Sziasztok!
Pár sort engedjetek meg. A MOKI motor gyártójaként meg lettem említve
Gondoltam leírom én is a véleményemet.
. Szerintem - sajnos - nagyon nagyon komolyan kell venni ezeket a "házi" jellegű UAV-okat.
1. a motorja valószínű kereskedelmi forgalomban elérhető egyszerű fűkasza vagy fűrész benzin röpsúlyos-mágnes gyújtásos
motor 25-50ccm ig beszerezhető potom áron. Légcsavaros átalakítása egyszerű és az interneten elérhető.
A fa légcsavar érdekesen néz ki, na azt nem tudom honnan, de kialakításából látszik hogy fordulatra-alacsony sebességre
és nyomatékra van optimalizálva. Egy egyszerű másoló fa esztergán bárki legyárthatja.
2. a gép teste pont a célnak megfelel. Ez a gép max 100 Km/h sebességgel tud repülni, utazója 60-70 Km/h lehet.
olcsó alu zártszelvények, rétegelt lemez, talán karton vagy habosított műanyag lemez borítás és fólia a szárnyakon,
Bombák oldása egyszerű standard szervó által kihúzott retesz. 3-5 dollár egy szervo.
3. A robotpilóta. na igen a robotpilóta.
Ma már ott tartunk, hogy 100-300 dollárért olyan autopilot-ot (10x10cm méret) tud beszerezni bárki a világon, hogy még irányítani sem kell.
A leprogramozott útvonalat GPS alapon lerepüli. Itt pusztán az anyagi források szabhatnak határt, bármilyen igény megoldható és
legális kereskedelemben beszerezhető.
4 Távirányítás.
Hát az ugyan az mint a robotpilóta Nagyon sokféle un. Long Range Tx-Rx távirányitó adó-vevő rendszer kapható. Az egyszerű RC távirányítóhoz illeszthető, Akár 250-300 Km hatótávot is tud némelyik. Csak egy példa DMD FPV 868-900mhz (Spanyolország ez drága) Dragon Link 433mhz (Kína ez olcsó) A gyakori használt freki az ami legális sok helyen 433 és 868 vagy 900mhz környéke.
Annyit érdemes tudni hogy ezek a fránya LRS adó-vevők frekvencia "hoppingolnak" tehát egy bizonyos freki tartományon belül folyamatosan
ugrálnak, hogy ne kapjon be zavart.
azért egy szélesebb spektrumú zavarással kiolthatók.
Viszont érdemes tudni, hogy a nagyhatótávú irányítás vevő egysége a repülőben össze van kötve a robotpilótával.
Tehát ha bezavarom az irányítást - beállítástól függően - átválthat azonnal autonóm előre leprogramozott repülésre, az irányító beavatkozása
nélkül.
összefoglalva én azt feltételezem, hogy szerintem sem
volt nagy hatótávú irányítás, hanem GPS alapon 5-10m pontossággal odarepültették
őket majd körrepülésre programozva leoldották a bombákat. Tehát felprogramozva egymás után indítva lerepülték az útvonalat.
semmi nagyhatótáv. Sajnos elég egyszerű és ezért baromira veszélyes és potens.
Üdv! Mindenkinek
loorio