Az ESSM-el, AMRAAM-ER-el egész pofás kis rendszer, a sima akár C-7 AMRAAM-al a földről nekem karcsúnak tűnik. Az hogy kell e horror összegért ABM-képesség, az valóban erősen vitatható, ebben egyet értek Molnival, viszont a C-7 földről széttelepítve is akár, rajzolgathatjuk a kis elméleti köröket HMZ-ről, de az a rakéta egyszerűen kicsi, gyenge, kevés SAM feladatkörben, ez nekem vesszőparipám. Fel kell repülni 6km felé, és rohamosan elkezd esni a rendszer ferde hatótávolsága, csodák nincsenek, ez egy másfél mázsás egyfokozatú nem ramjet hagyományos rakéta, a világot nem váltja majd meg
.
A rendszer HMZ-je 10 km magasságig 20 km, de itt már valóban lassú a rakéta.
Apró hiba, hogy nincs az a harcászati vadászgép, ami folyamatosan effektíve tudna működni 10 km felett repülve, mert ott a repülési teljesítmény borzalmasan vékony már és a CAS adása is nehézkes. A NASAMS HMZ-je felett nem lehet átrepülni még korszerű PGM-ekkel se nagyon.
Ezen felül az első indítás után sincs róla fogalmad, hogy az indító hol van. Mert a Sentinel radart még bemérheted, de az indítót már nem... Az, hogy felkapcsol a rakéta radarja az 0 infó ahhoz, hogy meghatározd hol van az indító. A NASAMS felépítése az, ami miatt igen veszélyes hiába kicsi a rakéta HMZ. Mert pont olyan hatása van, mint a II. vh alatt a Tigris frásznak, hogy bármelyik bokor mögött ott lehet. Csak a difi az, hogy itt a radar és az indító nem egy bokorban vannak.
A HTÖ után sem jött le sokaknak - hiba, hogy ezt kihagytam - hogy a nagy hatótávolságú SAM adott távolság felett inkább már csak kiszámított kockázat, hogy meddig és milyen magasan repülj. Amikor 2-3-4 perc a rakéta repülési ideje, akkor "csak" elrettentés, de ölni nehéz vele. Minden célra meg tüzelgetni vele nehéz, mert horizont alá menve igen hamar kukázható a rakéta.
A NASAMS úgy ad hasonló területi lefedést, hogy a valódi ölési zónája sokkal jobb, mert a rakéta repülési ideje a teljes osztály HMZ-ben végig rövid marad. Ezen felül a SAMP/T és Vityáznál hiába nincs folyamatos célmegvilágítás, ha sokkal inkább összerendelhető közelségben az indító és a radar, ami dolgozik. Ez a NASAMS-nál teljesen hiányzik, ha normálisan csinálod. Kisebb mérete miatt sokkal mobilabb és rugalmasan használható. Olyan helyre is telepíti egy közepes szállító heli is, ahova fel nem pakolod a nehézfiúkat...
Paks, Kecsó egyszerre?
Lehet ilyen köröket rajzolni (én 5+1 kb. 25 km sugarú egymást részben átfedő kört rajzotam…) de akkor max. egy indító védi Paksot a hatósugár széléről.
Lehet játszani a körök elhelyezésével de a számuk várhatóan nem lesz több 5-6 / osztály és - bár nem tudom milyen magas árbócon van a datalink antenna - a telepítési távolságuk az FDC től sem haladhatja meg sokkal a 25-30 km-et (síkvidéken).
- 50% HMZ átfedés merőben erős túlzás még akkor is, ha az ellenfél pontosan tudná, hogy a HMZ-d hol van. De nem tudja...
- Az, hogy szervezetileg és a gyakorlati használat hogyan lesz szintén beleszól abba, hogy hol legyen a körök közepe.
- 1/3-os átfedéssel 5 indítóval totál más eredményt kapsz. Mivel totál felesleges kör oda, ahol nincs objektum, így még durvább is lehet a vége.
Szándékosan csak 4 db. Az ötödik ahova jól esik attól függően, hogy hol CAP-el Gripen és mit akarsz jobban védeni meg felteszem, hogy 1 db mozog. A vonalas széthúzás eredménye, hogy Bp felé dél felől kerülésre kényszerít a Sentinelek átlagos várható helye alapján, illetve maga a CAP is védett, ami mindkét irányba ki tud mozdulni a SAM mögül. Az összes települési helyet út mellé tettem és nem a pusztába.
Amúgy meg semmi sem gátolja meg az, hogy tetszőleges számú indító legyen bárhol, mert az FDC felépítés miatt akár mind a akárhány db indító és radar lehet egybe, ahogy a HTÖ-ben látható Helsinkinél levő NASAMok vannak...
A mobilitás miatt sávok igen gyorsan mozgathatóak.
Persze, az irány jó! A Leo2 A7+ után én bíztam egy komolyabb rendszerben, komolyabb rakétával. SampT vagy Meads vonalon.
A NASAMS bizonyos szempontból komolyabb rendszer. Ezen felül az AIM-120 itthon már hadrendben van. Nem új dolog. A ABM képességben több a nagyobb, de fent ismertettem a HMZ-nél a valódi ölés képesség korlátait.