beszerzésről:
Továbbra is nyitott a verseny a Bundeswehr leendő nehézszállító helikopteréért (STH) – értesült a soldat & technik parlamenti körökből. Ennek megfelelően a honvédelmi bizottság tagjait a szövetségi védelmi minisztérium mai ülésén arról tájékoztatta, hogy döntésre csak május közepén lehet számítani.

Így az is egyértelműnek tűnik, hogy a hétvégén megjelent sajtóértesülések - amelyek szerint a Bundeswehr állítólag már döntött a Boeing Chinook helikoptere mellett - nem igazak.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Soldat und TECHNIK cikk az amerikai chinook beszerzésről:
Továbbra is nyitott a verseny a Bundeswehr leendő nehézszállító helikopteréért (STH) – értesült a soldat & technik parlamenti körökből. Ennek megfelelően a honvédelmi bizottság tagjait a szövetségi védelmi minisztérium mai ülésén arról tájékoztatta, hogy döntésre csak május közepén lehet számítani.

Így az is egyértelműnek tűnik, hogy a hétvégén megjelent sajtóértesülések - amelyek szerint a Bundeswehr állítólag már döntött a Boeing Chinook helikoptere mellett - nem igazak.
A Bundeswehr jövőbeni nehéz szállítóhelikopteréért (STH) folyó verseny még mindig nyitott - tudta meg a Soldat & Technik parlamenti körökből. Eszerint a védelmi bizottság tagjait a mai ülésen a szövetségi védelmi minisztérium arról tájékoztatta, hogy május közepéig nem várható döntés.

Így az is egyértelműnek tűnik, hogy a hétvégén megjelent médiajelentések - amelyek szerint a Bundeswehr állítólag már döntött a Boeing Chinook helikoptere mellett - nem igazak.

Az STH-val a Bundeswehr az elöregedő CH-53GS/GE/GA szállítóhelikopter-flotta utódját keresi. A beszerzésre úgynevezett külföldi katonai értékesítés (FMS) keretében kerül sor. Az amerikai kormány lenne a Bundeswehr üzleti partnere, amely viszont az amerikai ipartól vásárolná a helikoptereket. Így a Bundeswehr az amerikai fegyveres erőkkel azonos áron szerezhetné be a helikoptereket. Az STH esetében csak két jelölt jöhet szóba. A CH-53K King Stallion mellett jelenleg a Boeing CH-47 Chinookja is versenyben van.

A Bundeswehr a típustól függően 44-60 helikopter beszerzését tervezi. A King Stallion a nagyobb teljesítményű helikopter, de drágább is a beszerzése. A Chinook alacsonyabb beszerzési költségei és a NATO-ban való szélesebb körű alkalmazása a Chinook mellett szól. A holland fegyveres erők mellett, amelyekkel a Bundeswehr különösen szoros partnerséget ápol, az amerikai hadsereg több Chinook helikoptere is Németországban állomásozik.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
K

kamm

Guest
Azért sokat javúltak már a számok, hizen 2020-ban csak 102 Puma volt bevetheto 343-ból és 2019-ben 56 262-bol.

Leopardokból pedig 2020-ban 115 volt bevetheto 263-ból és 2019-ben 107 244-bol.

https://www-tellerreport-com.translate.goog/news/2020-12-12- ---bundeswehr-conditionally-ready-for-action--"panzerdelle"-in-the-leopard- --.SJGb5k0fnv.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Ez németeknél nem feltétlenul típusprobléma ... :oops:
Post in thread 'Airbus A400M Atlas' https://forum.htka.hu/threads/airbus-a400m-atlas.265/post-692356
 
  • Tetszik
Reactions: PavolR

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Interjú Frank Haun-nal, a KMW + Nexter Defense Systems N.V. (KNDS) vezérigazgatójával

Haun úr, hogyan követi egy olyan nagy európai védelmi technológiai vállalat, mint a KNDS az ukrajnai háborút? Hogyan értékeli ezt?

