Lehetne kérni egy hozzáértőtől szakmai véleményezést, mert a laikusok között vita alakult ki egy légi eszközről.
Állítólag ezeket a drónokat távvezérléssel irányították 100 km távolságról, néhányat közülük Pantsirral lőttek le, néhány felett pedig átvették az irányítást. Az is szerepel az állítások között, hogy olyan műhold vezérléssel és távvezérlésű kioldó berendezéssel is fel vannak szerelve ezek drónok amelyet csakis egy state-of-the-art technológiával rendelkező országból szerezhettek be.
Egyesek elhiszik ezeket az állításokat, mások kételkednek benne. A képek alapján lehetségesnek tűnnek ezek az állítások?
Csak mint pilóta szólok hozzá, nem vagyok katona.
Ez egy vicc, nem támadó UAV.
1- a szerkezet nudli, teherviselő képesség zéró – első széllökés kinyírja. Ha pedig teher is volt rajta nagyon instabil lehetett – gondolom jópár el se jutott a célkörzetig.
2- az egy 10 köbös motornak tűnik, mint a régi MOKI, elmegy egy darabig, de egy ilyen ócska aerodinamikájú szerkezetet elég lassan – csak az interference drag megeszi a motor teljesítmény negyedét. A csúcssebessége nem lehetett nagy, olyan 80km/h max. tekintve a terhet amit ráakasztottak és a nagy felületet. Vagyis 100km az ha veszünk némi szelet is olyan másfél óra út – nem hiszem annyi benzin belefér a törzsben lévő tankba ha ott más is van.
3- Szerintem lehetett bennük max egy pörgettyűs iránytartó és egy rugós időzítő és annyi. Robotpilótát csinálni azért nem annyira egyszerű. Ha mégis volt GPS, azt nem lehetetlen összehozni, hogy a szervók kormányparancsot kapjanak tőle.
A távvezérlésben nem hiszek, egyrészt honnan kapott visszajelzést, ha nincs kamera, valamint nem látok semmi szenzort, ami mondjuk sebességet, állásszöget, magasságot mérne és elég nagy teljesítményű antennát, ami ezt továbbíthatná vissza (meg ehhez telepet elég nagyot, ami meg rohadt nehéz ennek a motornak). Arról nem is beszélve, milyen elektronikai zaj van arra és mindenki figyel mindent CBtől mobiltelóig.
Szerintem ezek autonóm cuccok voltak, de azon a szinten, amit egy jobb hobbiboltból össze tudsz szedni. A 100km nekem soknak tűnik, és szerintem tök sikertelen ötletelés volt csak, kb annyi értelme volt, mint a Japánok hőlégballon bombázásának a II. Vhban.
Az oroszok simán felfújták ezt a nevetséges támadást, ahogy az izraeliek a palesztinok petárdáit. A hezbolah csőrakétáinak egyfajta fojtatása. Ellőttek rá egypár rakétát ennyi lehetett a sikere max...