NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

NASAMS indító marketing anyagból...
:rolleyes:

One single LCHR can hold six (6) ready-to-fire missiles.
Missiles may be fired at multiple targets simultaneously.
In a battalion configuration comprising of up to 12 launchers and up to 72 missiles loaded, all missiles can be fired against individual targets in less than 15 seconds.

:D:D:D

Indítóként 6 rakéta, ütegenként max 12 indító, az összesen 72 rakéta.
Ez a 72 rakéta (akár külön célokra is), indítható 15 másodpercen belül.
Persze a marketinges agyában...

Tehát ez sincs még kész, pont úgy ahogy kérdeztem egy hete kb. hogy ki látta ezt a rakétát valahol rendszerben a NASAMS-ba integrálva, arra reflektálva hogy a MEADS-ot sokan azért szólták meg, hogy még nincs kész.

Nos ez sincs még kész, a sima AMRAAM meg nem valós közép-hatótávolságú rakéta a földről indítva.

Egyébként az ilyen és a korábbi Nasams-os képekből a monitorokon ábrázolt térképekből nem látszik valami a szakavatott szemeknek?...feld. távok, ind. ablakok, paraméterek, HMZ, stb.?

A finn gyakorló komplexum indikátorán 6 indítóállvány (1S..6S), 2 Sentinel (A1, A2), és egy Optika látszik (A).
Mindegyik indítóállványba 6db AMRAAM van töltve (az állvány száma alatt A6), kivéve a 2S indítót, mert onnan épp az imént indítottak...

1288657054723.jpg

1288657053275.jpg

NASAMS indító marketing anyagból...
:rolleyes:

One single LCHR can hold six (6) ready-to-fire missiles.
Missiles may be fired at multiple targets simultaneously.
In a battalion configuration comprising of up to 12 launchers and up to 72 missiles loaded, all missiles can be fired against individual targets in less than 15 seconds.

:D:D:D

Indítóként 6 rakéta, ütegenként max 12 indító, az összesen 72 rakéta.
Ez a 72 rakéta (akár külön célokra is), indítható 15 másodpercen belül.
Persze a marketinges agyában...
Ennek fizikai vagy informatukai akadálya van?
Tegyük fel tényleg jön 72 cél, teljes automata módban sem lehetséges?
Kiosztja a célokat aztán huss, mennek a raketták?
Bocs, teljesen laikusként kérdezem.

Szintén laikusként: döntési lánc akadálya van.

Ha megnézel egy videót: kinyílik az ajtó, elindul a rakéta. Az egész együtt kevesebb mint két másodperc.

Kérdés, mennyi időnek kell eltelnie két indítás között, hogy a második rakétának ne zavarjon be az előző, de nyilván a gyár ezt kiszámolta, innét jön a 15 másodperc.

Informatikai akadálya szerintem biztosan nincs, ma már egyszerűen túl gyorsak a gépek / a kommunikáció ahhoz, hogy ez legyen a probléma.

A viszont egy elég erős döntés, hogy ellövöd az összes rakétádat és ott állsz letolt gatyával. :)

Én arra tippelek, hogy a rendszer képes a 72 rakéta / 15 másodpercre, de az nagyon extrém szituáció.

Mondjuk Washington D.C. esetében nem is annyira extrém, persze ahhoz hogy ennyi cél megjelenjen ott az amerikaiaknak elég sok mindent el kell szúrni.

Érdemes felidézni a közelmúlt izraeli támadásait a szíriai légvédelmi rakéták ellen. Ott nagyjából mindenki arra tippelt, hogy olcsó cuccokkal túlterhelték a védelmet. Ugye milyen jól jött volna a 72/15. o_O (Más kérdés, hogy nincs annyi pénz a világon, amennyi elég lenne, ha minden utolsó drónra ezzel lődözöl.)

• Tetszik
Reactions: zsolti
Arra gondolok, hogy van valami Doom mod amikor minden mindegy alapon eldurrantanak mindent egyszerre.

Ha megnézel egy videót: kinyílik az ajtó, elindul a rakéta. Az egész együtt kevesebb mint két másodperc.

Iron Dome indítás, ha ott megy, itt is mehet:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Bocs, félreérthető voltam.
Technikailag tudja a komplexum, csak gyakorlatban 0 az esélye hogy 72db cél ugyanabban a 15 másodpercben lépjen be az indítási zónába.
Hasonló mint az autók 0-100km/h gyorsulási ideje, mindenki tudja, de a valóságban 0 esetben használatos.

Bocs, félreérthető voltam.
Technikailag tudja a komplexum, csak gyakorlatban 0 az esélye hogy 72db cél ugyanabban a 15 másodpercben lépjen be az indítási zónába.
Hasonló mint az autók 0-100km/h gyorsulási ideje, mindenki tudja, de a valóságban 0 esetben használatos.
Köszi. :D

A Norvégok először indítottak AIM-9X Block II őt NASAMS indítóból
Raytheon_AIM-9X_Block_II_missile_hits_target_in_first_flight_from_NASAMS_launcher.jpg

Sajnos a célpont távolságáról illetve a célravezetés módjáról (LOAL vagy közvetlen befogás) nem írnak semmit.
Szerintem így földről indítva az AIM-9X hatósugara kb. 15 km lehet és leginkább LOAL módban indítható befogásig MCG vel (persze ez függ a célpont fizikai és mozgás paramétereitől).

A Norvégok először indítottak AIM-9X Block II őt NASAMS indítóból
Raytheon_AIM-9X_Block_II_missile_hits_target_in_first_flight_from_NASAMS_launcher.jpg

Sajnos a célpont távolságáról illetve a célravezetés módjáról (LOAL vagy közvetlen befogás) nem írnak semmit.
Szerintem így földről indítva az AIM-9X hatósugara kb. 15 km lehet és leginkább LOAL módban indítható befogásig MCG vel (persze ez függ a célpont fizikai és mozgás paramétereitől).
Inkább 10 km és úgy 5 km magasság, de ez is költői túlzásnak tűnik az AIM-9M HMZ-t ismerve úgy, hogy azt mozgó gépről indítják.

• Tetszik
Reactions: ghostrider