A német kormány akarata, hogy helyreállítsa országunk védelmi képességét, és kitartson NATO-kötelezettségeink mellett, nagynak tűnik. Ezt azonban nem lehet pusztán pénzzel elérni. Mindenekelőtt a közbeszerzés struktúráit, folyamatait és szabályait kell alaposan felülvizsgálni. Az összes EU- és NATO-partner elvárja, hogy Németországnak erős hadserege legyen. Pedig az európai hadseregek mindegyike sürgős modernizációra szorul. Hosszú ideig elhanyagolták őket. Az általam folytatott vitákban, különösen az Egyesült Államokban, mindig felmerült a kérdés, hogy egy légierő milyen magabiztossággal rendelkezik, amikor egy erős légvédelemmel találkozik. Az orosz S-400-as és más rendszereket tekintve az amerikaiak is felismerik, hogy a légi fölény elérése egyre nehezebbé válik. Az ukrajnai háborúból is láthatjuk: a légi erő fontos, de korántsem az egyetlen, amire szükség van.

Évek óta dolgozunk egy tüzérségi fejlesztésen: lövés és találat menet közben. Ez rendkívül megnehezíti az ellenség számára, hogy ellentűzzel támadja meg az ilyen erőket. Előre láttuk ezt a fejlődést, és már jóval a jelenlegi válság előtt kifejlesztettük az RCH (Remote Controlled Howitzer) 155-öt. És nem láncon, hanem Boxer futóművön, azaz keréken. Ez támogatás nélkül is működik. A legtöbb tüzérségi rendszernek 60 tonna visszarúgást tompító támaszokra van szüksége. A Boxer az egyetlen olyan rendszer, amelynek nincs szüksége rájuk. A tüzérséget a szintén mozgásban lévő hajókról is alkalmazzák és el is találják a célt. Akkor miért nem alkalmazzuk ezt szárazföldi járműről is? Ezt tartottuk szem előtt, ez volt a vezérelvünk. Végső soron ez a tüzérségi doktrína megváltozásához vezet: az "On the Move" jelentős taktikai előnyöket biztosít, és így a tüzérség műveleti elveit is megváltoztatja.
A második a nagyobb hatótávolság. Ha ugyanis nem tudnak elég messzire menni, akkor már azelőtt tűz alá kerülnek, hogy ők maguk részt vennének a tűzharcban. A tüzérség hatótávolságának növelése rendkívül fontos tényező, amely miatt nagyon aggódunk. Vannak olyan fejlesztések, amelyek nyolcvan-száz kilométerre mennek. Egyszer egy védelmi miniszter megkérdezte tőlem, hogy Afganisztánban 40 kilométeres távolságból le tudnánk-e csapni egy hídra, hogy megakadályozzuk az ellenséget abban, hogy átjöjjön a folyón. Tehát a célpontokra való képesség, a precíziós csapásmérő képesség kérdése nagyon fontos.
A tüzérségnek több összetevője van: a hatótávolság, a pontosság és a mobilitás. Meggyőző bizonyítékokkal rendelkezünk e három tényező tekintetében. Az Excaliburral irányított 155 mm-es tüzérségi lövedéket lőhetünk ki. Egyébként Olaszországban hasonló fejlesztés folyik a haditengerészet számára Vulcano néven, amelyet Németország is választott. Ezt a szárazföldön is el lehetne képzelni. Az amerikaiak és a franciák hasonló termékeket fejlesztenek.

Az ukrajnai eredmények bizonyítják, hogy a tüzérségi hatás mennyire fontos. Jó irányba fejlődünk. Ukrajna segít nekünk ellenőrizni, hogy jó úton járunk-e. Mi vagyunk, már a helyzetértékeléseinkből is különböző szempontok és konfliktusok alapján. És végül, de nem utolsósorban: Még egy kiváló tüzérségi rendszer is csak kombinációban működik. A "tűztömeg" döntő fontosságú az ellenfél távoltartásában és csapatösszevonásainak megbontásában. Európában az összes tüzérségi rendszer mindössze tizenkét százaléka származik európai fejlesztésekből. A többi az USA-ból és Oroszországból származik. Ezek átlagosan 40 évesek és idősebbek. Gyorsan korszerűbbé válhatunk és kell is válnunk.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Ugyanez vonatkozik a harckocsikra is, amelyek Európában hihetetlenül sok változatban állnak rendelkezésre. Attól függően, hogy hogyan számoljuk őket, legalább 20. Sokkal nagyobb hatást érhetnénk el, ha ugyanazokat a rendszereket használnánk. Európai szempontból az orosz fegyveres erők azok, amelyekre képességünket irányítanunk kell. Egyszerűen fogalmazva, az olaszoknak az Ariete, a franciáknak a Leclerc, a briteknek a Challenger, a németeknek és a skandinávoknak pedig a Leopard. Az egységesítésre szükség van, ez nyilvánvaló. Ezért az ukrajnai háború a mércéje annak, hogy a helyes kérdésekben fejlődünk-e vagy sem. Szerezhetünk-e olyan ismereteket, amelyek más irányba terelik a fejlődésünket? Igen, folyamatosan tanulunk, és ezért szorosan figyeljük, mi történik Ukrajnában.

