Mindenekelőtt egy olyan kérésem lenne, hogy válasz esetén abban az esetben is, ha a hivatkozott hsz hosszú és a tiéd is az lenne, akkor egy mondatnyit mondjuk 3 ponttal legyen idézve, mert egy ilyen topik, ami általánosságban "láthatatlanul elsüllyed" hasznos segítség, ha látom, hogy van válasz. Pont így ahogy most én.
Bevezetőnek ahogy nézegettem ezen 5,56x45mm -es fegyók 5-800 m -es "Hatásos lőtávolság" -át mindig elhűlök egy kicsit. Anno AMD-65 -el (ezzel 9 vak- és 30 éleset lőttünk) és AK-63D -vel (ezzel 2-3 tár éles lövészetenként - gyakran volt lövészet) lőttem. 5,56x45mm -el soha nem lőttem. Namost, ha azt a részét hagyjuk is, hogy AK nyílt irányzékon ugye 300m fölé nem is lehet állítani, de a tapasztalataim szerint is 300m álló célalak esetén egy "enyhe szellő meglibben" szituációban már egy egész emberalakkal mellé kellett célozni, ha a találat reményében szerettünk volna puffogtatni. Kicsit "erősebb szellő" esetén már 2 emberalakkal stb. Ehhez képest az AMD-65 ilyen távolságra az akkori véleményem szerint a kb. "semmire nem való" kategória volt (bár az is lehet, hogy akkor a "gyakorlatlanságomból" is eredt ez). Az akkori véleményem kb. az volt az AMD-65 -ről, hogy az ember bemegy egy szobába és "rendet tesz" meg úgy "hatásosan" 100m környékére ellövöldözget legfeljebb arra "elmegy" ... Az AK-63D -t "szerettem". Namost ehhez képest egy M4 -el meg kétszer ekkora (a 300m -hez képest) távolságokra hatásosan el lehet lövöldözgetni? Hát kb. alig lát el odáig az ember ... Ezen egy Red-dot nem tudom mennyit dob (átlag M4 -es bakának nem nagyon szokott jobb lenni a fegyón), de akkor is ...
További "bemelegítés". Most kezdek egy erős állítással: a
M110 nem (igazán) DMR fegyver. Bizonyos szempontból ez is egy "hibrid" fegyver, csak a másik irányba (a sniper -ek felé) hajlik el. Pláne 7,6x51mm M118LR lőszerrel ez igazából spotter/sniper (katonai - nem rendvédelmi) fegyver. Persze itt is a több szerepkör lebeghetett a szem előtt - a világ hadseregeiben használják DMR/spotter/sniper szerepkörökben is. Tudom nálunk a szolnokiaknál DMR szerepkörben van, de úgy gondolom egy KMZ/KMD -nél ott ez "belefér". Egy átlag nyuszibuszból ugráló lövész katonának ez már "túl jó".
A DMR -hez mi kell nagyon címszavakban? Kicsit hosszabb cső, lehet nehezebb 1-1,5 Kg -mal, mint egy raj gépkarabély, jobb optika - mint a raj többi tagjának, kicsit pontosabb/kicsit távolabbra lő hatásosan és 2020 -ban már legyen automata is (azaz kb. tudjon mindent is csinálni mint a raj többi gépkarabélyos tagja). Azaz egy átlag rajba valami olyasmi DMR fegyver kell, amivel bárhova odaállsz/térdelsz és lösz a kollégákkal együtt - kicsit pontosabban/kicsit távolabbra. Ennek pl. egy SzVD annakidején - a 2020 -as részt az öntöltő mivolta miatt kivéve - mindenben megfelelt. Az M110 viszont ennek nem felel meg. A kétszer akkora tömege és az öntöltő mivolta (2020 -ban) miatt ezt nem tartom "ízig-vérig" DMR -nek. Így 2020 táján akár automata módban is mehetsz a társakkal ajtókat rugdalni (M110 erre nem ideális) stb.
Namost ez és annak fokozott igénye, hogy lehessen tárakat "csere-berélni" a rajon belül hívhatta életre ezt az IAR koncepciót. Most nem idézem be a korábbi hsz -emet meg a tiédet sem - mert teljes mértékben egyetértek. Az IAR, ami egy "kicsit mindenre (alap gépkarabélyos/DMR/LMG) jó, de igazából semmire sem" igazából csak "egy kicsit jobb gépkarabély" valójában. A DMR -t a videóban egyáltalán nem említették - ez az én becsípődésem, hogy a magyar rajba kellene egy ilyen. Továbbá én sokkal közelebb éreztem az IAR -t a DMR -hez (de azt el nem érő), mint például egy LMG -t kiváltó opciónak. Akkor sem, ha bármennyi IAR van egy rajban.
Itt egyfelől úgy gondolkodtak, hogy valami olyasmi nagy dolgot találnak fel, mint a németek a második vh -ban. Ott a rajban volt egy rakás KAR98K -s (puska), ami lőtávja még kicsit sok is volt (de nem automata), esetleg pár MP42 -es (SMG, ami automata, de ennek meg kicsi a lőtávja), meg mondjuk egy M34 -el (LMG) ami őrült jó volt. Namost itt a koncepció az volt, hogy a MP42 és KAR98K -kat (amik kompromisszumosak) cseréljük le StG44 -ekre (7,92×33 mm - karabélylőszer, automata mód is, 30 -as tár). Alapértelmezett tüzelési mód egyes lövés. Amikor az MG34 -et éppen cibáljuk (előre-hátra, jobbra-balra), akkor arra az időre rövid sorozatokra váltva a raj minden más tagja "
kicsit golyószóróssá válik" ezzel biztosítva a kívánt tűzhatást erre az időre. Csakhogy a németek eközben feltaláltak valami olyasmit (automata gépkarabély), ami kb. forradalmasította a következő évtizedekben a rajharcászatot.
