1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Először is van hozzá nagyobb hatótávolságú rakéták (AMRAAM-ER).
  Másodszor ez szemben a hagyományos légrakkal nagyon széttelepíthető. Az indítókat akár több km-re szétszórhatod, és a hatótáv köröket mindegyik köré fel kell rajzolni....
   
  fishbed and arcas like this.
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  https://defence.pk/pdf/threads/u-s-...s-to-hungary-at-a-cost-of-500-million.633175/
  Eldőlt volna?
  "The Government of Hungary has requested to buy one hundred and eighty (180) AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), and four (4) spare AIM-120C-7 AMRAAM guidance sections. Also included are four (4) spare AIM-120C-7 control sections, six (6) AMRAAM training missiles (CATM-120C), missile containers, classified software (for the AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar requested by Hungary through Direct Commercial Sale), spare and repair parts, cryptographic and communication security devices, precision navigation equipment, other software, site surveys, weapons system equipment and computer software support, publications and technical documentation, common munitions and test equipment, repair and return services and equipment, personnel training and training equipment, integration support and test equipment, and U.S. Government and contractor, engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistical and program support. The total estimated cost is $500 million."
   
  tonyo, Centurio, Cifu and 1 other person like this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Jó reggelt...:)
   
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ébren vagyok :), ...csak Cifu reggeli kommentjére reagáltam ;)
   
 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Kíváncsi vagyok, mikor lesz hozzá értelmes rakéta. Akárki akármit mond, a C7 földről indítva kicsi, úgy közép hatótávolságú rendszer, hogy sehogy. Az ABM képesség meg ami többször is említve lett, minimum utalás szintjén, konvergál a nullához. Felemás érzéseim vannak, pláne a román himars/atacms miatt.

  Én egy Meadsnak örültem volna, bevallom.
   
  wolfram likes this.
 7. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ettől még nem tudom, hogy ez mennyiben befolyásolja az általam leírtakat. A NASAMS indítókon lehet keverni a rakétákat, noha feltehetően maradnak az AIM-120C-7-esek, semmi akadálya annak, hogy AMRAAM-ER vagy ESSM Mk.2 rakétákat vásároljunk adott esetben.
   
  fishbed, anonim999, Python and 6 others like this.
 8. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ez még persze nem vásárlási kötelezettség, hanem csak lehetőség.
   
  fishbed, Python and Gaudi like this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez azért a ráutaló jelekből már levehető sztem. hogy eldőlt.
   
  krisss likes this.
 10. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  De az 500 millábol csak sima NASAMS és nem ER jön vagy nagyon jó üzletet kötünk.A sima ma már nem éri meg.
   
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Alig várom :) már itt lehetnének.:rolleyes:
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Generáció váltás avatárban?

  Egy indítót nézve igen. Egy 4-6 indítós osztályt nézve meg lábremegtetős a történet és a HMZ nem egy pontból indul ki, tehát a long range AD SAM-hez képest a difi az, hogy az összesített HMZ szélére is gyorsan ér el a rakéta, mert nem 50km+ távolságot repül, hanem kisebbet.

  Én speciel többre tartok 50 km-es HMZ-vel NASAMS2-őt AMRAAM-ER vagy ESSM Block II-vel, mint egyetlen nagy SAM-et 100-120 km-es HMZ-val. Az ABM képesség meg egy olyan dolog, ami megfontolás kérdése, hogy kell-e. Eszméletlen drága és korlátos a HMZ ellene. Főleg úgy, hogy a hh-s M3.0 rakéták kb. kihalnak és M4-7 tája lett a menő.
   
  fishbed, svajcibeka and arcas like this.
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító (?)
  15 indítót legfeljebb max 3 osztályba szervezhetnek, ami 3 parancsnoki kabint és 6-9 db Sentinelt feltételez (meg talán kb. u.ennyi EO / IR egységet).
  A három osztály, három védett pontot jelent.
  "Ó mond, Te kit választanál…?"
   
  arcas likes this.
 14. arcas

  arcas Well-Known Member

  Én azért bizom abban, hogy az inditók tartalma majd vegyesebb lesz, kerül bele Aim-9X ill. Amraam-ER vagy ESSM Block II, több lehetőséget biztosítva ezzel a védelemnek...
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát ezzel azért vitatkoznék.
  • Eleve nem tudni, hogy akkor ez honi légvédelem lesz-e (ami kvázi nincs a Vega és az összes többi kiszórása miatt) vagy csapatlégvédelem.
  • Az ország méretét és HMZ-t nézve valójában egy elképzelt konfliktus esetén a széttelepült NASAMS egyszerre jelentene védelmet Kecsónak és mondjuk a román határ felé védekező erőknek. (Ez csak egy légbőlkapott példa volt.)
  • Akár kombinált is lehet. 1 osztály honi, ami lefedi Paksot, Kecsót és talán még Szolnokot is, a másik kettő meg a jóég tudja.

  Semmi sem gátolja a későbbi rakéta vásárlást.
   
 16. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ebben nincs benne a NASAMS. Ez csak a 180 darab éles AIM-120C-7 rakéta, egy maréknyi gyakorlórakéta, pótalkatrész és a minősített szoftverháteret takarja.
  A NASAMS rendszer(ek) külön tétel(ek).

  Én inkább így számolnék:

  3 osztály, osztályonként 6 indító = 3x6x6 = 108 darab rakéta
  Marad 72 darab utántöltésre illetve a légierőnek (ha jól rémlik az AIM-120C-5-ösök még 2004-ben lettek véve, vagyis már 15 évesek...).
   
  fishbed, Python and arcas like this.
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Vagyis vontatott / telepített avagy önjáró alvázra telepített változat? :D[/QUOTE]
   
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  NATO-ban, mivel védekező jellegű harcra készül (ellentétben a VSz-el, ami egykoron ugyi támadóra készült), nem igazán van értelme ennek a megkülönböztetésnek.
  Azon ritka alkalmakkor, amikor meg támadó műveletben vesz részt NATO szárazföldi hadsereg (lásd Irak), akkor meg hurcibálják magukkal a fix telepítésű eszközöket.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezért fogalmaztam roppant óvatosan. Csak mivel számomra az, hogy a VSz örökségéből is itt maradt szervezeti felépítés és múlt mennyire játszik arról bevallom lövésem sincs. Illetve, hogy a máig élő Kub tradíció miatt mit mondanak egy páncélozatlan járműre, ki kezelné "csapatlévédelemnek". Mondjuk az Atlas Mistral-t nézve ilyen téren kifogás nem lehet. A maroknyi Sztrela-10M utódja az én szememben a Mistral. HMZ kb. ugyanaz. Páncélról szó nincs, mert még zárt küzdőtér sincs...
   
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ott van hogy sima C-7 lesz, feketén fehéren.
   

Ezen oldal megosztása