Most egy nagyszabású beruházási csomagot indítanak Németországban. A védelmi költségvetést is tartósan növelni kell. Mindannyiunknak felelősségünk van a katonák iránt. A rendelkezésre álló legjobbal kell felszerelnünk őket. A hiányosságok nyilvánvalóak. Ezt a műveleti területekre tett utazásaim során láthattam. A minőség egy dolog, a teljes felszereltség egy másik. Ez például azt is jelenti, hogy a képzésnek ugyanazokon a rendszereken kell zajlania, amelyek a misszióhoz rendelkezésre állnak. Nem elfogadható, hogy egy külföldi misszióra egy egyszerű Unimoggal készüljünk egy sokkal nehezebb Dingo helyett. A múltban mindig sok pénzt költöttek a légierőre és a haditengerészetre. A hadsereget tömegesen elhanyagolták. De a végső katonai akció minden háborúban mindig a helyszínen zajlik. Ha a hadsereg katonái azok, akik az utolsó métereken vívják a csatát, akkor nem lehet, hogy nem gondoskodnak róluk. Nemcsak Németországban a hadsereg a fegyveres erők legnagyobb része. Ebben a tekintetben örülök, hogy ezek a katonák remélhetőleg hamarosan megkapják a megérdemelt felszerelést.

A jelenleg szolgálatban lévő összes Puma járművet legalább egységes fegyverzeti színvonalra kellene emelni. Ez a minimum. A jelenlegi alacsony létszámuk nem elegendő a német hadsereg teljes felszereléséhez - a politikai kívánalmaknak megfelelően - és így NATO-kötelezettségeink teljesítéséhez. Németország egyértelmű kötelezettségvállalásokat tett a földterületek területén: Véleményem szerint az egységes státusz elérése és a 2. tétel megrendelése magától értetődő. Az 1. tétel korszerűsítéséhez a Puma visszakerül az iparhoz. Ez csökkenti a képzésre és a valószínűleg növekvő misszió jellegű kötelezettségvállalásokra való rendelkezésre állást. Ez csak a 2. tétel egyidejű beáramlásával tartható fenn bizonyos mértékig. Ha most nem születik döntés a 2. tétel beszerzésének megkezdéséről, a hadsereg nem fogja elérni a nehéz erők hidegindítási képességét. Az úgynevezett hidegindítási képesség nagyfokú anyagi felkészültséget igényel. A tervezett és nem tervezett javítások miatt a rotációs tartalék a logikus következmény, és egyébként a fegyveres erők más ágaiban is természetes. Figyelemmel követjük a német hadsereg és a BMVg új megfontolásait az úgynevezett közepes erőkkel kapcsolatban. A hadsereg jövőbeli struktúráját tekintve ezek közvetlen hatással vannak a Puma gyalogsági harcjárművek számára. A BOXER ideális alap a közepes erők számára. Véleményem szerint érdemes lenne a Puma toronnyal ellátott Boxert ("PuBo") a közepes erők számára gyorsan rendelkezésre álló megoldásnak tekinteni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Mi a helyzet az MGCS harckocsikkal?
Rendkívül hosszú időbe telt, amíg a fejlesztés beindult. Az MGCS-ről szóló első tárgyalások 2012-ben voltak. Az elmúlt tíz évben viszonylag keveset értünk el. Időbe telt, amíg a két nemzet közeledett egymáshoz, amíg a dokumentumokat kidolgozták, és amíg az első technológiai demonstrációkról tárgyalni tudtunk. Most már van egy jó tucat ilyenünk. Inkább a fegyveres erők rendszerrel szemben támasztott követelményeiről szeretnék hallani. Mit akarnak a katonák tenni vele? Most inkább a technológiákról beszélünk. Azt, hogy a technológiák később hogyan fognak összeállni egy szuverén rendszerré, még nem értem. Ez hiányzik az MGCS-ből. A