Az IAR -nál is valami ilyesmit képzelhettek, hogy mindenki/többen "
kicsit golyószóróssá válik", de Ők kicsit továbbmentek -
akár az LMG -t is kiváltva. Ez viszont totál marhaság. Az ellen manapság már nem tömegekben támadó "bevodkázott PPS -es csürhe" (SMG), hanem az ellennél is mindenkinél automata gépkarabély (aminél az IAR "alig jobb") és LMG/MMG (ami meg nálunk hiányozna) kombó van. Ez így nemhogy forradalmi újítás, hanem konkrét
bukás. Amennyiben nagyon kell, hogy "tár csere-bere" menjen, akkor kicsit "DMR-szerű" szerepkörre elmehet az IAR, de az LMG -t nem ússzuk meg (akár azt is 3.5x ACOG -al). Továbbá ez inkább abban erősít meg, hogy nekünk a 7,6x51mm (azaz más, mint a rajgépkarabély) kellene és, ha minden áron cserélgetni akar, akkor azt a LMG -ssel tegye (pl. M249 Maximi). Avagy méginkább legyen Minimi és vigyen mittudomén két tárral többet a tatyóban, hogy kitartson és akkor legalább "rendes" DMR van ...
Továbbá az az én véleményem, hogy ez az egész IAR -kodás az afganisztáni tapasztalatokból jön. A szokásos ajtóberugdalás (meg szűk utcák) mellett ugyanazon küldetés folyamán jön a nyílt terep, ahol 2-700m között bármire rálőhetnek. Néztem régebben egy 6 részes afganisztáni USA sorozatot valódi bevetésekkel (asszem 45-60 perces volt egy rész). Itt nagyon sokmindent csináltak, jól meglehetett figyelni hogyan harcászkodtak meg mivel stb. Itt ahogy kiértek nyílt terepre és PID -t (positive identification) követően az őrmester kijelölte a tűzirányt (lőttek mindenféle távolságra, de amikor 700m -re levő facsoport volt, akkor meglepődtem kicsit azért), akkor az M4 -es red-dot -os kollégák nekiálltak puffogtatni. Akkor mindig arra figyeltem, hogy a M249 -es (3.5x ACOG -al) kolléga hogyan mozog, hova fetreng és mire lő. A kamera svenkel balra-jobbra feltűnik egy másik M27 IAR -al (szintén 3.5x ACOG -al). Na kb. erről a kettőről hittem el, hogy lát is valamit abból amire lőnek ... Azaz érdekes módon az LMG -st itt azért nem merték elhagyni és szerintem a tapasztalatok alapján nem is fogják.
Ami beszédes volt, hogy mitől tartottak úgy igazából. Amikor DSK -t lehetett hallani, akkor egy kicsit minden M4 -es kolléga beljebb húzta a fejét. Amennyiben egy hulla mellett RPK -t találtak, akkor is volt némi "hümmögés" (nem pozitív irányba). Nagyjából az ellen ezek mellett még RPG -vel meg aknákkal tudta Őket hatásosan ritkítani (volt egy rész ami a MEDEVAC -al foglalkozott csak meg az előzményeivel, de kb. minden részben volt ilyen-olyan veszteség). Az egyik részben egy 40 mm -es tábori ágyút meg konkrétan napokig folytattak hajtóvadászatot utána (azzal még eredményesen közéjük durrogtatott az ellen). Nagyjából ezektől tartottak valamennyire - a "sima" iron-sight -os AK variánsoktól nem nagyon "hatódtak" meg úgy általánosságban.
Azaz az IAR -al tulajdonképpen kell egy olyan gépkarabély amivel messzebre látnak (scope -al) meg kicsit pontosabban lőnek. Azonban az LMG -t (akár ez is scope -al) sem sikerült kidobni. Namost IAR -nak elegendő lenne simán egy jobb gépkarabély. Ilyet az M4 nem tud ...
A HK az M27 IAR -al (meg scope -al) igen - uccu legyen az
is.
Saját vélemény. Nekünk nem kell IAR. Nekünk a rajba kellene egy "normális" DMR 7.62×51mm NATO -val hosszabb csővel, meg 3,5x vagy 4x -es scope -al mondjuk CZ Bren 2 alapokon meg kellene LMG (az, hogy milyen kaliberrel az lehet alku tárgya, de lehetőleg szintén scope -al)
is.
Nem, nem lehet ott az a dobtár mindenkinél. Ez mínusz két szekrénytárat jelent - ezt meg egyetlen M4 -es sem vállalja be. Amennyiben meg a tatyóba menne, akkor oda is mehetne az a plussz két szekrénytár mindenkinél (az IAR -os kollégánál is) - ezzel kihúzva ennek a IAR dolognak a méregfogát ...
Úgy egyébként ez a képen szereplő cucc kell(ene) nekünk is DMR -re egy átlag lövész rajba ...
"A TPG-3 Alpine meg nem DMR fegyver." - igen, az előző hsz -em "fele" (jókora barokkos túlzással) is erről szólt ...