T
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ébren vagyok , ...csak Cifu reggeli kommentjére reagáltam
Ez azért a ráutaló jelekből már levehető sztem. hogy eldőlt.Ez még persze nem vásárlási kötelezettség, hanem csak lehetőség.
De az 500 millábol csak sima NASAMS és nem ER jön vagy nagyon jó üzletet kötünk.A sima ma már nem éri meg.Ez azért a ráutaló jelekből már levehető sztem. hogy eldőlt.
Alig várom már itt lehetnének.Ettől még nem tudom, hogy ez mennyiben befolyásolja az általam leírtakat. A NASAMS indítókon lehet keverni a rakétákat, noha feltehetően maradnak az AIM-120C-7-esek, semmi akadálya annak, hogy AMRAAM-ER vagy ESSM Mk.2 rakétákat vásároljunk adott esetben.
Generáció váltás avatárban?
Egy indítót nézve igen. Egy 4-6 indítós osztályt nézve meg lábremegtetős a történet és a HMZ nem egy pontból indul ki, tehát a long range AD SAM-hez képest a difi az, hogy az összesített HMZ szélére is gyorsan ér el a rakéta, mert nem 50km+ távolságot repül, hanem kisebbet.Kíváncsi vagyok, mikor lesz hozzá értelmes rakéta. Akárki akármit mond, a C7 földről indítva kicsi, úgy közép hatótávolságú rendszer, hogy sehogy. Az ABM képesség meg ami többször is említve lett, minimum utalás szintjén, konvergál a nullához. Felemás érzéseim vannak, pláne a román himars/atacms miatt.
Én egy Meadsnak örültem volna, bevallom.
Én azért bizom abban, hogy az inditók tartalma majd vegyesebb lesz, kerül bele Aim-9X ill. Amraam-ER vagy ESSM Block II, több lehetőséget biztosítva ezzel a védelemnek...180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító (?)
15 indítót legfeljebb max 3 osztályba szervezhetnek, ami 3 parancsnoki kabint és 6-9 db Sentinelt feltételez (meg talán kb. u.ennyi EO / IR egységet).
A három osztály, három védett pontot jelent.
"Ó mond, Te kit választanál…?"
Hát ezzel azért vitatkoznék.180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító (?)
15 indítót legfeljebb max 3 osztályba szervezhetnek, ami 3 parancsnoki kabint és 6-9 db Sentinelt feltételez (meg talán kb. u.ennyi EO / IR egységet).
A három osztály, három védett pontot jelent.
"Ó mond, Te kit választanál…?"
Semmi sem gátolja a későbbi rakéta vásárlást.Én azért bizom abban, hogy az inditók tartalma majd vegyesebb lesz, kerül bele Aim-9X ill. Amraam-ER vagy ESSM Block II, több lehetőséget biztosítva ezzel a védelemnek...
De az 500 millábol csak sima NASAMS és nem ER jön vagy nagyon jó üzletet kötünk.A sima ma már nem éri meg.
180 rakéta (feltételezve hogy mindet földi indításúnak szánják) - 6 rakéta az indítóban - két teljes töltet minden indítóhoz = 15 db indító (?)
Eleve nem tudni, hogy akkor ez honi légvédelem lesz-e (ami kvázi nincs a Vega és az összes többi kiszórása miatt) vagy csapatlégvédelem
Eleve nem tudni, hogy akkor ez honi légvédelem lesz-e (ami kvázi nincs a Vega és az összes többi kiszórása miatt) vagy csapatlégvédelem.
Ezért fogalmaztam roppant óvatosan. Csak mivel számomra az, hogy a VSz örökségéből is itt maradt szervezeti felépítés és múlt mennyire játszik arról bevallom lövésem sincs. Illetve, hogy a máig élő Kub tradíció miatt mit mondanak egy páncélozatlan járműre, ki kezelné "csapatlévédelemnek". Mondjuk az Atlas Mistral-t nézve ilyen téren kifogás nem lehet. A maroknyi Sztrela-10M utódja az én szememben a Mistral. HMZ kb. ugyanaz. Páncélról szó nincs, mert még zárt küzdőtér sincs...NATO-ban, mivel védekező jellegű harcra készül (ellentétben a VSz-el, ami egykoron ugyi támadóra készült), nem igazán van értelme ennek a megkülönböztetésnek.
Azon ritka alkalmakkor, amikor meg támadó műveletben vesz részt NATO szárazföldi hadsereg (lásd Irak), akkor meg hurcibálják magukkal a fix telepítésű eszközöket.
Ott van hogy sima C-7 lesz, feketén fehéren.De az 500 millábol csak sima NASAMS és nem ER jön vagy nagyon jó üzletet kötünk.A sima ma már nem éri meg.
Szerintem az is egészséges előnyünk lesz -ha lesz- hogy ezek a rakéták nem csak a mostani Gripen új fegyverei lesznek, hanem 26 után egy lehetséges váltótipusé is úgy, hogy valószinű használva lesznek "föld-levegő üzemmódban" is...Ebben nincs benne a NASAMS. Ez csak a 180 darab éles AIM-120C-7 rakéta, egy maréknyi gyakorlórakéta, pótalkatrész és a minősített szoftverháteret takarja.
A NASAMS rendszer(ek) külön tétel(ek).
Én inkább így számolnék:
3 osztály, osztályonként 6 indító = 3x6x6 = 108 darab rakéta
Marad 72 darab utántöltésre illetve a légierőnek (ha jól rémlik az AIM-120C-5-ösök még 2004-ben lettek véve, vagyis már 15 évesek...).
Megint nem vagyok boldog, mert oda én már kb. IRIS-T + Meteort vártam.Szerintem az is egészséges előnyünk lesz -ha lesz- hogy ezek a rakéták nem csak a mostani Gripen új fegyverei lesznek, hanem 26 után egy lehetséges váltótipusé is úgy, hogy valószinű használva lesznek "föld-levegő üzemmódban" is...