technológiákról szóló viták nem vezetnek rendszerhez. Én ezt a rendszerötletet támogatom, és minden tapasztalat szerint csak akkor valósítható meg, ha világos szervezeti feltételek uralkodnak. Az ipari oldalon az MGCS-nek vezető rendszerintegrátorra van szüksége. A hangsúly az "egy"-en van. Jelenleg a nemzeti egoizmusokba is beleragadunk. Először is meg kell határoznunk azokat a képességeket, amelyekkel egy rendszernek rendelkeznie kell. Aztán megkeresem azokat a technológiákat, amelyek szuverénné teszik a rendszert.
Visszatérve beszélgetésünk kezdetéhez: Ezért vagyunk vadászok és gyűjtögetők. Olyan technológiákat keresünk, amelyek szuverénné és harcban fölényessé teszik rendszerünket. Mit jelent ez konkrétan az MGCS számára? A múltban a fegyver, a kaliber és a lőszer volt a meghatározó elem a hatás szempontjából. Ehhez jön még a mobilitás és a védelem. A hatás szempontjából megrekedtünk. Nem tudom megmondani, hogy mi lesz a megfelelő kaliber 2035-ben, 130 vagy 140 milliméter. A kaliber azonban már nem feltétlenül az egyetlen döntő tényező, mivel az MGCS-ek különböző eszközökkel, például rakétákkal vagy lézerekkel is rendelkezhetnek. A jövőben is klasszikus lőszereket lövünk majd a csőből, vagy rakétákat fogunk kilőni? Véleményem szerint még mindig túlságosan befolyásol bennünket a fegyver kaliberéről szóló vita. Megrekedtünk a nemzeti egoizmusban Franciaország és Németország között. Sajnos a kölcsönös bizalom nem túl erős. Így nem lehet egy ilyen projektet előrevinni. Olaf Scholz kancellár hangsúlyozta a francia-német fegyverkezési projektek fontosságát. Ez bizakodással tölt el, mert emlékszem a Transall fejlődésére, amely csak azért haladt előre, mert Adenauer és de Gaulle folyamatosan beszámolt egymásnak. Mindkét rendszernek - az MGCS-nek és az FCAS légiharc-rendszernek - nagyobb bizalomra van szüksége. És több vezetőre van szükségük! Akkor majd jól csinálják. Az MGCS átadását hivatalosan 2035-re tervezik, de ha így folytatjuk, sokkal hosszabb időre lesz szükségünk, és ezt senki sem fogja tagadni. De mindenki tisztában van azzal is, hogy ezt nem engedhetjük meg magunknak.

És mi lesz az MGCS leszállításáig?
Tekintettel a jelenleg Európában található harckocsik számára és korára, több köztes lépésre lesz szükség. Természetesen folytatjuk a Leopard fejlesztését Németországban és a Leclerc fejlesztését Franciaországban annak érdekében, hogy mindezt ugyanabba az irányba tereljük. Az én álmom egy francia-német dandár egy közös harckocsival. Aztán ott lenne a "rét, ahol gyakorolhatunk", hogy együtt haladjunk előre. A KMW következetesen folytatta a Leopard fejlesztését. Ma a Leopard 2 A7V-nél vagyunk, ahogyan azt a VJTF (L) 2023-ban fogják bevetni. Aktív védelmi rendszerrel, nem csak reaktív rendszerrel, mint amire az MGCS esetében is szükségük lesz. Természetesen a német fegyver és lőszer terén is lesznek további fejlesztések. Hatás - védelem - mobilitás: mindent továbbfejlesztünk. A rendszer lenyűgözően érett, és még mindig van benne potenciál. Dolgozunk a Leopard korszerűsítésére szolgáló technológiákon, és feltételezem, hogy lesznek további új fejlesztési programok. Minden új fejlesztés mindig az MGCS-ben való lehetséges felhasználás szempontjai szerint történik. A Puma gyalogsági harcjármű az előretekintő, pilóta nélküli toronnyal szintén az MGCS alapját képezi.

