értem, nem emlékszem pontosan de mintha Benkő papa egyszer úgy nyilatkozott volna hogy (bár lehet hogy csak a média hozta le így) ballisztikus rakéták elfogására is fel kell készíteni a magyar légvédelmet.
Konkrétan arra gondolok hogy a NASAMS mellé nem kéne e olyan eszköz aminek van ABM képessége? ( vagy a NASAMS turbózható addig? )
Nagyon, de nagyon elvi szinten, ha van megfelelő felderítő radar és gyorsan adatot ad a NASAMS-nak, akkor néhány km vagy esetleg 5-8 km távolságig esetleg működhetne ABM-ként olyan max. M3-4 célsebesség ellen, de az annyira elméleti, hogy ezt komolyan venni nem lehet.
Papíron nincs ABM képessége. A Buk-M1-nek sincs, de ehhez képest gyakorló lövészet a finnek elsőre lőttek le vele M3 sebességű ilyet imitáló célt. Hogy milyen célparaméterekkel, arról nem szólt a fáma...
A rakéta gyorsulása és max sebessége igen erős faktor. Gondolj bele, ha tőled 30 km-re levő célt oltalmazol, akkor előbb oda kell érnie a te rakétádnak, mint a támadó BM-nek. Ezért van az, hogy az iszonyatos rakétával bíró Sz-300VM is 30-40 km-es távig ad ABM képességet...
..repülőgép ellen meg ellő a dedikált ABM rakétával is messze 100 km távolság fölé, a naggyal meg 200-nál messzebbre.
Csak egy ponton túl, ha túl gyors a támadó rakéta, túl messze van a védendő célpont, akkor egyszerűen túl későn emelkedik a horizont fölé a támadó rakéta. Mire azonosítod a célt, indítasz már oda sem érhet időben a elfogó rakétád.
A THAAD 200 km-es hatótávolsága is olyan, hogy értelmezve sose láttam, hogy ezt milyen távolságra értik. Mert, ha 200 km távolságban van az elfogási pont, akkor ez csak igen korlátozott helyzetben valósítható meg a sebesség és pályamagasságok miatt. Ez nekem nagyon erős elvi csúcsértéknek tűnik. Ha egy Iszkander nagyon kis távolságról indul annak olyan lapos pályája lehet, hogy szinte esélytelen rá messziről indítani. Ezért jó a széttelepíttető indítós rendszer, lásd Patriot PAC-3. Csak egy rohadt drága mulatság...