@molnibalage
Átrágtam magam rajta.Ismét egy (had)mérnöki precizitású,jó művet alkottál.Nyugodtan elküldheted a Hadtudomány szerkesztőségébe is kiadásra.Vagy a Ht-ába.Cifu és HajósZoli mellett elférnél a listán
Néhány pici hozzáfűzés.
Hk-k közül a szovjet tipusok is képessek voltak ágyús légvédelemre.A T55 ki tudta lőni a KS19 időzithető/közelségi gyújtós lőszerét(hirek szerint 91ben egy angol Lynx kényszerleszált ilyentől elszenvedaett sérülések okán).T64/72/80/90 meg helik ellen alkalmazhatta volna a nagykönyv szerint a csőböl inditható rakétát.(persze csak amelyik alkalmas volt rá)Izraeli egyesitett repesz-kumulativ pct-légvédelmi lőszer is létezett.Ma a szovjet-orosz mőddal korlátozottan a LAHAT csőből inditható rakétával,illetve egy új generációs többcélú 120milis lőszerrel.
35milis Oerlikon ikerágyúk vannak haditengerészeti használatban.
Szintén elég elterjedtek a svéd/olasz 40(57/76)milis rendszerek.És a régi gá-k elvileg alkalmassá tehetők AHEAD/3P jellegű lőszerek alkalmazására.
AHEAD pechje,hogy pont a hh vége után jelent meg.
Anno a már AHEAD képes GDF ikergá-t nekünk is felajánlották,akár licencgyártással is.Volt Mo-i bemutató lövészet is.
Gyalogsági járműveknél reális opció az amúgy is terjedő 40milis airbusos gránátokat kezelni képes agv,a kis drónok elleni légoltalomban.Van már ilyen 40milis agv-t használó dronelháritó rendszer.És a legújabb Ht-ben egy irás az osztrák Pandur PSZH korszerűsitésben emlitti mint fegyverzeti opciót az izraeli gp/ngp+40milis agv tornyot.
Ezek megfelelő elektronikai háttérrel igen komoly tételt jelenthetnek a kisméretű dronok elleni védekezésben(is,mert a lefogó-megsemmisitő képességük gyalogsági célokra sem utolső.Én parancsnoki fegyverként a hazai hk/pszh-kon is szivessen látnám)
Az elektronika nem csak a drónokat segiti,hanem at elháritásukat is.Pl várható,hogy az APSek terjednek,és azok rakétaközeledést jelző szenzoraik(IR) alkalmasak lesznek nagyobb távolságrol(>1km) rakéták,és dronok detektálására is.Várható,hogy megjelennek a hk/pszh fedélzetéröl inditható felderitő dronok is.
Szerintem a közeljövőben újáéled az egykor a Marder/Tornado ifv-ken lévő kisegitő fegyverzeti torony koncepció.A mai elektronikai szinten már nem olyan nagy probléma az irányitásuk.Ilyen jelleggel biró kinai nehéz ifv fejlesztésről már a HTKAn is volt hir.