Nem a nagy mobilitású kerekes járművek irányába mutat a trend?
Természetesen a "kerék vagy lánc" kérdésével is foglalkozunk. Olaszország például 8x8-as kerekes programot indított, de 2020-ban visszatért a lánctalphoz. Németországban úgy tűnik, hogy a hadsereg inkább a kerekes járművek felé halad. A jövőben bizonyára mindkettőt látni fogja. Jelenleg egy új láctalprendszeren (?) dolgozunk, amely nagyfokú rugalmasságot és modularitást biztosít. De ennél többet még nem szeretnék elárulni. Legyen kíváncsi az Eurosatoryra! Várjuk látogatását. Megéri majd a fáradozását!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója ma Münchenben hivatalosan átadta a Rheinmetall új generációs járművének kulcsát a német fegyveres erők képviselőinek...

FR_arjzWYAA79L8
FR_arj1X0AAKkb5

("neue Generation der Wechselladersysteme")
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Németország április 30-án felállította első Heimatschutzregement-jét (honvédelmi ezred) – jelentette be a Bundeswehr támogató parancsnoksága. A Bundeswehr a honlapján közölte, hogy a Landesregiment Bayern (bajor állami ezred) nevet Heimatschutzregiment 1-re keresztelték, és hét századát az utóbbi parancsnoksága alá helyezték, egy parancsnoksággal és logisztikai egységgel, speciális gyalogsági, felderítő és mérnöki képességekkel.
Az ezred 700 tartalékosával az első az öt közül, és a Bundeswehr szerint az ország területi tartalékának új szervezetét képviseli. Christine Lambrecht német védelmi miniszter az ezred felállási ünnepségén azt mondta: „A nemzeti területvédelem és a honvédelem a szövetség védelmének kulcselemei. Egy erős tartalék garantálja, hogy a Bundeswehr ott van... amikor szükség van rá”, lehorgonyozva magát a társadalomban. „A honvédelmi ezredekkel és századaikkal erősítjük hazánk válságokkal és katasztrófákkal szembeni ellenálló képességét”.


 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff
K

kamm

Guest
előfizetős összegeznéd ?

Germany’s Military Industry Gears Up to Restock Its Own Forces


The country’s chancellor has pledged about $100 billion to rebuild its army, but that increase in spending may not be enough to reverse years of neglect, experts say.

00german-arms01-mobileMasterAt3x.jpg

The Krauss-Maffei Wegmann factory in Munich was motivated to modernize its military when Russia invaded Ukraine. Felix Schmitt for The New York Times


Melissa Eddy and Jack Ewing

Melissa Eddy, who reported from Munich for this article, is the German business correspondent, a role that U.S.-based Jack Ewing held for 12 years.


May 5, 2022

Shortages of body armor. Radios so antiquated they are the butt of jokes from other NATO soldiers. A dysfunctional procurement system that takes years just to acquire shoulder patches.

After decades of budget cuts, the German military is woefully short of basic supplies, whether they’re bullets or backpacks. But galvanized by Russia’s invasion of Ukraine, Chancellor Olaf Scholz has pledged to spend 100 billion euros, or $105 billion, to modernize the force, nearly tripling military spending from the previous year.

The quantum leap in arms expenditures “is long overdue,” said Wolfgang Richter, a retired colonel in the German Army who is now with the German Institute for International and Security Affairs in Berlin. “For a long time we believed that economic strength was enough. But the events of the past few weeks have shown that we also need a strong military.”

The military’s wish list includes new ships, new helicopters, and more tanks and other armored vehicles. But it may take years to deploy the money and make the German Army, with 184,000 soldiers, an effective deterrent to Russia, experts say.

