Ez egy nagyon tanulságos mondat...A Manhattan projekt kiadásai 1945. október 1-ig 1,845 milliárd dollárt tettek ki (26 milliárd dollár 2019-es dollárban), ami kevesebb, mint az USA második világháborús kiadásainak kilenc átlagos napja.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez egy nagyon tanulságos mondat...A Manhattan projekt kiadásai 1945. október 1-ig 1,845 milliárd dollárt tettek ki (26 milliárd dollár 2019-es dollárban), ami kevesebb, mint az USA második világháborús kiadásainak kilenc átlagos napja.
Neutronforrásként burkolják a tölteteket,de a három fokozatú bombát,amitől 100Mt-nál nagyobb hatóerőt vártak tudtommal senki nem csinálta meg,mert felesleges.Legalábbis anno ilenformán olvastam.De annak már 20-30 éveCsak azért okoskodok lérakosként, mert már végigolvastam az anyagot amiből dolgozok - amit fordítok.
Szóval, a harmadik fázis szempontjából (plutónium hasadás->fúzió által képzett extra neutronok által okozott hasadás) szinte mindegy hogy ²³⁵U fegyver minőségű uránról, vagy ²³⁸U természetes uránról, beszélünk.
Mindkettő hasadásakor 180MeV magenergia szabadul fel.
²³⁸U természetes urán sok nagyságrenddel olcsóbb mint a ²³⁵U fegyver minőségű urán.
Ettől függetlenül, már az 50-es években használták a harmadik fázisban a ²³⁸U természetes uránt, és a 80-as években (jó okkal) a drágább ²³⁵U fegyver minőségű uránt.
Kitárgyaljuk, kiszámoljuk, és modellezzük is majd ezeket...
...amikor oda érek.
Mát a 10 MT fele is szétsugárzik a világűrbe.Neutronforrásként burkolják a tölteteket,de a három fokozatú bombát,amitől 100Mt-nál nagyobb hatóerőt vártak tudtommal senki nem csinálta meg,mert felesleges.Legalábbis anno ilenformán olvastam.De annak már 20-30 éve
Téves. Elég sok háromfázisú bombát teszteltek. Gondolj csak a 15Mt-s Castle Bravo tesztre.Neutronforrásként burkolják a tölteteket,de a három fokozatú bombát,amitől 100Mt-nál nagyobb hatóerőt vártak tudtommal senki nem csinálta meg,mert felesleges.Legalábbis anno ilenformán olvastam.De annak már 20-30 éve
Tudtommal az 2fázisú,hidrogénbomba volt.De lehet,hogy csak elavultak az ismereteim.Téves. Elég sok háromfázisú bombát teszteltek. Gondolj csak a 15Mt-s Castle Bravo tesztre.
Az én ismereteim hiányosak. Én idáig tévedésben éltem e tekintetben, mert bár volt sorozatban is gyártott három fázisú bombatípus (B41), ennek mégse volt köze a Castle Bravo kísérlethez, ami annak ellenére okozott hatalmas sugárterhelést, hogy csak kétfázisú volt.Tudtommal az 2fázisú,hidrogénbomba volt.De lehet,hogy csak elavultak az ismereteim.
Ez az egész történet egyik legdurvább része, hogy egy evolúciós zsákutcára fogadás milyen sokba kerülhet, amit nem lát előre senki.
A világ legelső atomfegyvere már a hadszíntérre való szállítása közben elavult.
Hát,passzolok.Nincs már meg egyik ilyen témájú könyvem se,de ha emlékeim nem csalnak,a Titán II töltete egy két fázisú 25Mt robbanófej volt.Póriasan hidrogénbomba.Viszont H bombábol se egyféle volt.De én ugy tudtam,hogy nem csináltak 3 fázisú bombát.Mert felesleges az a hatóerő,amire képes.De kivárjuk mig Hpasp eljut odáig,mi a friss infó.Az én ismereteim hiányosak. Én idáig tévedésben éltem e tekintetben, mert bár volt sorozatban is gyártott három fázisú bombatípus (B41), ennek mégse volt köze a Castle Bravo kísérlethez, ami annak ellenére okozott hatalmas sugárterhelést, hogy csak kétfázisú volt.
Amúgy a B41 egy érdekes dizájn volt. Három fázisú volt (fisszió -fúzió - fisszió) de négy fokozatú (fisszió - fúzió - fúzió - fisszió). És a legnagyobb hatóerejű amerikai bombatípus, illetve nukleáris fegyver. 4.8 tonnás tömegére jutó 25Mt hatóerővel a legnagyobb hatóerő/tömeg arányú eszköz volt.
És 1963-ban tervben volt még a 35Mt-s változata is, 3.7 tonnás kivitelben, amelyeket a Titan II-esekhez készítettek volna, de végül nem valósult meg. 1976-ban kivonták a rendszerből is. A 25Mt-s B41-es 5.2Mt/tonna aránya még úgy is magasabb volt, mint a "Cár-bomba" soha meg nem valósult 100Mt-s verziójának 3.7Mt/tonna aránya. Az 1963-ban tervezett 35Mt-s verzió esetén a fejrész szerkezetének minden egyes tonnájára közel 10Mt hatóerő jutott volna.
A szovjet R-36M2 20Mt-s fejrészéről nincs ismeretem, de az új orosz RSz-28-as esetében emlegetnek egy elméleti 50Mt-s fejrészt, ahol elvben a 6Mt/tonna arány is elérhető.
https://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/B41.htmlHát,passzolok.Nincs már meg egyik ilyen témájú könyvem se,de ha emlékeim nem csalnak,a Titán II töltete egy két fázisú 25Mt robbanófej volt.Póriasan hidrogénbomba.Viszont H bombábol se egyféle volt.De én ugy tudtam,hogy nem csináltak 3 fázisú bombát.Mert felesleges az a hatóerő,amire képes.De kivárjuk mig Hpasp eljut odáig,mi a friss infó.
Az ólom-savas akkumulátorok, amelyek a gyutacs rendszert működtették, mindössze 36 órán át tartották a töltésüket megfelelő szinten, ezután újra kellett tölteni őket.
Ehhez viszont a bombát szét kellett szerelni, ami az akkumulátorok újratöltésével együtt 72 órát vett igénybe egy körülbelül 40-50 fős jól kiképzett csapatnak, 1948 júniusában viszont csak három ilyen csapat létezett.
A plutónium magot egy hétnél tovább nem lehetett a bombában hagyni, mert az általa termelt hő (~40 °C) károsította a körülötte elhelyezett robbanóanyagokat.
Diavetítő.
A holnapi epizódig, házi feladat minden olvtárs részére azonosítani, hogy mi látható Ede mögött a falon, a bal oldalon a képen...
Mi az a DT gáz? Ezt nem magyarázod meg. Deutérium- Trícium?