A RuAF eddigi teljesítményét szerintem megítélni nem lehet az elégtelen mennyiségű infó miatt (az a következő évek munkája), ellenben az egész tevékenységet érdemes két korábbi konfliktus szempontjából vizsgálni.
Jelen pillanatban egy mini európai hagyományos III. VH scenát látok sok szempontból - iszonyatos távolságok (nagyjából Közép Európa környéke méretben Ukrajna), óriási haderők - de egyik sincs döntő fölényben, így a haladás óvatosabb. A RUaF egy ekkora területen kell az USAF-hoz képest vagy 20 év lemaradásban lévő légierővel. Az ellenfél légiereje valszeg ezért működik még, egyszerűen alig van kapacitás a széttelepült századok kibombázására ott, ahol a légvédelem még nincs teljesen letúrva, főleg nem nyugat felé. Szóval egyelőre a hagyma rétegei bontogatják keletről nyugat felé haladva, ami lassan megy - mint írtam, nem USAF.
- Egyrészt a NATO szerbiai bombázásaival összevetve, ahol már felsejlett, hogy a légierők képességei sem végtelenek, kell óriási mennyiségű idő és vas a célok eléréshez - és innen már lehetett következtetéseket levonni, egy NATO-VSZ balhé meddig eltartott volna hagyományos erőkkel.
- Másrészt az örmény-kazah konfliktus, mely megmutatta, hogy ha két hasonló szintű felszereléssel rendelkező fél mögé beáll egy harmadik, sokkal fejlettebb támogató (török).
A másik az ukránokat baromira nem a vasaik alapján kell megítélni, hanem azzal ténnyel kell őket felmérni, hogy az egész amerikai felderítési apparátus ott van mögöttük. Már a háború előtt az utolsó fűszálat is feltérképezték orosz oldalon, így az ukik pontsan tudták mi van jelen, hol, mennyi, stb... vagyis az ukrán eredményeket annak fényében kell megítélni, hogy bár a háború vas része (többnyire) ukrán-orosz hardware között megy, addig az információs és hírszerzési térben orosz-amerikai összecsapás van. Márpedig így könnyű pl. BM-ekkel csapást márni, ha az amerikai radarműholdak percre és centire pontosan mondják melyik reptéren melyik gép hol áll éppen és azt real time átadják. Elképesztő ez mekkora előnyt jelent, a hadvezetés a meglévő erőket klasszisokkal hatékonyabban tudja felhasználni, ahhoz képest, mintha a saját felderítő képességeikre kéne hagyatkozni (vagyis kvázi vakok lennének).
Szóval a RUaF teljesítménye (és veszteségei) e pillanatban összessége a hatalmas hadműveleti területnek és az amerikai hadsereg elképesztő technikai háttérsegítségének. Részemről így nem vonnék le messzemenő konzekvenciát - de évek óta írom, hogy sehol nincsenek egy USAF-hoz képest, ami egyrészt pénzügyi, másrészt doktinális okokból van. Az USAF szintet egyedül (valszeg) Kína hozza, őket kell összehasonlítani. A RUaF nem az ő ligájuk.
VALÓS --a konfliktusban játszott szerepéhez képest-- ez a terület alig kap nyilvánosságot --érthet okok miatt--, de gyakorlatilag ennek köszönhetik az ukránok, hogy egyáltalán még képben vannak!
Ezért nem értem, hogy az oroszok földi eszközökkel miért nem tesznek ezek ellen --a szerintem döntöen ürben lévő felderítő eszközök ellen-- semmi ??? ...vannak ilyen --nem nyilvános-- lehetőségek: lézer "ágyús" vakítás, stb... !
Legalábbis az ukránok eredményeiből elég alacsony hatékonyságú orosz ellen-tevékenységre lehet következtetni.
.