It’s not for lack of a German arms industry, including major manufacturers like Rheinmetall, which makes armored vehicles, and Rohde & Schwarz, which provides military communications equipment. Volkswagen’s Traton unit has a joint venture with Rheinmetall to produce military vehicles.

And there is Krauss-Maffei Wegmann, which has kept its factory in Munich busy by selling Leopard 2 main battle tanks to numerous foreign armies. In fact, German defense contractors export almost as many arms as they sell to their own country’s military.

In halls the size of airplane hangars, mechanics and technicians at Krauss-Maffei Wegmann currently work just one flexible shift, updating and repairing tanks and armored vehicles used by the armed forces of 19 countries.

On a recent weekday, amid hulking vehicles parked in bays that line the repair halls, an employee drove a new Leopard into position, then used a crane to remove a turret that needed adjusting. In addition to the tanks, several newly made Boxer armored personnel carriers were being prepared for Lithuania, one for medical emergencies and another to carry troops.

merlin_206086179_cd72770e-46ff-4631-ad3a-8f898294d0b4-mobileMasterAt3x.jpg


Germany's capacity to aid Ukraine is limited because its own military does not have all the modern equipment it needs. Felix Schmitt for The New York Times

Ralf Ketzel, a former artillery officer who is Krauss-Maffei Wegmann’s chief executive, said it would take no more than two years to begin delivering the several hundred Leopard 2s and Pumas — a kind of combination tank and armored personnel carrier — that Germany’s three combat divisions needed.

“The situation is not as bleak as it is sometimes portrayed,” Mr. Ketzel said.

Germany’s rearmament amounts to a kind of economic stimulus program on a wider scale, because German contractors buy supplies from around the continent, and the military buys directly from European and American companies. The German Defense Ministry has said it wants to order F-35 fighter jets made by Lockheed Martin to replace aging Tornado fighters.

Carl Jonasson, the chief executive of Snigel Design, a Swedish maker of backpacks, camouflage cloaks and other combat apparel, was surprised to receive an order from Germany recently.

“It’s just mind-blowing numbers, at least for European standards,” Mr. Jonasson said of Germany’s €100 billion war chest.

As impressive as that sum sounds, it will not be enough for Germany to make up for years of inadequate spending, according to the Ifo Institute, an economics research organization in Munich. To meet its North Atlantic Treaty Organization quota in the long term, Germany must commit another €25 billion a year, Ifo economists said in a recent report.

Mr. Scholz has promised that defense spending in coming years would amount to more than 2 percent of national output, the minimum agreed upon by NATO members. His declaration was hailed as a “Zeitenwende,” a historic turning point.

In another indication of the shift in the political mood, the German Parliament agreed in April to provide lethal weapons and defense systems to Ukraine, overcoming Germans’ post-World War II reluctance to getting involved in armed conflicts. German manufacturers have provided the government with lists of weapons, armored vehicles and defense systems they could supply quickly to the Ukrainian Army.

But Germany’s capacity to aid Ukraine is limited because its own military does not have all the modern equipment it needs. Much of what Germany is offering Ukraine is older equipment that has been in storage and needs to be refurbished and modernized.

Moreover, many defense companies, accustomed to shrinking expenditures, have cut manufacturing capacity and will need several years to ramp up production. Suppliers may not be able to provide necessary parts in time, or may have gone out of business.

00german-arms03-mobileMasterAt3x.jpg

Krauss-Maffei Wegmann has kept busy making munitions for foreign armies. Felix Schmitt for The New York Times

00german-arms04-mobileMasterAt3x.jpg

A mechanic worked on an armored fighting vehicle. Felix Schmitt for The New York Times

And often Germany’s procurement system is agonizingly slow. Delivery of a new assault rifle manufactured by Heckler & Koch, which also supplies the U.S. Marine Corps, is seven years behind schedule because of a German law that allows the losing bidder for a defense contract to challenge the decision in court.

Not long after Mr. Scholz announced the increase in spending, the Defense Ministry summoned executives of major contractors to Berlin. One of the messages: Stop suing one another and work as a team, according to three people with knowledge of the meeting. The Defense Ministry declined to comment.

