Amit én azonnal megláttam ebben a dologban az az,hogy az USMC-t nem érdekli a célban/célnál kifejtett hatás.A lényeg az,hogy mind1 milyet,mind1 milyen hatékonysággal csak minél több lövedék csapódjon a célban/annak közelében.Öszegezve mind1 milyen hatással csak sok övedéket kell eljuttatni az ellenséghez.Eddig is ismertem az IAR koncepcióját,de ez a videó nagyon jól megfogta a lényeget az összehasonlítással és tejesen más kontextusba helyezte az egész fegyvert számomra (figyelem olyan lesz mint a harckocsis agymenésem,elvégre megint este van).
Tehát akkor M27 IAR avagy bőrnyakú Hk 416!
Az USMC a sajt tapasztalataira és az átalakuló feladatrendszerre válaszul úgy döntött,hogy feloldja a raj fegyverzetének tagoltságát és minden feladatot 1 fegyverrel kíván megoldani.Ennek az elgondolásnak elég sok előnye van,a teljesség(és a kifejtés) igénye nélkül álljon itt a 2 legfontosabb(amiből szerintem alapvetően következik a többi előny):egyszerűsödő logisztika,homogenizált raj tűzerő.
Mi az M27 IAR koncepciója?Nemes egyszerűséggel,az,hogy minden M27 IAR-al felszerelt katona lövész,golyószórós(könnyű-géppuskás) és DM katona egyben,ráadásul ezt a szittuáiónak megfelelően tudja megválasztani.
Láthatjuk,hogy az IAR egy 3 az 1-ben fegyver,de mi is az a 3 fegyver amit ki kell váltania?
Az első helyen a rendszeresített M4A1 gépkarabély áll aminek a legfontoabb harcászatechnikai adatai a következők:
Tömeg:2,91kg/3,40kg
Lőszer: 5,56x45mm
Kezdősebesség:884m/s(átlagosan)
Tűzgyorsaság:elméleti 700-970 l/min,1-es lövésekkel 45 l/min,automata 90 l/min
Torkolati energia:1768J(átlagosan)
Tárkapacitás:30/50lőszer
Csőhossz:368mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 500m,terület célra 600m
M249 SAW:
Tömeg:üresen 7,72kg,200 lőszerrel 10,86kg
Kezdősebesség:922m/s
Tűzgyorsaság:elméleti 850 l/min,gyakorlati 200 l/min
Torkolati energia:1844J (átlagosan)
Tárkapacitás:30,100,200lőszer
Csőhossz:520mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 800m,terület célra 1000m
M110:
Tömeg:üresen optikával,bipoddal és hongtompítóval 7,1kg,töltve 8,43kg
Lőszer: 7,6x51mm M118LR(ez egy precíziós open tip match mesterlövész lőszer)
Kezdősebesség:784m/s
Tűzgyorsaság:nincs értelme erről beszélni a fegyver jellegéből adódóan
Torkolati energia:1844J(átlagosan)
Tárkapacitás:20 lőszer
Csőhossz:508mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 1000m
Most pedig nézzük az M27 IAR-t:
Tömeg:üresen 3,7kg,töltve 30 lőszerrel 4,2kg
Kezdősebesség:884m/s(átlagosan)
Tűzgyorsaság:elméleti 700-900 l/min,1-es lövésekkel 45 l/min,automata 90 l/min
Torkolati energia:1768J(átlagosan)
Tárkapacitás:30/50 lőszer
Csőhossz:420mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 800m,terület célra 1000m
Mi tűnik ki az adatokbó?Nagyon egyszerűen fogalmazva az,hogy ez egy gépkarabély.
Ebből következik,hogy tökéletesen alkalmatlan az M110-es DMR kiváltására,mert annál pontatlanabb(senki ne akarja nekem bemesélni,hogy egy prec long range mesterlövész lőszernél pontosabb egy tök átélagos karabélylőszer)és a lövedék célballisztikai jelemzői és átütőereje sokkal csekélyebb.Egyetlen előnye az M110-el szemben a kisebb tömege és az azonos lőszer a raj többi tagjával.Konklúzió:a koncepció azon része,hogy mindenki DM katona ha kell megbukott.
