En a torok magyarorszagon cimu konyvsoraozatbban olvastam az eroditest...
Veres kardra az vonult be aki akart nem volt kotelezo arra se ahogy a egyhazi felszolitasra se...
A parasztok jobbagyok az egyhaz szolitasara altak ossze 30.000 buda mellett akiket a kiraly szet is kergetett es 20-30.000 a dunabal oartjan tollunk nem messze egy micsarba akik kifele elnis vertek a torokot cunyan a mocsafba /mert nem voltak hadbakeszilve.../
Nezz utanna mi volt a nemes kotelezetsege. /megyei banderiumot ajanlom.../ a banderiummal vonult ha vonult zaszlo alatt /ez lehetett megyei vagy zaszlosuri./ a megyei zaszloknak nem volt kotelessege az orszag masik vegen hadakozni... /orultseg is lett volna az egesz orszagot predanaknhagyni barkinek.../ egyebkent logikus.., /onkent mint irtam trencsenbol indult a felvidekrol egy nemesi had /trencsen varmegye zaszlaja alatt./ ahjoz csatlakozott utkozbe aki akart nem nagyon akart... /miert is akart volna???/ma akrna?ma sem megy onkentesnek szinte senki ingyert csaknhogy megdogoljon.../
Én nem tudom hogy a szakirodalom választás vagy a memória volt rossz, de amiket te a magyar mozgósítási rendszerről leírtál, azok jelentős része a valós képtől fényévekre van, és most tényleg finoman fogalmaztam
Nagyon röviden a magyar haderőről:
1. királyi bandérium és főtiszti bandériumok - nádor, erdélyi vajda, temesi és horvát bán: gyakorlatilag állandó
2. főpapi és egyházi bandériumok: fokozatosan szintén állandóvá vált
3.-4. főúri/zászlósúri bandériumok
megyei "zsoldos" bandériumok
Mindkettő bárhol, bármikor mozgósítható-bevethető.
5. megyei bandériumok: ez a nemesi felkelés, honvédelmi célra, csak királyi zászló alá, családonként egy felnőtt nemes, ha nincs helyettesítő, nagyon komolyan vizsgálták a megjelenést, és természetesen nem csak a saját megyéjüket védték...
6. Jobbágyok mozgósítása, minden 20-10-5-fejenként
+
Végvári zsoldos katonaság, naszádosok, kiváltságolt népek -székelyek, szászok, oláhok, kunok, jászok- meghatározott mozgósítható ereje, délvidéki katonaparasztok, városok zsoldoskontingensei.
Ehhez jöttek elviekben Lajos cseh csapatai, akik közül elvétve ért ide bárki - Buda és Székesfehérvár környékéig jutottak, a lengyeleket meg hagyjuk már, onnan semmi sem jött, kizárólag a pápai segélyből felbérelt zsoldosok.