Germany has long had an ambivalent relationship with its military because of its association with Nazi atrocities in World War II. During the Cold War, Germany was on the front lines. West Germany stood with NATO while East Germany was allied with the Soviet Union. Both had formidable armies.

At the same time, a strong pacifist strain influenced West German politics. After reunification and the collapse of the Soviet Union, there was little support for a large military. The German Army reoriented itself for foreign deployments in Kosovo or Afghanistan, rather than national defense.

“We had hoped that after the Cold War and the fall of the Berlin Wall, there would be lasting peace in Europe and that we could establish a European order of peace together with Russia,” said Eva Högl, a lawmaker for Mr. Scholz’s party, the Social Democrats, who serves as armed forces commissioner in Parliament. “This belief has been brutally shattered, and consequently there is now a new appreciation for the necessity of the military.”

A March report to Parliament by Ms. Högl detailed the armed forces’ shortcomings, including shortages of basic equipment like body armor and winter jackets. The system for buying supplies is so dysfunctional that an intelligence unit was waiting to receive uniform insignia it ordered in 2020.

During maneuvers in Lithuania, according to the report, German soldiers were laughed at by soldiers from other NATO armies because they didn’t know how to use the latest communications equipment. The radios they had trained with in Germany were obsolete.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Szittya
K

kamm

Guest
In 1989, when the Berlin Wall fell, West Germany had 12 divisions and nearly half a million soldiers facing the collective armies of the Communist Warsaw Pact, which was controlled by Moscow. Now it is struggling to meet its obligation to contribute three combat-ready divisions to NATO. It has about 300 tanks in operating condition, compared with around 4,000 at the end of the Cold War.

Many Social Democrats who now lead the governing coalition have cultivated economic and political ties with Russia, following the lead of Gerhard Schröder, the former chancellor. They promoted projects that made Germany dependent on Russian gas on the mistaken premise that economic ties would restrain Russia’s president, Vladimir V. Putin. The party’s past affinity for Russia makes for an awkward transition to a more muscular military stance.

Defense contractors say they are still waiting to hear how most of the €100 billion will be allocated.

“While we are certainly in regular and constant contacts with our German customer side, we are not really in the position yet to specify possible impacts of proposed spending on our business,” David Voskuhl, vice president of public relations for Diehl Defence, an ammunition supplier, said in an email.

merlin_206086044_e1915489-8ada-44ba-8358-a239b22d35d3-mobileMasterAt3x.jpg

A Leopard 2 tank turret at the Krauss-Maffei Wegmann factory.
Felix Schmitt for The New York Times

But before Germany can consider costly new weapons systems, it must address basic needs. Probably €20 billion will be needed just to refill ammunition depots, according to some estimates. Ships have so few rounds for their cannons that they would run out after a few salvos, experts say. Another €20 billion or more will be needed to buy modern communications equipment. More than €2 billion will be used for the everyday needs of foot soldiers, like backpacks.

Contractors, eager to take advantage of Germany’s newfound military commitments, are adopting a can-do attitude.

Days after Russia invaded Ukraine in late February, Rheinmetall sent the government a list of weapons, defense systems and vehicles it said it could quickly supply to the army. Krauss-Maffei Wegmann told Berlin that it could deliver several dozen Gepard mobile antiaircraft systems that the German Army decommissioned more than a decade ago.

Defense Minister Christine Lambrecht said recently that up to 50 of the vehicles, capable of shooting down Russian jets, could be sent to Ukraine. Ukrainian crews would get six to eight weeks of training in Germany.

But first the Gepards would need servicing and upgrading after years of standing parked on Krauss-Maffei Wegmann’s sprawling grounds. The company is waiting for a confirmed order from the government before work begins, said Christian Budde, a spokesman for the company.

There is still a risk that plans to increase spending could be delayed or undone by political wrangling. But support for a strong military has probably never been higher since the end of the Cold War.

“Through the war in Ukraine,” said Ms. Högl, the armed services commissioner, “many Germans have realized why we have the military and why it is urgently needed, namely to defend peace, democracy and security.”

Melissa Eddy reported from Munich, and Jack Ewing from New York. Christopher F. Schuetze contributed reporting from Berlin.