Az M4A1 kiváltására tökéletesen alkalmas mert annál klasszisokkal jobb gépkarabély,erről kár is több szót ejteni.
Konklúzió:a koncepció azon része,hogy mindeki gépkarabélyos katona ha kell teljesült.
Az M249 SAW kiváltásával már sokkal bonyolultabb a helyzet(pedig ez a lényege az elméletnek).A számok azt mutatják,hogy nem tudja kiváltani,mert kisebb a torkolati energia,kisebb a tűzgyorsaság és a lőszerkapacitás is.(Mi szól az M27 IAR mellett?Az hogy pontosabb...)Ennek ellenére mégis miért lépték meg a cserét?Nagyon egyszerű:azt mondja az USMC,hogy a rajban minden katona golyószórós(könnyű-géppuskás)ha kell* és az 15 golyószórós(könnyű-géppuskás) az több mint a 3 golyószórós(könnyű-géppuskás)*.
Én ebben nem hiszek!Az mondják,hogy az M27 IAR pontosabb mint az M4A1 és ez lehetővé teszi azt,hogy 500 méterről 800méterre tolódjon ki az emberalak leküzdhetősége(pont cél) és 600méterről 1000méterre a területcélok leküzdhetősége.Azt nem veszi be a gyomrom,hogy a nagyobb pontosságtól és attól,hogy bipod van rajta egy gépkarabélyból golyószóró(könnyű-géppuska)lesz.Nem hiszem el,hogy a nagyobb pontosság és a bipod kompenzálja a kisebb tűzgyorsaságot,a kisebb lőszerkapacitst és a kisebb torkolati energiát.Még úgy sem vagyok hajlandó elfogadni,hogy ők nem egyénben gondolkoznak,tehát nem azt mondják,hogy 1db M249 SAW-val felszerelt katonát kivált 1db M27 IAR-al felszerelt katona,hanem azt,hogy 15db M27 IAR-al felszerelt katona kivált 1db M110-el és 3db M249 SAW-val felszerelt katonát.
Összességében én az elmélet alapvetését nem hiszem el,miszerint:
1; Egy gépkarabély használható golyószóróként(könnyű-géppuskaként)attól,hogy pontosabb annál.
2; Nem számít a lövedékek célban/célnál kifejett hatása csak az számít,hogy minél több lövedéket juttassunk egységnyi idő alatt célba.
Ha már a videót hoztam példának,nézzük meg,hogy mit is tud az AKM az RPK-val szemben.
AKM:
Tömeg:üresen 3,5kg,töltve 30 lőszerrel 4,1kg
Lőszer:7,62x39mm
Kezdősebesség:715m/s(átlagosan)
Tűzgyorsaság:elméleti 600 l/min,1-es lövésekkel 40 l/min,automata 60 l/min,
Torkolati energia:2824J(átlagosan)
Tárkapacitás:30/40/75 lőszer
Csőhossz:415mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 350m,terület célra 800m
RPK:
Tömeg:üresen 4,8kg,töltve 75 lőszerrel 6,8kg
Lőszer:7,62x39mm
Kezdősebesség:745m/s(átlagosan)
Tűzgyorsaság:elméleti 600 l/min,1-es lövésekkel 50 l/min,automata 150 l/min,
Torkolati energia:2942J(átlagosan)
Tárkapacitás:30/40/75 lőszer
Csőhossz:590mm
Hatásos lőtávolság
ont célra 365m,terület célra 1000m
*Tehát minden katona képes 600 méter fölé is tüzet vezetni emiatt a 15 katona M27 IAR-al felfegyverezve sorozatlövésekkel 1 perc alatt 1350(15x90) lőszert képes 600 méter feletti lőtávolságokon célba juttatni,szemben a hagyományos raj 4 katonájával akikből 3-nál M249 SAW van 1-nél pedig M110.Ők négyen 600 méter feletti lőtávolságokon 1 perc alatt csak 620 lőszert képesek csak célba juttatni(3x200+20).A 9 főt aki M4A1-el van felfegyverezve nem számolhatjuk mert ők semmilyen célra nem képesek 600 méter felett hatásos tüzet kiváltai így nem is lőnek 600 méteres távolságnl messzebbi célokra.